Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.08.2016 16:29 - Новини с дъх на мърша
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2503 Коментари: 2 Гласове:
20

Последна промяна: 18.08.2016 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тия дни влезнах в абв.бг, за да си проверя пощата и ме учуди една новина - "Алепо е освободен". Учуди ме думата освободен, защото боевете в града и областта продължават и до развръзката още е доста далеч.
Хъм, помислих си аз, родните журналисти за пореден път демонстрират непрофесионализъм и незнание? Е, в случая става въпрос не толкова за дефицит на професионализъм, колкото за необективност и ангажираност.

Ще поясня защо.

Под "Алепо е освободен" автора на статията имаше предвид, че ислямистите (Ал-Кайда и сие) успяха тези дни да пробият малък коридор в юго-западната част на Алепо. Правителствените войски преди това бяха успяли да блокират контролираната от "умерените" терористи част на града и да прережат пътищата, по които бандитските групировки ("добрите момчета", според автора на статията) се снабдяваха от Турция. Естествено, ислямистите предприеха контрамерки, за да разкъсат блокадата, и частично успяха, пробивайки малък коридор, но коридорът се прострелва от всички страни, затова е практически неизползваем.

И именно този коридор журналистът представи като "освобождение", на което се "радват" мирните жители и дори празнуват по улиците. В потвърждение автора публикува и снимка от туитър, показваща няколко мирни жители в приповдигнато настроение. При това снимката бе взета от някакво западно издание. Най-интересното е, че автора дели терористите на терористи и "умерени бунтовници", при това не ми е ясно как той успява да ги отличи едни от други. Пентагона и Белия дом не могат да отличат "умерените" от "неумерените" главорези, а пък родния журналист може. Еми тогава да вземе да напише едно писмо на Обама и да му обясни на завалията кои са правилните, а кои неправилни бунтовници.

Трябва да отбележа и че конкретно по Сирия българските журналисти плътно следват медийните кампании, осъществявани от западните средства за масова (дез)информация, и пишат активно тогава, когато се налага да се нанесе поредния информационен удар по сирийското правителство и/или Русия. Информационното поле у нас е стигнало до такова състояние, че дори по социалистическо време родната журналистика бе по-свободна и обективна.  

Като говорим за мирни жители, нито в абв.бг, нито в дир.бг съм виждал статии, в които да споменават за това, че същите "умерени" бунтовници подлагат на постоянен терор жителите на контролираните от правителството квартали на Алепо. Населението им е всекидневно обстрелвано със самоделни бомби от "умерените", при което загиват десетки души, включително жени и деца. И западната преса не забелязва това или пък приписва тези престъпления на "терористите". Както писах многократно преди това, умерена опозиция в Сирия НЯМА, всички тези "умерени бунтовници" са всъщност терористи и членове на различни радикални групировки под шапката на Ал-Кайда. Но именно Ал-Кайда в момента е основния геополитически инструмент на САЩ в Сирия, затова Вашингтон всячески се опитва да спаси ислямистите от поражение. Каква ирония на съдбата – та нали именно Ал-Кайда обвиняваха за атентатите на 11 септември в Ню-Йорк и наричаха главен враг на Америка? Излиза, че те са едновременно и главен враг и главен съюзник. Какъв политически цинизъм...

И като говорим за "умерени бунтовници", преди седмици нагледно се видя колко умерени са те в реалност след като една от подкрепяните от Щатите и Саудитска Арабия групировки Нуредин аз-Зенки закла демонстративно едно палестинско момче на около 12 години, а след броени дни използва химическо оръжие. Най-абсурдното е, че американците продължават да подкрепят тази групировка и нямат намерения да я вкарват в терористичния списък.

Активно продължава и пропагандистката война срещу правителството на Асад. Най-интересното е, че те просто сипят лъжа след лъжа без особено да се стараят да ѝ предадат правдоподобен вид. Пък и защо да се стараят след като масовия зрител приема за чиста монета и най-голямата глупост? 

Ето например из западните медии все плачат, че в Алепо била разрушена и последната болница (в смисъл че са я унищожили руската и сирийска авиация). Най-забавното е, че това съобщение се повтаря в медиите в течение на няколко седмици подред. Излиза, че последната болница в града я разрушават всяка седмица, а тя после пак чудодейно се самовъзстановява. Да не говорим за разни псевдохуманитарни организации от типа на
"Белите каски", които също активно участват в медийната война срещу Асад и разпространяват фалшиви видео и снимки.

