Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.10.2016 17:50 - Кой всъщност води хибридна война?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво е нужно, за да спечелиш една война? Танкове, самолети, ракети? Не, това не е достатъчно. Ако нямаш добър пиар, всичките ти успехи на бойното поле могат напълно да се обезсмислят и дори да загубиш войната.

Това отдавна е осъзнато от Щатите и натовските им колеги, затова те изключително голямо внимание отделят на пропагандата, над която се стараят не само военните министерства, разни пиар-компании, блогъри, активисти, но и медиите. Да, същите медии, които ни убеждават, че са независими и обективни и се нахвърлят яростно върху всеки, който дръзне да се усъмни в това.

Журналистите, макар професията им да е мирна на пръв поглед, днес са също толкова важни бойни единици, колкото и истинските военни. Само дето вместо автомати те използват интернет и пропаганда. Но от това резултатите им са не по-малко смъртоносни, а дори и по-ефективни.

Всички конфликти, водени от САЩ от 1990-а година насам (не броя времето преди това), бяха съпроводени от мощни информационни кампании (разпространението на интернет още повече улесни тази задача), които и осигуриха успеха на тези военни кампании. Масираната пропаганда даде възможност да се оправдаят и стотиците хиляди невинни жертви и престъпления, извършени от щатските и натовски войски. Без медиите нито бомбардировките на Югославия, нито нахлуването в Ирак и Афганистан би било възможно.  

Вариантите за потулване на натовските злодеяния са два: или негативната новина се разтваря в безкрайния поток пропаганда или за даденото престъпление просто не се съобщава в масовите медии и, съответно, повечето хора просто не узнават за него.

И повтаряната с повод и без повод "хибридна война" бе създадена именно от щатските и натовски стратези (родните писачи много обичат да повтарят този термин, но повечето от тях не разират какво значи). При това Вашингтон обвинява Москва, че води хибридна война, по такъв начин прехвърляйки собствената си вина върху руснаците. Пропагандата и информационното въздействие върху противника са изключително важен елемент от "хибридния" начин на водене на бойни действия. Там където не може директно да използваш военна сила е много удобно да използваш информационно и икономическо оръжие – атакувания не вижда пред себе си реален противник, затова му е по-трудно да се отбранява адекватно.

Същата е ситуацията в Сирия, където Щатите не успяха да създадат зона без полети (подобно на Либия през 2011-а), но затова пък там се труди цяла армия хуманитарни организации, активисти, блогъри и журналисти, чиято цел е максимално да демонизират руснаците и сирийското правителство. Поне в САЩ и западна Европа това засега успява тъй като медийното поле там е напълно контролирано от про-правителствените/корпоративни медии (та кой там говореше за свобода на словото и тем подобни?) и мнозинството от зрителите черпи информация само от тях.

По-надолу ще изброя няколко примера за това как западните медии и организации пробутват откровенни лъжи като "доказателства" за престъпленията на сирийското правителство. При това тези събития или изобщо не са се случвали, или виновни са противниците на Асад в лицето на т.нар "умерена опозиция" или ислямистите.

Един от най-показателните примери. Поредната история за това как руснаците "бомбардират" болници. По-долу виждаме новина от 1 октомври, разпространявана от опозиционните медии. Според тях "кръвожадния" режим на Асад е разрушил с фосфорни бомби болницата ал-Кинди в Алепо.


image
На друга снимка, направена през 2013, виждаме, че болницата вече отдавна е разрушена, при това именно от ислямистите ("умерената" опозиция).

image
И това е само един от многото фейкове, всекидневно пускани в медийното пространство и демонизиращи сирийското правителство. А когато ислямистите разрушават някоя болница, западните медии си мълчат.

Друг пример.  

Амина ал Омари. Лезбийката-блогър от Дамаск, която водеше блог през 2011 и подкрепяше анти-правителствените протести. След известно време дори съобщаваха, че са я отвлекли, което предизвика гнева на ЛГБТ групите. Естествено, виновен за всичко бе "кървавия" режим на Асад. Но! Амина не съществува – тя е измислица, плод на въобръжението на американеца Том МакКастър, който след натиск от други журналисти призна, че е автор на измамата.

