Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.12.2016 17:05 - Свърши ли американската хегемония?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2215 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предвид това, което се случва в Сирия в момента, въпроса е доста актуален. Американските медии, между другото, вече отговориха на въпроса. Настроенията им, естествено, са доста минорни, имайки предвид успехите на сирийската армия и скоростта, с която тя освобождава квартал след квартал в източно Алепо.

Родните соросоиди предполагам също са доста опечалени, тъй като любимите им САЩ не могат да измислят нищо, с което да помогнат на Ал Кайда. Да, именно Ал Кайда, която за приличие в западните медии наричат "умерена сирийска опозиция". Нищо че в тази опозиция са събрани джихадисти от целия Близък Изток, Африка и Европа.

Ислямската Държава (ИДИЛ/ИД), която медиите направиха най-страшна терористична заплаха и вселенско зло, всъщност преди началото на сирийския конфликт се казваше Ал-Кайда в Ирак (АКИ) и бе една от многобройните ислямистки групировки, нароили се в резултат на "демокрацията", която американците донесоха в Ирак. Ръководството на групировката пък е съставено от бивши иракски професионални военни, които бяха разгонени от Вашингтон през 2003-а и оставени да правят каквото си искат. И, естествено, много от тях впоследствие си намериха препитание в терористичните групировки. А катарските пари и западни медии направиха от ИД истински терористичен франчайз и медийна сензация.  

Що се отнася до самото източно Алепо, то към днешна дата сирийската армия успя да освободи почти 90% от територията, която контролираха "умерените" главорези. Темпото е такова, че дори Джебхат ал-Нусра (сирийския филиал на Ал-Кайда и главна сила в "умерената опозиция") опитват да се свържат със сирийските власти и да си изпросят коридор към Идлиб. Американците също отчаяно търсят начин да се намесят в ситуацията, тъй като сред ислямистите, както твърдят някои съобщения, има и американски инструктори. О, каква невероятна изненада. Сред терористите има щатски военни. Макар че какви ти там терористи, това са умерении главорези... пардон, добросъвестни борци за свобода и демокрация. А щом брадатите момчета се борят за такива светли евроГейски идеали, то е съвсем редно да им бъдат пратени достатъчно американско оръжие и инструктори. Просто борбата да върви по-лесно.

Съдбата на източно Алепо наистина вече е предрешена, за което свидетелства и рязката промяна в настроенията на ал-Нусра. Допреди седмица те разстрелваха всички колебаещи се бунтовници, които искаха да прекратят съпротивата и да се съгласят на условията, предложени от Асад, а сега самите "непримирими" искат да се договорят със сирийските власти.

Западната пропаганда, начело с "хуманитарните" организации и медии, съвсем се сдуха в последните дни. Постоянните обвинения по адрес на руснаците не постигнаха нужния ефект, предвид ситуацията на фронта да ги обвиняват в бомбардирането на болници също вече няма особен смисъл (въпреки че самите западни медии съобщиха преди седмица, че последната болница в Алепо е била "разрушена", "болничните" нападки срещу Москва си продължават по инерция). Продължава да истерясва и немския соросоиден журналист и горещ поддръжник на ислямистите Джулиан Рьопке (по прякор Джихади-Джулиан), който този път се нахвърлил върху немските медии задето пишат "сирийските правителствени сили" вместо "силите на диктаторския режим на Асад".

Замлъкна и поредния фалшив туитър акаунт, воден от името на 7-годишното сирийско момиченце Бана Алабед. В този акаунт (следван от над 100 000 души и редовно споменаван в западните медии) всекидневно се публикуваше анти-сирийска пропаганда от името на малкото момиче, което се молеше руснаците да спрат да го бомбардират. В едно от видеата "Бана" дори стои пред някакъв прозорец и се моли бомбардировките да спрат (на заден фон се чуват експлозии). При това във всяко клипче говори не на родния си арабски, а на английски (!). И въпреки че навън уж падат руски бомби, никой не бърза да се махне от прозореца. Какво хладнокръвие само! В един от последните си туитове "детето" дори пише, че къщата им е била поразена от бомба и тя е сред развалините. Но колкото и бомби да падат в Алепо, интернет там винаги има! Дори и в разрушените къщи. Надали някъде другаде по света може да намерите интернет връзка, която да издържа пряко попадение от авиационна бомба. Е, тази информационна операция явно завърши и организаторите ѝ (най-вероятно намиращи се някъде в Лондон) решиха да я закрият. Бана изигра умело ролята си, време е за някоя нова сърцераздирателна интернет-история за бомбардирани майки с деца. Европейската публика винаги се хваща на въдицата.        

Споменавайки бомбардировките, новината за гибелта на руските медици в резултат на обстрел от страна на "умерената" опозиция бе посрещната без особен интерес и съчувствие от страна на западната общественост и, най-вече, от страна на известните хуманитарни организации, които по принцип много остро реагират ако пострада някой западен журналист, медик или някакъв активист. Предполагам, че някои от тях дори са ръкопляскали радостно в нюйоркските си офиси, узнавайки за гибелта на двете руски медицински сестри.

