Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.05.2016 19:17 - Автомати и пиар
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1051 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както споменах и в предпоследния си постинг, да снабдяваш с оръжие тъй наречените „борци за свобода” (в случая със Сирия тези „борци” представляват разнообразни банди под шапката на Ал Кайда) не е достатъчно – за победата е нужен и добър пиар. Както всъщност и със всеки друг комерсиален продукт. Пиара, естествено, идва от специалистите в областта на пропагандата и манипулирането на информацията – западните (на първо място щатските и британски) медии, мозъчните тръстове (основно нюйоркски и вашингтонски) и разнообразните неправителствени „хуманитарни” организации (предсказуемо, повечето от тях също са базирани в Ню Йорк).

Конкретно относно пиара, западната информационна подкрепа от страна на натовските страни не се ограничава само със статии, очернящи сирийския президент и обвиняващи го във всички смъртни грехове.

Според статия в британския Гардиън, например, британското правителство финансира медийни (пропагандистки) операции в полза на тъй наречените „умерени” сирийски опозиционери (само дето никой никога не назовава имената на тези опозиционни групи). Както пише изданието: „…частни компании, наети от британското външно министерство под надзора на Министерството на отбраната, изготвят видео, фото и военни репортажи, радио предавания, печатни материали, постинги в социалните мрежи, които са маркирани с емблемите на бойните групировки, с което фактически изпълняват ролята на пресофис за бунтовниците. Материалите се разпространяват в арабските медии и се публикуват онлайн без в тях да се отбелязва участието на британското министерство”.

Авторите посочват и конкретния източник и размера на финансирането на тази медийна бойна операция – парите идват от т.нар. Фонд за конфликти и стабилност (Conflict and Stability Fund) и достигат 2,4 млн. лири. Въпросните пиар фирми пък са разположени в Турция, в град Истанбул.

Програмата преследва няколко цели, включително подготовка на кадри, които да дават интервюта от името на всички сирийски „умерени” бунтовници и да създават впечатлението за съществуване на единен сирийски „демократичен” опозиционен фронт. Подобен политически проект бе Сирийския национален съвет (СНС), който защитава западните геополитически интереси, но не и интересите на сирийската опозиция, както и Свободната сирийска армия (ССА), която западните медии продължават често да цитират. Само дето ССА също се оказа медиен въздух под налягане.

В предпоследния постинг писах за псевдо-хуманитарната организация „Белите каски”, която уж спасява жени и деца от „кръвожадния” Асад. Дадената организация е финансирана както от щатското правителство в лицето на USAID ($23млн.), така и от британското външно министерство (18,7млн. британски лири).

Тъй че да имаш танкове и самолети е хубаво, но за да победиш ти е нужен задължително и добър пиар агент. Макар че Сирия показа, че даже да разполагаш с тонове оръжие, достатъчно наемници и мощен пропагандистки апарат, всичко това става безполезно в мига, в който над главата ти се появи руската авиация.       




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - В България е същото: По какво се р...
12.05.2016 05:03
В България е същото: По какво се различаваме от сирийците... съсипана държава, народ които умира....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235782
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930