Такива истории се въртят постоянно. Най-свежия пример – 7-годишната Бана Алабед от източно Алепо, която всеки ден пуска сърцераздирателни съобщения в туитър и разказва как руснаците я бомбардират с фосфор. При това тя владее отличен английски и има перфектна интернет връзка. Брех, ток и вода там няма, ама интернет връзката е идеална. Тази история както обикновено е раздухвана от британските медии, които дори публикуват интервю с "майката" на Бана, която се кълне, че всичко това е истина. В туитъра на Бана е пълно и с видео и снимки. Познайте кой ги е снимал – отново "Белите каски"!

За Белите каски, тази псевдохуманитарна организация, финансирана от САЩ и Британия (офиса ѝ е в Турция) и ръководена от бивш британски военен, е замесена във всяка втора фалшива провокация срещу сирийските власти. Запазената им марка – снимка на техен активист, който носи дете и бяга срещу обектива на камерата (отлично въздейства върху западната публика). Още от първия ден те обвиняват руснаците, че бомбардират цивилни обекти. Старанията им да измислят поредната лъжа стигат до абсурд.

Още на 30 септември миналата година Белите каски обвиниха руснаците, че бомбардират болници и деца, използвайки снимка, направена пет дни по-рано.


image
Естествено, интернет потребителите разкриха тази измама още същия ден. Това обаче не смущава тези момчета и те си продължават всекидневно да бълват подобни фейкове. Ето още един пример:

image
Снимка от 2013-а те използват като доказателство за правителствен бомбен удар на... 25 август 2015.  

Белите каски са замесени и в най-свежата пропагандна акция срещу Русия и сирийското правителство. Сатава въпрос за инцидента с хуманитарния конвой в Алепо на 19 септ. 2016. Според американската версия руски самолети "варварски" са бомбардирали конвоя.

Но и тук историята се оказва съшита с бели конци. Независими експерти, работещи към Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС), обърнаха внимание на няколко факти, които подсказват, че инцидента с конвоя е инсценировка.

Първо, на снимките, направени от руски безпилотен апарат, се вижда, че заедно с "мирния" конвой се движи и пикап с прикачен миномет. Освен това инцидента се случи на територията, контролирана от бунтовниците, които същия ден започнаха атака срещу правителствените войски в района.

Второ, единия от камионите има следи от опожаряване, но няма следи от осколки и други характерни последствия от бомбена експлозия. При това част от кашоните явно са били разхвърлени наоколо ръчно и умишлено подпалени за пред камерата. Камионите, които все пак имат следи от осколки, пък споделят една обща особеност – ръбовете на пробоините в ламарината им е силно ръждясала (тоест пробоините са от много преди 19 септември).

Трето, по асфалта няма никакви поражения от шрапнели, няма кратери от бомби. Няма преобърнати камиони, кашоните са разхвърлени прекалено компактно и липсва каквато и да е следа от взривна вълна. Това много напомня на една друга провокация, режисирана от Белите каски, които твърдяха, че руснаците са бомбардирали палатков лагер на бежанците. Там беше същия сценарий – няколко ръчно подпалени палатки и абсолютно никакви следи от взривна вълна. И в кадър попадна само един пострадал (най-вероятно пострадал докато подпалва палатката си).

Белите каски съвсем "случайно" се оказаха сред първите, пристигнали на мястото на инцидента с хуманитарния конвой. "Активистът", който разказваше пред камерата за "зверствата" на руската авиация пък се оказа... боец на Ал-Кайда. В интернет бързо откриха негови снимки с автомат в ръце в компанията на други брадати главорези. Всъщност това не е първия случай, когато активисти на Белите каски се оказват едновременно и "хуманитарни" доброволци, и терористи от Ал-Кайда и ИДИЛ.

Това е само част от многото примери за това каква агресивна информационна кампания се води срещу сирийското правителство и Русия, често обвинявана, че именно тя води хибридна война срещу Запада. Горните примери обаче показват кой наистина е специалистът по хибридни войни. Така че го имайте предвид следващия път, когато отново чуете поредната страшна новина за "варварствата" на Асад и Русия в Алепо или където и да е другаде.         

  
Да живей демокрацията!         



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215652
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031