Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.12.2015 16:11 - Турция отново опитва да разиграе кримско-татарската карта
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.12.2015 16:14


vz.ru

МО на Турция реши да окаже помощ на създавания в Украйна доброволчески батальон на името на Номан Челебиджихан, заяви координатора на „гражданската акция по блокадата на Крим” Ленур Ислямов.

„Сега формираме нов доброволчески батальон. По-нататък чакаме номер на войсковата част, който трябва да ни дадат, но вече получаваме помощ от активисти”, цитира думите му ресурсът «Одесский кризисный медиацентр». Помощта идва от Турция.  

„За да приближат Крим час по-скоро”

„В петък ще дойде първата партида турски униформи. МО на Украйна още се чеше на едно място, а турското министерство на отбраната вече започва да ни подкрепя. Получаваме 250 комплекта униформи, кубинки”, заяви Ислямов.

„Веднага щом получим номер, мисля, че към 15 януари на Чонгар ще се организира събрание – Световният конгрес на кримските татари, също ще присъства и изпълн. Комитет. Ще пристигнат кримски татари от целия свят, т.е. от Америка, Канада, Полша, Румъния, Турция, от около 43 страни”, казва той.

По негови думи „в батальона ще влязат 560 човека”, които ще се „занимават със задачи, поставени от генщаба”. „Но основната задача ще е охраната на Кримската граница в самия Крим. Ще правим така, че да приближим Крим час по-скоро. Задачата на батальона е да нанася удари по такъв начин, там където можем”, заяви той.

На създаването на батальона с подкрепа от Турция вече обърнаха внимание в Москва. Главата на комитета на Парламента на Русия по безопасност и противодействие на корупцията Ирина Яровая заяви в събота, че помощта за украинските диверсанти ще затвърди статуса на предател на Турция. „Ако Турция чрез своето МО е решила да помага на национал-диверсантите на Украйна, то въпросът с репутацията на турските власти още повече девалвира и те сами потвърждават статуса си на помагачи на предателите”, цитира думите ѝ РИА «Новости».

Според Яровая Европа отдавна трябва да разбере, че толерирайки престъпното поведение на „подчинените” си, тя създава реална заплаха за себе си. 

„Крим е Русия, затова безопасността му във всички варианти е обезпечена надеждно. Стандартът за безопасност в света трябва да е един и да се опира на нормите на закона и адекватността. Европа е редно да се заеме с девиантното поведение на своите подопечни”, заключи депутатът. 

Плановете на турското МО да подкрепи организаторите на кримската „блокада” възмутиха и губернатора на Севастопол Сергей Меняйло. „Това е поредния удар в гърба за Русия. Турция показва своето истинско лице. Тя го показа когато свали самолета ни, опита се да го покаже по време на инцидента с рибарския кораб в Черно море”, каза той пред «Русская служба новостей».

Анкара агонизира

Директорът на изследователския център „Близък Изток-Кавказ” Станислав Тарасов в беседа с вестник ВЗГЛЯД напомни, че турците отдавна негласно подкрепяха кримските татари. В кримско-татарската среда бе силна позицията на турското разузнаване. Макар че по официална линия, например МВнР на Турция, Анкара досега не бе твърде активна по отношение на Крим. „Чакаха определен момент, за да разгърнат политиката си в тази посока”, поясни експертът. 

Той напомни, че миналогодишния референдум за самоопределението на Крим и влизането на полуострова в състава на Русия бе предшестван от драматичните събития в Украйна. Те бяха внимателно следени също и от Анкара. „Турция имаше свой проект – отбелязва Тарасов – имайки предвид неоосманската и позиция, тя разглеждаше възможността ако не да окупира Крим, то да установи там режим, който да се дистанцира и от Крим, и от Москва, и да се ориентира към Анкара вместо това. Но когато мина референдума, фиксирал влизането на полуострова в състава на Русия, кримската карта бе вече разиграна”.

В новите условия Анкара по-нов начин пробва да разиграе тази карта. Допреди сваления от Турция руски боен самолет активни действия не се предприемаха, преди всичко, заради опасенията, че могат да бъдат застрашени многомилионните руско-турски проекти в икономическата сфера. Но след това се случи инцидентът с бойния самолет, който Тарасов нарича „загадъчен”. Освен това Москва започна да „играе в турското поле”, приемайки при себе си крупния опозиционен кюрдски политик Салахаттин Демирташ, започвайки да привлича към Виенския процес по урегулиране в Сирия кюрдите. И дори в Ирак заедно с местните власти и Иран Русия пречи на геополитическите мечти на Турция за възстановяване на господството в Близкия Изток. Затова сегашното поведение на Анкара не е удивително, смята експертът. 

