Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.10.2016 19:38 - Враг или съюзник? А може би и двете...
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.10.2016 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Официално западните политици и медии се скъсват да повтарят, че САЩ и съюзниците му "се борят с ИДИЛ", но неофициално изглежда, че Вашингтон не само не се бори, ами направо си сътрудничи с терористите.

Поредната конспирация? Съвсем не.

Последните събития в Сирия подсказват именно за такъв съюз (не че това е първия път когато ислямските радикали се оказват удобен инструмент в ръцете на американците).

От доста време щатската коалиция има намерение да превземе Мосул в Ирак и Рака в северна Сирия. Превземането на Рака е важно за Щатите от пропагандистка гледна точка – по такъв начин те ще могат да запишат поне някакъв по-сериозен успех в Сирия и ще могат за известно време да засенчат успехите на руската авиация. Трябва да отбележа, че всяко освобождение на сирийски или иракски град от страна на щатската военна машина неминуемо означава стотици жертви сред мирното население. Американците в такива случаи им викат просто "съпътстващи щети" и особени угризения не изпитват. "Хуманитарните" организации и западни медии дежурно изразяват "загриженост", но нищо повече – те са по-заети с фабрикуването на антируска пропаганда.

На този фон доста театрално изглежда борбата с ИДИЛ от страна на САЩ и съюзниците им. Турците и контролираните от тях главорези например без бой превзеха граничния сирийски град Джараблус. На ИДИЛ просто бе оставен коридор, за да може безопасно да излязат от града. Турците между другото ще участват и в операцията по превземането на иракския Мосул.

А от последните съобщения научаваме, че Саудитска Арабия (заедно с Катар са двамата главни спонсори на джихадистите в Сирия) под надзора на Вашингтон са сключили сделка и терористите най-вероятно без бой ще напуснат Мосул и ще се отправят в... Сирия.

image
Карта на центр. Сирия. Дейр-ес-Зор е отблязан в зеления кръг. В кафяво е маркирана територията, контролирана от Ал-Кайда / снимка: moonofalabama.org
По такъв начин джихадистите ще освободят допълнителни сили, които да щурмуват контролирания от сирийското правителство Дейр-ес-Зор. Сирийския гарнизон между другото беше умишлено бомбардиран от щатската авиация в края на септември с цел да улесни ислямистите. Тогава ИДИЛ успяха да се придвижат напред и да превземат някои позиции, но сирийците по-късно си ги върнаха.

Вашингтон между другото още от началото на сирийския конфликт имаше планове да създаде салафитска провинция в централна Сирия, контролирана от Ал-Кайда, и така да раздроби страната. Контрола върху териториите от двете страни на Ефрат би значил и контрол върху енергийните и транспортни коридори през Сирия (включително коридорите, които биха могли да свържат китайските икономически проекти с ЕС).

Затова и на Щатите (съответно и на ислямистите) е важно Дейр-ес-Зор да бъде превзет иначе този план няма как да се осъществи изцяло. Никой в западните кабинети не го интересува, че сирийската армия е единствения гарант за безопасност на населението в обкръжения град и ако той бъде превзет от джихадистите, го очакват етнически чистки.  

Така че всички приказки за "борба" с тероризма от страна на западната коалиция са пропаганда и лъжа. Терористие са финансирани, обучавани и въоръжавани от същите тези, които твърдят, че се борят с тях. ИДИЛ (преди избухването на сирийския конфликт тази групировка бе известна като "Ал-Кайда в Ирак") е прекалено ценен геополитически инструмент, че да го унищожават.

Малко ли нефтодолари са вложени в този проект...   



     



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234605
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930