Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.05.2016 20:58 - Алепо и хибридната война в Сирия (2 част)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2748 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 06.05.2016 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Който плаща, той поръчва... пропагандата

Чудех се как точно да започна постинга и отговорът дойде от само себе си, когато открих съвсем свеж видео пример по темата. Темата, която веднага подхванаха и родните медии, тъй като те не може да си позволят да изостанат от западните си колеги. 

Както е известно, в Сирия освен американските и натовски военни действа и цяла кохорта неправителствени и хуманитарни организации, повечето от които са базирани в Ню Йорк и други американски градове. Същите групи се представят като неправителствени и независими, стараещи се да заемат неутрална позиция.

Само дето почти всички от споменатите организации са субсидирани или от правителството на САЩ, или от някой от "благотворителните" фондове на олигарсите от Уол Стрийт (Джордж Сорос, често наричан филантроп в медиите, е пример за това), или от ЕС, и не е чудно, че действията им са в унисон с външната политика на Вашингтон. Освен това тези хуманитарни организации още от началото на сирийския конфликт подкрепят идеята за интервенция на НАТО в Сирия и установяването на зона без полети над страната.

Между другото същите "хуманитарни" организации бяха активни в медиите по време на конфликта в Либия през 2011 и също настояваха за интервенция. Да, тогава интервенцията се случи и какъв е резултата? Либия се разпадна и до ден днешен тъне в кървав хаос. Тоест разни организации от типа на Амнести Интернейшънъл, Хюмън Райтс Уотч и сие искат в Сирия да се повтори същото? На сирийците не им стигат бомбите на Ал Кайда ами и натовските бомби ли трябва да им се изсипят на главата?

Но нека се върна на видео примера, за който споменах в началото. Според съобщение, разпространено от сирийските опозиционери, в резултат на въздушна атака в контролираната от бунтовниците Сармада (провинция Идлиб, на около 5км от турската граница) са загинали 28 бежанци. За нагледно доказателство служат няколко клипчета в интернет. Както може да се предположи, за броя на жертвите съобщава Сирийската обсерватория по правата на човека (СОПЧ), за чиято двойствена природа писах в предишния постинг. Медиите, естествено, просто копи-пействат съобщението и го представят като доказан факт на вината на сирийските власти и руската авиация.

Клипчетата от предполагаемото място на инцидента са още по-показателни. Да започнем с това, че кадрите по-скоро опровергават версията за въздушен удар. Първо, оператора показва някаква изгоряла палатка. Най-интересното е, че на метри от нея има други палатки, които са абсолютно непокътнати. Второ, тънкият каркас на изгорялата палатка изобщо не е деформиран и си стои на мястото. Тоест, следи от пожар има, но следи от бомба – не. Нито, кратер, нито осколки, нито задължителните последствия от ударната вълна, която щеше да отнесе всички палатки наоколо, нито пострадали. На видеото дори не се виждат бежанци, а само активисти със смартфони, които разказват за "страшните" последствия от руските бомбардировки. 

Разпространи този евтин фалшификат организацията под името Syrian Civil Defense (SCD), по-известна като "Белите каски". Същата организация е представяна като сирийски хуманитарен проект, съставен от цивилни доброволци, които "рискувайки живота си", спасяват жени и деца изпод ударите на "кръвожадния" Асад. Западната преса често пише дитирамби на "Белите каски", представяйки ги едва ли не като ангели. И разбира се умишлено под всяка статия за тях слагат снимка на работник на SCD, който спасява дете (безотказен маркетингов и пропагандистки ход).

