Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.06.2016 18:28 - Генно модифицираната измама (2 част)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.06.2016 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мейсън пита защо EFSA скрива собствения си доклад, открил вирусен ген в ГМО семената. По същия начин, Мейсън подозира, че подобно спекулиране днес е общоприето. Тя изтъква улики, които показват, че щатски и европейски ГМО-регулатори от години неумишлено са одобрявали транс-генни процеси, съдържащи неподозиран вирусен ген, който има потенциално вредни последствия. Това, наред с други случаи изучени от Мейсън, уличава представители на регулаторните органи и индустрията във взаимна некомпетентност и самодоволство.

Розмари Мейсън обръща внимание на редица ключови изследвания, които подчертават вредното въздействие на ГМО и пестицидите върху здравето и природата – нещо, което бива игнорирано от EFSA, наред с отбелязваните конфликти на интереси относно скорошния доклад на Кралското общество, кръстен Въпроси и Отговори.

Прочитайки доводите, изтъкнати от Мейсън (само няколко са посочени тук, читателите могат да прочетат цялото ѝ писмо), наред с уликите, които тя изброява, мнозина може да сметнат, че – в най-добрия случай – EFSA е или самодоволна, или – най-лошото – некомпетентна и корумпирана.

Като поддръжник на ГМО тя има естествен интерес да знае какво може да каже по въпроса Кралското общество.

Мейсън след това коментира изследването на проф. Жил-Ерик Сералини и екипа му, показващо токсичните и канцерогенни характеристики на базирания върху глифосфата Roundup. Тя изтъква мотивираните от индустрията атаки срещу него, отново основани върху грешни съждения, представени като научни факти: ‘псевдонаучни полемики’, продавани като наука.

Членовете на Кралското общество активно участваха в тези атаки.

Мейсън не се колебае да нарече конкретни имена на учени, включително членове на Кралското общество, чиято работа тя поставя под въпрос и чиято репутация е опетнена от грешни, подвеждащи или невежи изказвания, академични измами и корупция, сериозни научни пропуски или не-научни документи, които впоследствие биват оттеглени.

Подкрепа за най-голямата измама в историята на науката

Генетическото изменение на храната представлява най-голямата измама в историята на науката, според Стивън Друкър, който представя твърди доказателства, че правителства и водещи научни институции системно са интерпретирали неправилно фактите относно ГМО.

Мейсън се позовава на Друкър и заключава, че ако щатската агенция по храните и лекарствата следваше съветите на собствените си експерти, казваха истината и следваха закона, ГМО щеше да се спука като балон и никога нямаше да набере скорост, и – имайки предвид, че ГМО стимулират продажбите на глифосфат – ние нямаше да наблюдаваме такъв мащабен ръст в употребата на глифосфат, който вреди на хората и околната среда по целия свят.

В писмото си Мейсън ясно показва на президента на Кралското общество сър Венки Рамакришнан, че С. Друкър вече фактически оспори про-ГМО позицията на Обществото. В своето отворено  писмо до организацията той призова Обществото да отвърне на списъка от противоречиви практики, потискането на учени, които се отнасят критично към ГМО и фалшивите заявления, за които е отговорна организацията или членовете ѝ. 

Макар членовете на Кралското общество да са в авангарда на научното про-ГМО движение в Британия, Друкър не получи отговор. Кралското общество не се опита да защити позицията си. Те защитават ГМО, но отказват да участват в рационален дебат по въпроса.

Мейсън се опира на редица надеждни източници, показвайки как съвременното селско стопанство и използваните в него практики и химикали представляват нарастваща заплаха за човечеството и околната среда поради разрушаващите хормоните химикали, загубата на биоразнообразието и екосистемите, посевните моно-култури, употребата на индустриални торове и пестициди, антибиотичните препарати и предизвикваното от това изтощаване на почвите.

Помийник или корупция?

Получателите на отворените писма на Мейсън, съдържащи внимателно подбрани факти, обикновено не получават никакъв отговор. Те трябва да разберат, че писмата ѝ са „отворени” и се четат от обществеността. Тя представя дълбоките притеснения на милиони хора по повод глифосфата и ГМО и желае на тези проблеми да се обърне внимание.

Тя – и по съвместителство хората – се сблъсква с подобни празни отговори също като Стивън Друкър и двете му отворени писма до Monsanto и Кралското общество. Обществеността иска отговори. Трябва ли да заключим, че цялата афера около ГМО и глифосфата е затънала в едно “корумпирано блато“?

Фактът, че не получаваме отговори, че ни казват, че можем да прочетем някакви доклади в т.нар. ”читални зали’, че ни предлагат замазващ проблема ГМО доклад, написан от британската бележита научна организация или просто ни предлагат да поискаме писмено да прочетем определени документи (без гаранции, че ще ни дадат достъп), създава впечатлението, че нещо се крие от обществеността.

В колективното съзнание се укрепва и впечатлението, че докато богатите и мощни корпорации и лобисти се радват на привилегирован достъп до коридорите на властта, към обществото се отнасят с презрение и постоянно го хранят с ГМО-пропаганда.

Розмари Мейсън пише в заключение:

АГРОХИМИЧЕСКИТЕ КОРПОРАЦИИ И ПЛАТЕНИТЕ ИМ ЛОБИСТИ КОНТРОЛИРАТ ПРАВИЛАТА ЗА УПОТРЕБА НА ПЕСТИЦИДИ. НАУКАТА И, В ЧАСТНОСТ, КРАЛСКОТО ОБЩЕСТВО, СМЯТА, ЧЕ ПРИТЕЖАВА ВСИЧКИ ОТГОВОРИ. МНОЗИНА ГМО УЧЕНИ СА ЗАМЕСЕНИ В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. 

 

източници: Колин Тодхънтър, Global Research




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217566
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031