Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.02.2016 17:55 - Хибридната война за Крим
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2181 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хибридната война за Крим: победиха „най-умните”

Вашингтон залагаше на адресното насилие, а Москва на „учтивите хора” и хакерите

svpressa.ru / А.Ситников

Започвайки още от времето на разпадането на СССР, логиката на нарастващите антагонизми между САЩ и Русия рано или късно трябваше да доведе до остър политически сблъсък в съседната държава. Наистина, през годините и при различните президенти на Украйна вероятността подобно нещо да се случи варираше от много вероятно до малко вероятно. И все пак през последните 25 години нямаше нито един наистина доброжелателен период.

image
28 фев. 2014г., Симферопол: двама неидентифицирани "учтиви хора" патрулират местното летище; в случая най-вероятно това са морски пехотинци от състава на Черноморския флот. / снимка: wikipedia.org

В пост-съветската епоха Вашингтон винаги проявяваше „кръвен интерес” към Киев. Достатъчно е да се погледнат публикациите в официалното издание на алианса „Вестник на НАТО”, за да се убеди човек в това. Ако през годините на „студената война” районът на потенциалното кръвопролитие се смяташе Германия — ФРГ или ГДР, то сега „бойното поле” бе пренесено в Украйна, видите ли, защото така било по-добре за световната икономика и Америка. Имайки предвид ядрения статус на Русия, според мнението на североатлантическите экспертов, предполагаемата война би трябвало да бъде изключително хибридна.

И ето, че тя се случи.

В редакционната статия „Хибридна война (в Украйна — ред.) — каква е същността ѝ?” безименните аналитици на НАТО повдигнаха завесата над подготовката за нея. Започнаха те с това, че полученият материал за индиректния конфликт за Крим и Донбас е крайно интересен за осмисляне. Все едно че става въпрос за някакви „опитни зайчета”, а не за истински човешки съдби.

„Своите хора” Вашингтон готвеше по образ и подобие на стратегията, ползвана от групировката „Хезбола” в ливанската война от 2006-а. Тогава действията на тази военна организация, на практика създала паралелна държава на контролираната от нея територия, учудиха щатските експерти с ефективността си. Ето цитат от статията: „Оттогава терминът „хибриден” доминираше в по-голямата част от дискусията за съвременната и бъдеща война до онзи момент, когато терминологията и концепцията на хибридната война бе приета от старшите военни ръководители. В качеството на основата ѝ се приема пропагандата, адресното насилие, скритите инструменти и други неармейски средства”.

В съответствие с този подход натовските специалисти по „хибридни войни” създадоха и информационно мотивираха „хвърковатите бандеровски отряди”, които да тероризират и потискат инакомислещите в Украйна. Видимо, става въпрос за националистическия „Десен сектор”* и аналогичните екстремистки организации. Едновременно в Крим, Донбас, в Херсонската, Одеската и другите рускоезични области бяха разгърнати осведомителски мрежи, които трябваше да предават в координиращия център адресите на несъгласните с новата власт. „Главната цел на удара е руското семейство” — внушаваше се на полуграмотните хора от западните украински области. Също бяха сплашвани и се подлагаха на „люстрация” местните правоохранителни органи. Цялото това чудовищно беззаконие се наричаше (от западните стратези – бел. прев.) „творческо използване на пълния спектър на водене на война, в това число с използването на нетрадиционни и асиметрични тактики”, преди всичко — адресното недържавно насилие.

С други думи бе поставена задача за създаване в конфликтния район на Украйна, в момента на държавния преврат, на крайно дясна „квази-държава”. След потискането на съпротивлението, по логиката на Вашингтон, надзорните и репресивни функции да се предадат в ръцете на държавните институции, вече контролирани от „новия Киев”. Това, между другото, също е елемент от стратегията за водене на хибридна война по натовски. Неволно възникват шокиращи асоциации с ИДИЛ**. Авторът на дадената концепция е известния военен стратег Колин Грей, който призоваваше тя да се използва по-активно наред и с кибер-оръжието.

Обаче, появата на „учтивите хора” в Крим стана пълна изненада за вашингтонските стратези. Ярост у натовските експерти предизвика и това, че „зелените човечета”, както ги кръстиха първо в западна Украйна, а после и в НАТО, бяха безименни за разлика от активистите и опълченците, над чийто жени можеше да се погаврят, чиито деца може да осакатят, а родителите да сплашат. Принципът на адресното недържавно насилие като главен елемент на хибридната война на кримския полуостров не сработи, което позволи да се проведе спасителния референдум.