Отговаряйки на въпроса какво е било по-напред – обидата спрямо Русия заради Крим, след което е бил свален руския самолет или първо турците свалят Су-24М, след което започнаха да развалят отношенията с Москва по всички фронтове, експертът отбелязва: „Мнозина тюрколози смятат, че уж негласната причина за агресивното поведение на Турция в случая с руския самолет станаха плановете на Анкара по мека експанзия в Крим. Но Путин ги развали. После той разруши и плановете им по сирийското и иракско направления. Всички геополитически проекти на Турция се обезсмислиха. Анкара изгуби всички „сражения” и там настъпи някаква агония, затова те сега и действат така”.

„Доброволческия батальон в Украйна също може да се създаде с турска подкрепа – добавя той. – Това, безусловно, ще стане със съгласието на Киев, но сериозни проблеми на Москва това не носи. По-скоро виждам тук още един момент, който ще способства за усилването на кризата в самата Украйна, ще способства за развала на тази страна”. 

Позицията на бившите глави на кримско-татарския Меджлис Джемильов и Чубаров, които приеха страната на Киев и сътрудничат с Анкара, той нарече недалновидна и отбеляза, че тези хора имаха всички възможности да построят нормални отношения с Москва. При посредничеството на бившия президент на Татарстан М. Шаймиев те можеше да се договорят с Путин, но предпочетоха да нанасят дребни удари на Русия както това се случва в момента.

Във възстановяването на отношенията на Русия и Турция Тарасов не вярва, във всеки случай при сегашното ръководство в Анкара, което за Русия стана „неръкостискаемо”. Турците от своя страна опитват да лавира, да търси посредници за реализацията на интересите си в страните от СНГ като Туркмения, Казахстан, Киргизия, Беларус. Но нищо от това не се получава, затова ситуацията ще се развива в посока негласен съюз между Анкара и Киев. Заедно те ще опитат да създадат за Русия проблеми от локален характер по всички фронтове, където могат, смята Тарасов. 

„И не само в Крим. Например, чрез натиск върху Азербайджан, за да обострят ситуацията в Карабах, недалеч от границите на Русия”, заключи събеседника на в-к ВЗГЛЯД.

Турският преден пост

Турция действително има свои интереси в Крим. А редица дейци след кримските татари, не приели страната на Русия след референдума, отдавна са разглеждани в Анкара като желани гости. 

На 18 декември украинския депутат Мустафа Джемильов (бивш лидер на организацията, наречена Меджлис на кримско-татарския народ – бел. ВЗГЛЯД) в хода на визитата си в Турция се срещна с президента Реджеп Ердоган и помоли за финансиране на военния отряд на границата с Крим.

„На границото с Крим (в Херсонско област – бел. ВЗГЛЯД) искаме да създадем военно подразделение, то ще влиза в състава на ВСУ и ще се подчинява на министерството на отбраната на Украйна. Но възможностите на Украйна са ограничени. Има въпроси по местата на пребиваване, екипировката, въоръжението, храната и т.н., не стигат възможностите за получаване на военен опит и образование, медицински услуги. На дневен ред са всички тези разходи”, заяви Джемильов.   

Също, по думите на Джемильов, „в Херсон има много силно проруско влияние и пребиваването на кримските татари там бе важно за самата Украйна”.

Освен Ердоган на срещата присъства и турския премиер Ахмет Давутоглу и главата на МВнР Мевлют Чавушоглу. Заедно с Джемильов в Турция пристигна и действащия лидер на т.нар. меджлис – организацията, която в Киев смятат за „изпълнителен орган на кримско-татарския народ”, депутатът на украинския парламент Рефат Джубаров.  

Напомняме, че именно главата на нерегистрирания в Русия „Меджлис на кримско-татарския народ” Мустафа Джемильов заедно с Рефат Чубаров инициираха стоковата „блокада” на Крим и открито призоваваха за прекратяване на снабдяването с електроенергия на полуострова. Срещу двамата в Русия са образувани дела, те са с 5-годишна забрана да влизат в Русия във връзка с екстремистките си заявления.

Тези хора напуснаха полуострова след референдума за съединението на Крим с Русия през март миналата година и започнаха да водят против Москва подривна дейност.

При това другите организации, представляващи кримските татари и за разлика от заминалите Джемильов и Чубаров останали и досега в Крим, наричат действията по блокадата на полуострова геноцид

 

ВЗГЛЯД




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215694
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031