Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.02.2016 22:21 - Митът за "ръждясалите" танкове
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2362 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 15.02.2016 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Събитията в Сирия всяка седмица поразяват с нещо западните специалисти и аналитици. Най-шокиращо за тях бе това, че руската войска действа ефективно и е... модерна. А знаем, че според наложилите се в западните страни стереотипи руските танкове са ръждясали, самолетите не летят, ракетите им отдавна са нарязани за скрап, войниците гладуват или се въргалят мъртвопияни по улиците. Е, Сирия (а преди това Крим) напълно развенча тези митове.
И западните военни аналитици веднага започнаха да се тревожат, че китайците и руснаците могат да ги изпреварят в технологичен план.
Освен това руските производители стабилно удържат третото място в класацията на световната оръжейна търговия (на първо място са Щатите, на второ – страните от ЕС, които се броят общо като една позиция; европейците, между друтого, през последните две години отбелязват спад на експортните продажби). Очаква се успешната въздушна операция в сирийското небе да привлече още повече вниманието на чуждестранните купувачи към продукцията на руските авиационни заводи, а също и към "Алмаз-Антей", произвеждащ зенитните системи С-300 и С-400.
Тази седмица паралелно с успехите на сирийската армия в района на Алепо (закономерно се усили и пропагандистката атака срещу Москва) се развенча и мита за "ръждясалите" руски танкове, в частност Т-90, който в ограничени количества (до 15 ед. според публикациите в интернет) се появи у сирийците.
Както го описаха редакторите на британското издание The Times, цитирани от руските медии, Т-90 е "супертанк, неуязвим за ракетите" (явно се имат предвид щатските управляеми противотанкови ракети "TOW", с които терористите са щедро "дарявани" от С. Арабия, Турция и Катар).

Т-90

Сам по себе си Т-90 (той също носи и името "Владимир" в чест на починалия преди години главен конструктор на машината) представлява дълбока модернизация на не по-малко известния му предшественик Т-72. Танкът се произвежда от 1992 година насам и вече преживя няколко модернизации.
Ако говорим конкретно за защитата от противотанкови средства (ПТУР, РПГ и др.) то описваната от западните коментатори "неуязвимост" се постига на няколко нива.
Основният елемент е бронирането, изпълнено под формата на своеобразен пакет от активни и пасивни елементи.
Активните са динамичната система "Контакт-5" (съставена от контейнери с взривно вещество, което с насочен взрив разрушава уцелилия контейнера снаряд/граната) и системата "Щора", която с помощта на инфрачервени лъчи отклонява управляемите ракети. Контакт-5, между другото, на последните версии на танка (в частност Т-90СМ)
бе заменена от подобрената система "Реликт", способна да се справи и с по-мощните и съвременни противотанкови средства.

image
Т-90К (командирски): от двете страни на оръдието се виждат капаците на оптико-електр. система "Щора", а върху купола – 12,7мм тежка картечница / снимка: wikipedia.org
Към пасивните елементи спада самата броня, представляваща многослойна комбинация от стомана и композитни материали.
Също така танкът използва за защита от ПТУРовете на противника и аерозолни гранати. За тази цел машината е оборудвана с няколко лазерни датчика, които определят посоката, от която идва ракетата и изстрелват в ръчен или авторежим съответната димна граната (общо 12 на брой), която образува газов облак, частично отражаващ или разсейващ лазерния лъч. Същите гранати може да се използват и просто като димна завеса.

image
Куполът на Т-90. Виждат се допълнителните бронирани листове и контейнерите с динамическа защита. Формата на кутиите на "Контакт-5" по бортовете на купола му придават характерната форма на мида / снимка: wikipedia.org
Т-90 е и носител на своеобразен рекорд – от 2001 до 2010г. той носи званието най-продаван танк на международния пазар. И това не е случайно, тъй като по показателите надеждност и ефективност той почти винаги изпреварва и щатските и европейските си конкуренти. Той е единствения танк сред конкурентите си, който преминава без повреди всички сравнителни изпитания в Кувейт през 2014г.

image
Демонстрация на T-90A на полигон (2012) / снимка: wikipedia.org

  Всъщност той безапелационно побеждава щатските и европейски си колеги на тестове и в С. Арабия, и в Малайзия. Едновременно машината е способна да преодолява водни прегради с дълбочина до 5 метра, докато щатския Абрамс може да се справи само с 2 метра. Освен това бронята на Т-90 запазва много по-добре защитните си качества при многократни попадения (и по този показател Абрамс му отстъпва).   
 
 





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3240720
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930