Не можаха натовците да подготвят „бандеровците” и за цифровите сражения за което писа и професора по безопасност Ярно Лимнел. Впрочем, интернет все пак се ползваше за заплахи и сплашване в социалните мрежи. Що се отнася до сериозното ниво на борбата за киберпространството, то западно-украинските участници на хибридната война тук изобщо не се проявиха.

В същото време, IT-секторът на Украйна е по-мощен отколкото, например, този в Чехия или Полша. Близо 100 хиляди украински граждани, основно живеещи в рускоезичните югоизточни региони на страната, най-вече в Днепропетровск и региона, през 2014 спечелиха в софтуерни проекти 2,3 млрд. долара, тоест 4% от БВП на Украйна. Един от основателите на украинския венчърен фонд AVentures Capital Евгений Съсоев съобщи, че IT-бизнеса на Украйна по време на управлението на Порошенко-Яценюк се подложи на мощен натиск. „Бизнесмените, които се отказаха да „решават въпроса” на място и публично протестираха срещу обиските, понесоха значителни икономически загуби за предприятията си – обобщи Е. Съсоев. – Това е като с катаджията: можеш на място да платиш сумата, която е много по-малка от официалната глоба”.

С други думи, „Десния сектор” не стана аналог на „Хезбола” — застрашителен и едновременно твърдо дисциплиниран, най-малкото защото адресното недържавно насилие коренно противоречи на обикновения бандитизъм. Очевидно е, че в такива условия да се разчита на участието на IT-бизнеса на Украйна в хибридната война на страната на „новия Киев” не можеше, макар че елита, дошъл на власт, остро се нуждаеше от това.

Експертът по сигурност и признат „антивирусник” Робърт Лемос съобщи, че „през 2014 руски хакери, най-вероятно, с помощта на „пясъчния червей” успели да хакнат камерите iSight, разработени от компанията Apple, и така „шпионирали” натовските консултации по сигурност. Това позволило на Кремъл да бъде с една стъпка напред в Крим. Разбира се, преки доказателства за това няма, но взломът е факт, така както и успешните превантивни мерки на Москва. В частност бяха блокирани всички групи на „Десния сектор” на полуострова. Второ, „използвайки „уязвимите точки на Windows Vista, ОС Windows 7, Windows 8 и Windows RT, неизвестна група до септември 2014г. копираше секретните документи на НАТО, а също на украинското и полско правителства”. С други думи списъците на всички участници на украинската хибридна война, престъпните им действия, а също имената на осведомителите са известни и чакат своя час. Ако в Киев се случи смяна на властта, например, на следващите президентски избори, тогава света може да го чакат шокиращи доказателства, а Европа – нова вълна бежанци.

Това значи, че над загубилата страна е надвиснала екзистенциална заплаха при това Москва не попада в тази категория, убеден е Дан Гудин, редактор на новинарския и аналитичен ресурс ARS Technica. От потенциално възмездие трябва да се опасяват вече съвременните бандеровци, при това всеки персонално. А пък Америка, която всъщност и започна хибридната война явно няма да пострада. В края на краищата, това е просто концепция на Колин Грей.   

 

*През ноември 2014 година Върховния съд на РФ призна за екстремистка дейността на „Украинската бунтовническа армия”, „Десния сектор”, УНА-УНСО и „Тризъбеца на името на Степан Бандера”. Дейността им на територията на Русия е забранена.
** „Ислямската държава” (ИДИЛ) с решение на Върховния съд на РФ от 29 дек. 2014 г. бе призната за терористична организация, дейността ѝ на територията на Русия е забранена.

 





Гласувай:
3



1. krumbelosvet - "Кибернетика" НЕ Е компютрика
11.04.2017 07:16
Кибернетиката е НАУКА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА В С И Ч К О. И случайният термин "хибридна война" всъщност означава кибернетична война, а компютриката е само едно от оръжията. Изглежда сигурно, че Главните Компютри на 3-5 държави предлагат на щабовете МНОГОХОДОВИ ОБХОДНИ кампании за постигане на цели, НЕМИСЛИМИ с други методи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235683
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930