Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.05.2016 20:28 - Милосърдие за продан
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 806 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.05.2016 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из медиите, конкретно например в някои от българските, се появи нова снимка с удавено дете-бежанец, този път в ръцете на германски спасител.

Същия информационен прийом бе използван преди около година със снимката на  3-годишното сирийско кюрдско момче Айлян, лежащо бездиханно на турски плаж. Впоследствие между другото се разбра, че фотографите местили детския труп няколко пъти, за да може да направят по-ефектни снимки. Фотосите тогава постигнаха мощен психологически ефект и повлияха на общественото мнение в Европа, привличайки симпатии към бежанците.

Е, от тогава мина доста време и симпатиите към прииждащите мигранти постепенно се изпариха и страните от ЕС започнаха да строят стени по границите си, опитвайки се да се предпазят от бежанския поток. Е, не особено успешно. Потокът към благополучната Западна Европа така и не секна.

Снимките на мъртви жени и деца са мощен пропагандистки инструмент и винаги действат безотказно върху електората. Пък и против такова нещо трудно може да възразиш без да те обвинят в конспирология, бездушие и т.н.

Но, конкретно в случая с гореспоменатите снимки, от статията лъха прекалено силно на лицемерие и цинизъм. Пък и странно защо на публиката ѝ е нужна специална медийна кампания, че да се възмути и да изпита състрадание.

Да, хубаво е че журналистите обръщат внимание на трагедията на удавеното дете, това наистина е ужасно, но проблема е, че медиите забелязват една трагедия, а друга (в угода на политическите интереси) игнорират.

Говоря за трагедията на жителите на Алепо. Жителите на кварталите на града, намиращи се под контрола на правителството, всекидневно са подложени на артилерийски терор от страна на тъй наречените "умерени" опозиционери. Въпросните умерени опозиционери всъщност представляват разнообразни банди, принадлежащи към Ал-Кайда. Та същите терористи водят безразборен огън по мирното население изобщо без да се целят, стремейки се да нанесат максимални щети на хората. В интернет лесно може да се намерят снимки на осакатени от ислямистите деца и жени. Те не заслужават ли състрадание? Или западните медии са тези, които решават кой колко съчувствие и симпатии заслужава?

Причината журналистите да си затварят очите на това, което вършат бандитите в Алепо, е проста. САЩ наричат групировките на Ал Кайда, които се бият в района на Алепо, "умерена опозиция". За Вашингтон е крайно важно сирийското правителство да не си върне контрола върху региона, затова и се стараят да подпрат терористите с каквото могат. Затова и не е подходящо медиите да разказват за престъпленията на псевдо-опозицията.

Относно пък скандалната бежанска политика, която Вашингтон се опитва да наложи на ЕС, вече писах по-рано тук.

Да живей демокрацията!   

   
     



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235612
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930