Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.07.2016 19:01 - По света и без нас
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обнадеждаващи новини в последните дни идват от Сирия. Сирийската армия и съюзните ѝ формирования успяха да отвоюват няколко важни района около Алепо и да блокират канала на снабдяване на ислямистите от Турция.

Армията освободи и два района в северната част на Алепо – Лайрамун и Бани-Зейд. Това е особено важно предвид факта, че "умерените" терористи постоянно обстрелваха с миномети и самоделни оръдия мирното население на града, подлагайки го на всекидневен кървав терор. Е, сега в Бани-Зейд е тихо и на жителите на полуразрушения град ще им стане малко по-леко. Новината за освобождението на този район, между другото, бе посрещнат с голяма радост от мирното население и по улиците на Алепо даже се образуваха няколко стихийни шествия.

Не всички обаче се радват на поражението на терористите и ИДИЛ. Катарската Ал-Джазира и саудитската Ал-Арабия са едва ли не в траур и разказват, че кръвожадната сирийска армия и руската авиация гонят "мирните" сирийци от града. Репортера на Ал-Джазира дори се разплака в ефир (дали защото човека е с лабилна психика, дали защото се опита да изобрази евтина драма, не знам).

Впрочем, под "мирни" сирийци двата арабски канала (също като САЩ, Франция и Британия) имат предвид бандите ислямисти-главорези и наемници, които тероризират истинските мирни сирийци. Но тези хибридно-пропагандистки номера не са за учудване, имайки предвид, че Катар и Саудитска Арабия са двата главни спонсора на сунитските радикални групировки (Ал-Кайда, ИДИЛ и др.), воюващи в Сирия и Ирак.

Другата положителна новина е, че тези дни бе ликвидиран главатаря на "умерената" групировка Харакат аз-Зенки, чиито бойци демонстративно отрязаха главата на палестинското момче, за което писах преди дни. Напомням, че същата ислямистка групировка бе подкрепяна от САЩ, Турция и С. Арабия и бе в списъка на "умерената сирийска опозиция". Този инцидент всъщност още един път потвърждава мита за "умерените опозиционери".

Джебхат ал-Нусра, сирийския филиал на Ал-Кайда, тези дни шумно обяви, че си сменя името и къса връзки с Ал-Кайда. Ясно е, че с този евтин номер терористите се надяват да станат недосегаеми за руската авиация, но дори да се кръстят "Гълъбите на мира" и да им пораснат ангелски крилца, те пак ще си останат терористи, а следователно руските изтребители ще продължават да ги обработват от въздуха.

И, за завършек, една забавна новина от Гугъл. Този път момчетата от Силиконовата долина решиха да си поиграят на политика и русофобия и се заеха да "декомунизират" градовете и селата на Крим. При това започнаха да раздават не украински названия, ами тюркски. Това е не само объркващо от чисто практична гледна точка, но и прекалено грубо скроен политически ход, който освен евтина провокация не може да постигне нищо друго. Естествено, от  Русия веднага последва негативна реакция и Гугъл решиха все пак да си изкарат таралежа от гащите, който сами си вкараха, и върнаха старите названия в Крим. Ех, а как романтично започваше Гугъл - в началото нямаше бизнес, корпоративни интереси и политика. А сега...  
 

 

   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235279
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930