Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.08.2016 18:31 - Става ли Слави за премиер?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1885 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предвид последните инициативи на екипа на предаването му и уклончивите отговори на въпросите за възможната му политическа кариера, доста хора виждат Слави Трифонов като потенциален политик и едва ли не бъдещ "спасител на народа".

Но какви са перспективите на шоумена като политик и, теоретично, като премиер?

Става ли Слави за премиер? Ами, ако трябва да отговоря с една дума, да – става. Щом един бивш пожарникар-охранител-мутра се добра до този пост и криво-ляво управлява страната, значи и Слави ще се справи. Естествено, въпроса е доколко успешно ще се справи Трифонов с тази задача.

А перспективите не са особено оптимистични. Да, Слави би могъл без проблем да спечели изборите – популярен е, има достатъчно ефирно време за налагане на гледната си точка, досега не е бил засечен в някакви мътни схеми и корупция, публичния му образ е по-скоро положителен, не е участвал в управлението досега. И благодарение на това, че още не е успял да разочарова електората, редовият избирател го вижда като човек, способен да оправи страната.

Но какво значи да оправи страната? Да се справи с корупцията, да озапти олигархията и мафията, да вдигне икономиката и да реши социалните проблеми? Боя се, че това е практически невъзможна задача. Нито Слави, нито целия му екип, нито цяла партия Слави Трифоновци би могла да се справи с подобно изпитание.

Да не говорим за икономиката – да кажем, Слави успее да събере някакъв екип суперталантливи икономисти и реши да провежда протекционистка политика в полза на българското стопанство и промишленост. Уви, Еврокомисията много бързо ще му бие едни спирачки и ще предприеме наказателни мерки задето учиндолския шоумен нарушава "пазарната свобода" в ЕС. И пак ще се окажем там откъдето тръгнахме.

От друга страна в парламента ще има и други партии освен тази на Слави. И естествено тези партии (в случай, че Трифонов реши да ореже незаконните им източници на финансиране) ще започнат да го бойкотират и да спъват реформите, които той евентуално ще предложи. И тук удряме на камък и разочароваме електората.

Народът би могъл да изтърпи един (теоретичен) мандат без видими положителни промени, но ако и през втория си мандат Слави не постигне никакви успехи, то от "осанна" електоратът много бързо ще мине на "разпни го" и Трифонов ще загуби всякакво обществено доверие и ще затъне в небитието на историята.

Сигурен съм, че Слави прекрасно осъзнава описания по-горе вариант и затова не бърза да влиза в политиката. От друга страна, продължавайки от екрана да говори умни работи и да обяснява кое как трябва да се прави в политиката, то хората ще продължават да го възприемат като потенциален спасител на народа. И, разбира се, постоянно ще го питат дали няма да влиза в политиката. А той, вероятно, ще продължава да се двоуми. Когато очакванията са големи, то и разочарованието е още по-голямо. Пък и съм сигурен, че Трифонов няма желание да остане в историята като политически неудачник.

А, и още нещо за референдума, който предлагат сценаристите на екипа му и конкретно предложението за задължителното гласуване. Защо те искат да го направят задължително? За да се вдигне чисто козметично процента на гласувалите? Повече гласове да отиват в една партия и да не се налага тя да се коалира с другите? Но това значи да стане задължително да гласувам за ГЕРБ или социалистите. Задължителния вот би дал просто повече легитимност на тези две партии и маргиналните партии, подобно на Атака и ДПС, които се коалират с тях. Но това не би променило нищо друго. От това задължително гласуване партиите няма да станат по-добри или по-малко корумпирани, съответно и положението на страната няма да се подобри. Виж, ако въведат графата "против всички", то това силно би ме мотивирало да ходя на всички избори и да гласувам против сегашните партии. Но кой да ме чуе...

По същия начин можем да намалим депутатите от 240 на 100 или дори на 10. Но и това няма да донесе кой знае какви резултати. Да, ще може да се спестят малко пари от депутатски заплати, но статуквото няма да се промени. Мнозинството депутати (не само у нас, а и навсякъде по света) гласуват така, както реши ръководството на партията им (затова и те седят в парламента като нейни членове), така че всяко решение се взима още преди гласуването в пленарната зала, а задачата на депутатие е да натискат копчето "за" или "против" в зависимост от волята на началството си. Тъй че и тук няма как да очакваме да се случи чудо.

Общо взето, възможността Слави да стане премиер не ме очарова особено и не храня надежди, че той може да промени нещо, дори и да опита. То и на царя много хора възлагаха надежди и мислеха, че за 800 дни ще ни "оправи", но знаем какво се случи в последствие. Тъй че ако аз бях на мястото на Трифонов и за мен бе важно да запазя доброто си име, то в блатото наречено българска политика аз не бих се навирал. Естествено, това не значи, че не трябва да се търсят промени и изход от порочния кръг, по който се въртим вече 20 години.    
     



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. olivie - По - интересен е въпроса защо К. Нинова се отказа от номинацията
03.08.2016 19:10
след като първо тя хвърли ръкавицата на бъбъ. А Слави винаги могат да го "похарчат" за президент, така както "похарчиха" Бареков за евродепутат, без да го заболи никой. По - точно въпросът би звучал: Ще се продаде ли Трифонов за президентска пенсия /нали гласуваха пенсии за всеки минал през този пост - нещо като почетен гражданин/ Иначе като професионалист-шоумен ще си е точно на мястото и е най-голямата опасност за бъбъ да се гътне от черна завист "ако го бие" на изборите. А това както знаете е най - голямата опасност да се дестабилизира България /бих добавил "след Винету обаче"/:)
Лошото е, че бъбъ няма печеливш ход и може да не му издържат нервичките и да ускори процеса на ликвидацията си на принципа, че каквото си натвориш сам и 100 дявола не могат да ти причинят.
цитирай
2. worldissue - е, не смятам, че Слави го блазни и...
03.08.2016 19:24
е, не смятам, че Слави го блазни именно почетната пенсия, той и така си има доста солидни източници на доходи. Боко пък на премиерския пост го държи това, че той няма реални конкуренти. Пък и явно всички ги устройва неговата кандидатура. То него в интернет повечето го плюят, ама той пак си е премиер и продължават да гласуват за него. Евентуално ще го смени някой бесепар, бесепара ще си замине безславно и Бойко пак ще се върне. И ще ни управлява во веки веков ))))
цитирай
3. appen13 - Откъде точно криминалната банкянска Мутра ще се "върне" ?
03.08.2016 19:45
worldissue написа:
е, не смятам, че Слави го блазни именно почетната пенсия, той и така си има доста солидни източници на доходи. Боко пък на премиерския пост го държи това, че той няма реални конкуренти. Пък и явно всички ги устройва неговата кандидатура. То него в интернет повечето го плюят, ама той пак си е премиер и продължават да гласуват за него. Евентуално ще го смени някой бесепар, бесепара ще си замине безславно и Бойко пак ще се върне. И ще ни управлява во веки веков ))))

Вече предвидливо изпрати дебелогъзото си чадо в Щатите заедно с изтърсачето и да му пази там откраднатото от нас. А и евро-колаборационистите няма да се разминат само със стригане и бой като техните колеги през 1945 г.
А краха на анти-европейския германски ЕСсср е само въпрос на близко бъдеще и наистина стои остро въпроса за нови политици и възстановяване държавността на България.
Между другото българската евро-рая също се радикализира и то видимо. И социалният взрив е неминуем с или без Слави Трифонов.
цитирай
4. fascindoo - Ми къ!
03.08.2016 20:26
Боко - президент!
Слави - премиер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216390
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031