Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.01.2016 17:54 - Свобода и свободия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2223 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 06.01.2016 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Голям скандал се разрази в Германия след безчинствата, устроени от африкански и арабски бежанци в Кьолн и други градове. Впрочем, в останалите европейски страни, където има аналогичен наплив от мигранти, също не мина без инциденти.
Конкретно в Кьолн в новогодишната нощ тъй наречените бежанци извършиха стотици грабежи и сексуални посегателства срещу жени, включително няколко изнасилвания (на фона на това подпалената от мигранти елха в центъра на Брюксел е направо дреболия).
В германския случай възмущение предизвика дори не толкова безчинствата на мигрантите, колкото реакцията на немските медии и власти.
Въпросните власти и медии си бяха скрили главите в пясъка и предпочитаха да не виждат и чуват какво става наоколо до момента, в който чашата на общественото търпение не преля и хората не излязоха на масов протест. Тогава, естествено, и властите и медиите се наложи да си отворят очите и да признаят проблема. Но засега има само признание, а идея и воля за конкретни действия, които да вкарат бежанците в правия път няма.
Немската полиция пък доскоро отказвала да приема жалбите на пострадалите с мотивировката, че заподозрените трябвало да се търсят в бежанските лагери, а никой от униформените не искал да рискува да влиза там. И полицаите се страхували не толкова от възможността да пострадат физически, а от това да бъдат обвинени в расизъм и да загубят работата си.
И именно тук опираме до тъй шумно провъзгласяваните в Германия (че и в останалите западноевропейски страни също) "толерантност" и "европейски ценности". "Ценностите" няма да ги коментирам, тъй като на хартия те звучат много хубаво и правилно, а в реалност се извращават и превръщат в банално лицемерие, пропаганда и средство за политически търгове.
"Толерантността" която наблюдаваме в Германия също е само изкривено отражение на реалното понятие толерантност. Именно заради тази "толерантност" властните органи се боят да предприемат решителни мерки, за да не ги изкарат расисти и фашисти, медиите и те се самоцензурират (а все твърдят, че при тях цари демокрация и плурализъм, а ние сме туземци и има още дълго да се учим от тях), за да не ги обвинят и тях в нетолерантност и да не им отнемат лицензите.
Мигрантите и бежанците виждат това безсилие и го възприемат като карт-бланш да вършат каквото си искат, в това число и углавни престъпления, както ярко ни демонстрира новогодишната нощ в Кьолн.
Безусловно е хубаво да се стараеш да се съобразяваш с правата на другите и доколкото е възможно да ги съблюдаваш, но в случая със западноевропейците всичко е обърнато с краката нагоре и те фактически потискат собствените си права, опитвайки се да дадат някакви неясни максимални права на пришълците. Само че от това не се получава нищо хубаво, както ни демонстрира германския лош пример.
Дори свободата си има свои ограничителни рамки, които не ѝ позволяват да се превърне в свободия (много хубава българска дума, затова и я сложих в заглавието) и съответно хаос.

Мисля че не западноевропейците трябва да ни учат на "демокрация" и "европейски ценности", а трябва сами да седнат с речника в ръка и да учат каква е разликата между думите "свобода" и "свободия". Както казах по-горе, "свободия" е много точна и смислена дума в българския език.         



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205763
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031