Заглавието на постинга бе въпросът дали щатската еднолична хегемония е свършила. Ако съдим по критическите реакции на водещите медии отвъд океана, като например Уошингтън Пост, които публикуваха статия със заглавие "Краят на триумфа на Запада настъпи – едва след 25 години", едноличната хегемония на Вашингтон наистина започва да изпуска въздуха.

Редакторите на тези издания скърбят по залеза на либералната демокрация и се възмущават от това, че САЩ са неспособни да направят каквото и да е в Сирия и безпомощно наблюдават победата на Путин. Представител на американската администрация пък директно казва пред Ройтерс, че победители в Сирия са Путин, Асад и иранците, а загубиха САЩ, съюзниците ѝ Йордания (на нейна територия има тренировъчни лагери на ислямистите, в които работят американски инструктори), Саудитска Арабия (главен спонсор на сирийската Ал-Кайда) и страните от Персийския залив (също спонсориращи терористите).

Дори и Обама по време на прощалната си обиколка в Европа призна, че Русия е мощна държава, с която трябва да се съобразяваш, въпреки че само година по-рано твърдеше, че Русия е просто регионална държава и икономиката ѝ е разбита на пух и прах. Е, прозрението настъпи и при него все пак.

Между другото някои родни "експерти" също се опитват да умуват и да правят дълбоки анализи по въпроса изолирана ли е Русия и разбита ли е икономиката ѝ. Анализите им всъщност представляват копипейст на мненията от западните медии без грам лични разсъждения. Те продължават да повтарят старата песен за това, че Русия е "самотна" на геополитическата сцена и че целия свят се е обединил около богоизбраните американци и европейските им лакеи. Да, толкова е самотна, че държавния секретар на САЩ всеки месец пътува до Москва, за да се договаря с Кремъл. И в Сирия и Ирак нещо не се получават нещата, въпреки че уж целия свят бил подкрепял всемогъщите САЩ.  

Е, ако Русия беше толкова изолирана и самотна, то на Обама нямаше да се налага да признава, че с Москва все пак трябва да се съобразяваш. Може би родните пишман политически експерти все някога ще стигнат до същото умозаключение.  
             

   

 



Гласувай:
9



1. kuschel - Русия се развива стремително. Н...
09.12.2016 17:32
Русия се развива стремително. Намери се човек с ясен поглед и воля, който отлично преценява международната обстановка и знае, че за да те уважават трябва си силен и така действа.
цитирай
2. pando - Днес няма професия журналист
09.12.2016 20:05
Това са професионални лъжци,без съвест и морал. За пари са готови да продадат и майка си и баща си. Гледай само Писковица...
цитирай
3. worldissue - Писковицата и тук няколко пъти в...
09.12.2016 20:37
Писковицата и тук няколко пъти влиза, даже пробваше да ме поучава :)
цитирай
4. graucho - Тц, тц, тц, не мога да повярвам
09.12.2016 20:47
Толкова глупости на куп не съм срещал от словоизлиянията на "човека от народа".
Руснаците, освен природни дадености и военна промишленост, изсмукваща невероятни ресурси, друго нямат. Напиши ми една нормална страна, която е на страната на Путин. Съюза още от едно време крепеше Сирия и тяхната БААС, както и останалия соц лагер само и само шепа дебелогъзи да може властват, както се сетят. Баша̀р Ха̀фез ал-А̀сад, колко милиарда е откраднал и колко народ е погубил, само путин сигурно го бие.
цитирай
5. pando - Русофобите да не плачат
09.12.2016 22:34
На чужд гроб.Това е последното им изобретение/соросоидно/,че Русия е " самотна".
Прилича ми на квартална кръчма,в която пияниците с цигарка в ръка се подиграват на минаващия професор ,че е самотен...
България е цъфнала и вързала от "приятели"...

цитирай
6. born - Тази мантра за" бензиностанцията на великата Европа" може да я развива само пълен глупак, който си няма представа за РФ.
10.12.2016 00:13
"...Руснаците, освен природни дадености и военна промишленост, изсмукваща невероятни ресурси, друго нямат..."
Последната година съм бил повече от 2 месеца в РФ и мога най-отговорно да кажа, че на руснаците не им липсва нищо. Вярно е, че животът им малко поскъпна последните 2 години, но ако при нас поскъпва в пъти, при тях поскъпна примерно 10-20 %. Имат си и тежка и лека промишленост, имат си и селскостопанско производство. Тази година им е рекордна по отношение зърнодобива. За енергетика е излишно и безсмислено да говорим- газ и горива продават на половината свят, атомни реактори - също. Продават и двигатели за космическите ракети на САЩ. Даааа, сетих се за една съществена липса на пазара им - норвежка сьомга и норвежки хайвер ! Как ли издържат !
цитирай
7. tomcat2 - американската хегемония отдавна ...
10.12.2016 11:21
американската хегемония отдавна свърши ,само краварите него рабраха!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216001
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031