Най-новия "шедьовър", който скалъпиха западните медии бе едно отворено писмо, уж подписано от последните 15 доктори в източно Алепо (контролирано от ислямистите). Но и тук историята е шита с бели конци. Първо, половината от имената на тези доктори са всъщност имената на... терористи от ИДИЛ, явно копирани от гугъл търсачката. Другата половина пък са просто произволни арабски имена, също взети от гугъл. Второ, част от тези "доктори" са изписани като педиатри, но и тук сметката не излиза – според съобщенията в същите западни медии последния педиатър в източно Алепо бе убит още на 28 април.

Естествено, всичко това се прави с идеята да се попречи на руската авиация да унижожава терористите, същите терористи, с които американците постоянно твърдят, че се борят. Когато от Вашингтон разказват, че в контролираните от терористите райони на Алепо трябва да се отвори хуманитарен коридор за цивилното население, това означава: "престанете да бомбардирате нашите терористи и им отворете коридор, за да може да се снабдяват с оръжие и провизии". Когато от Вашингтон казват "Русия бомбардира умерените бунтовници", това всъщност значи: "Русия бомбардира терористите, но те са ни нужни, за да свалим Асад и да поставим на негово място своя марионетка, така че не пипайте нашите терористи!"

Да не говорим за голословните обвинения срещу Русия, че уж бомбардирала болници и мирни жители. Първо, американците никога не представят доказателства, второ, самите американци постоянно бомбардират болници и училища, но никой не се възмущава по този повод. Боевете за Манбидж в северна Сирия, където кюрдите щурмуваха позициите на ИДИЛ с подкрепата на щатската авиация, го демонстираха нагледно. Американците активно нанасяха удари по жилищните квартали, убивайки стотици цивилни, но никакви угризения по този повод те не изпитват и никаква отговорност за действията си не понесоха. При това те нагло смеят да обвиняват другите. А, и Саудитска Арабия редовно бомбардира мирното население в Йемен, но международните организации си мълчат и никой от тях не хленчи, че се нарушават правата на човека. Истинска демокрация, няма що!       

Казано накратко, ако прочетете някъде за хуманитарни коридори, умерени опозиционери и руснаци, бомбардиращи болници, знайте – това е евтина пропаганда! Не ѝ се връзвайте...

  
P. S. Точно преди да публикувам този текст, написан вчера, видях свежа днешна статия с ранено дете, разпространявана в медиите от така наречената сирийска "опозиция" – както обикновено "опозиционерите" обвиняват правителството в нанасяне на удари по мирните квартали (без конкретно да обясняват къде точно е бил нанесен удара). Впрочем, когато същите тези "опозиционери" убиват жени и деца, международната общественост не се трогва особено.   
  



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. didanov - поздрави за анализа
19.08.2016 11:15
Политическата коректност, както в „демократичния“ и „свободен“ Запад вече наричат „правилното говорене“, което трябва да следва партийната линия, навлезе в кулминация. Евфемизмът на цензура владее не само медиите, но и всекидневието. Впрочем, кой ще ми посочи, кога не е било така? Просто ние, които бяхме затворници в големия концлагер „съветски блок“, сме се заблуждавали, че е по-различно.Днес и тази граница е прекрачена. Триумфът на Джордж Оруел е пълен.Очаквано, онова, което първо беше изпробвано върху нас, в презряната европейска „периферия“, вече е факт и в центъра – в сърцето на континента.
"Когато разказваш една голяма лъжа и я
повтаряш достатъчно често, хората започват
да ѝ вярват. Лъжата трябва до тогава да
се твърди, докато се удаде на държавата, да
заблуди своите граждани относно политическите,
икономическите и военни последствия от
лъжата. От решаващо значение за държавата
е, цялата си власт да използва за подтискане
на различните мнения. Истината е смъртният
враг на лъжата, с което истината е и
смъртният враг на държавата."

Йозеф Гьобелс -
министър на пропагандата на Нацистка Германия
цитирай
2. minevv - уви
19.08.2016 11:21
прав си
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215943
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031