image
Емблемата на SCD. Другото ѝ име е "Белите каски", появило се заради белите строителни каски, които използват работниците на организацията.
Макар да е представян като сирийски, този проект има много малко общо със Сирия. Първо, SCD бе основана през 2013 в Истанбул. Оглавява я Джеймс де Месуриър, бивш британски военен и настоящ военен контрактор (фирмата му е разположена в Дубай). Същия господин преди това е заемал висок пост в ООН и е изпълнявал мисии в Босна, Косово, Газа и Ирак. Финансирането на "Белите каски" пък идва от американското, британско и холандско правителства (от същите правителства, които настояват за отстраняването на Асад).
Характерно е, че "Белите каски" работят само в контролираните от бунтовниците райони и по никакъв начин не взаимодействат със сирийските власти. И не просто работят с бунтовниците ами директно с Ал Кайда. Това недвусмислено се демонстрира от някои клипчета в ютуб с тяхно участие.
В частност, в един от клиповете работник на SCD сподели, че труповете на сирийските войници те изхвърлят на боклука (а пък официално организацията твърди, че спасява и сирийските военни и наравно оказва помощ на всички участници в конфликта). В същото видео "спасителят" похвали терористите от ал-Нусра (Ал Кайда в Сирия) и каза, че те са пример за подражаване.
Най-скандално се оказа видеото, в което главорезите на ал-Нусра екзекутираха млад цивилен мъж и секунди по-късно в кадър се появиха работниците на SCD, за да приберат трупа. Белите каски признаха, че видеото е истинско и се оправдаха, че уж нямало установени правила, които да определят как да действат работниците им.
Трето видео пък развенча мита, че Белите каски са невъоръжени пацифисти. На кадрите в частност се забелязва един от хуманитарните работници с автомат на рамо. В туитър и фейсбук пък може да се намерят снимки на бунтовници, които хем служат като Бели каски, хем се оказват в редовете на ал-Нусра и позират на фона на убити сирийски войници.
Белите каски са много активни и в социалните медии и, естествено, призовават за интервенция на НАТО и зона без полети (в Либия това помогна на Ал Кайда, защо да не повторят упражнението и в Сирия). Толкова са активни, че още на 30 септември 2015, когато започна сирийската кампания на руските ВВС, SCD обвиниха руснаците, че бомбардират жени и деца. Само че за доказателство Белите каски използваха снимка, направена... 5 дни преди руските самолети да пристигнат в Сирия.
Между другото добре известната и уважавана Human Rights Watch също бе хваната да лъже. Те пък обвиниха сирийските власти в удари по Алепо, използвайки снимки от... Ивицата Газа и Ирак, тоест снимки, уличаващи САЩ и Израел.

Така че където Вашингтон не може директно да използва оръжие, там активно се включват тъй наречените "хуманитарни" организации, които прикриват подривната си дейност с лицемерни приказки за демокрацията и правата на човека.

Фалшивите обвинения по адрес на сирийското правителсто и руските ВВС само ще се множат, западната пропаганда все по-отчаяно ще тръби за убити жени и деца, опитвайки се по всякакъв начин да спъне настъплението на сирийските войски срещу Ал Кайда и ИДИЛ в Алепо.

Да живее демокрацията!       



Гласувай:
10



1. apostapostoloff - А кой ще ни
07.05.2016 17:22
даде пари?!
цитирай
2. ozgojovan - към апостол апостолов, демократът с блокирани коментари в блога си.
07.05.2016 20:30
Не ти ли омръзна да дъвчеш като кур с извинение изтъркания шлагер за лошия комунизъм и добрия капитализъм? Извинявай за личния въпрос, но случайно не си ли дърт реформиран педал? Не че имам нещо против свободата на словото, но то твоето вече не е нито слово, нито свобода, а обикновено безумие и словесно чекиджийство.
цитирай
3. pando - 100% истина
08.05.2016 21:17
На времето "наблюдателите от ООН" в Сърбия,поставяха маяци за водене на самолети и ракети...ООН е бутафорна организация в служба на сатанистите.Да не говорим за разните "лекари без граници" и разните "хуманитарни " помии.Нещо като тукашните Хелзински помияри...
цитирай
4. zaw12929 - Да се казва истината е задължително...
12.05.2016 05:27
Така че където Вашингтон не може директно да използва оръжие, там активно се включват тъй наречените "хуманитарни" организации, които прикриват подривната си дейност с лицемерни приказки за демокрацията и правата на човека.

Успех!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234411
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930