Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.12.2015 17:34 - Украйна: очакваният дефолт и последствията му
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2063 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ростислав Ищенко анализира възможните начини Украйна да получи финансова помощ в ситуацията на фактически дефолт.

РИА Новости

Какво следва?

От една страна Киев уж има 13 млрд. долара (ако вярваме на Яценюк) в златновалутни резерви (ЗВР). Но те са формирани основно за сметка на целевите кредити на МВФ, едно от условията по предоставянето на които е забраната тези пари да се ползват за изплащането на други (не от МВФ) кредити. Освен това още през 2014-а украинското правителство признаваше, че значителната част на ЗВР се намират в неликвидни ценни книжа. Тоест формално уж пари има, но да бъдат получени (при това бързо) не е възможно.

И, накрая, невероятен изглежда лупинга, при който властта, гордо заявявала, че никога няма да плати на Русия, ако последната не се съгласи да признае дълга частен и да опрости 20% от него, изведнъж си смени позицията. Нито нацистите, нито либералните „патриоти”-русофоби биха простили такова „предателство”, а властта на Порошенко-Яценюк и така вече едвам се удържа.

Прозвучалите през уикенда заявления на председателя на правителството на РФ Дмитри Медведев и министъра на финансите Антон Силуанов свидетелстват, че в Москва не разчитат на връщането на киевските власти в режима на адекватно възприятие на действителността и се готвят за началото на процеса в Лондонския съд.

Тъй като МВФ призна дълга на Украйна като суверенен, констатирането на факта на дефолта не би трябвало да заеме много време. След това трябва да последва арест на украинското имущество, сметки и стоки, принадлежащи на държавни предприятия, намиращи се зад граница. Фактически става въпрос за замразяването на всичката външноикономическа и търговска дейност на Украйна и възможностите за заимстване на световните финансови пазари. Освен това след констатацията на дефолта, всички останали кредитори на Киев получават право да искат предсрочно погасяване на по-рано дадените кредити.

Киев съхраняваше (вероятно все още съхранява) надежда на продължение на финансирането от страна на МВФ. Фондът действително през ноември (под остър натиск от страна на САЩ) промени правилата за кредитиране на страните след дефолт и теоретически би могъл да продължи да предоставя на Украйна траншове по по-рано дадения кредит.

Обаче и тук незабелязано се промъкна предателството.

Първо, МВФ по новите правила има право, но не е задължен да кредитира дефолтни страни. Междувременно вече през октомври-декември 2015-а (още преди официалния банкрут на Украйна) Фондът задържа два транша на обща сума около 3 млрд. долара, под предлог, че Киев не изпълнява задълженията си по финансово оздравяване. Сега ситуацията се влоши и надали МВФ доброволно ще даде на Украйна дори стотинка.

Второ, киевският режим се надява на съдействие от САЩ. Наистина, Вашингтон има лостове за въздействие върху МВФ. На всичкото отгоре САЩ могат даже да опитат максимално да усложнят на Русия процеса по признаване на Украйна като несъстоятелен длъжник и съответното изискване на финансовите задължения.

Могат, но искат ли?

Подобни действия ще доведат до разрушаването на действащата световна финансова система, която и досега е силно ориентирана към САЩ, а и се създаваше конкретно като механизъм на американското управление на света. Политически мотивираната (в интересите на САЩ) невъзможност да изискат дълга от страната-банкрут ще доведе до спиране на международното кредитиране. Знае ли човек в кого САЩ ще са политически заинтересувани, когато дойде време за плащане? Притиснатите от тежкото кредитно бреме страни от ЕС (бедния Юг) няма да пропуснат шанса да се поинтересуват с какво те са по-лоши от Украйна. В Африка, Азия, Латинска Америка също има доста държави, които с удоволствие ще си простят собствените дългове.

Може да тръгне такава лавина, че от ориентираната към долара световна финансова система ще стане на пух и прах, а политическите конструкции на Запада (същия ЕС) просто няма да издържат напрежението на вътрешните противоречия и ще се спукат като балон. Голямата лавина винаги започва с движението на първото малко камъче, но да се спре после е невъзможно.

Последните действия на САЩ свидетелстват, че в Вашингтон "гълъбите" отново надделяха над „ястребите”. Държ. Секретар на САЩ Джон Кери на преговорите в Москва направи съществени компромиси в сирийския въпрос (отказаха се от искането Асад да си тръгне веднага), републиканския конгрес деблокира реформата на МВФ и в резултат САЩ губят блокиращия пакет, а гласовете на Русия, Китай, Индия и Бразилия получават допълнителна тежест при приемане на решения от страна на Фонда.

Всичко това са стъпки в посока на компромис с Русия практически по всички основни пунктове на глобалната конфронтация, признание на това, че САЩ не можаха да постигнат чиста победа и сега търсят начин да изравнят резултата. Би било смешно да се развалят всички тези договорки в името на напълно нежизнеспособния украински режим.

В крайна сметка чрез визитата в Киев на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън Вашингтон също демонстрира стремеж към конструктивност. Събирайки в залата на украинския парламент депутатите, правителството, президента и секретаря на Съвета за национална безопасност и отбрана, Байдън буквално им продиктува плана за изпълнение на минските съглашения.

Характерно е, че през февруари 2015-а, когато съглашенията бяха току що подписани, на подобно тяхно тълкуване и последователност на изпълнението настояваше само Путин. На 2 октомври в Париж „прозряха” и се присъединиха към руската позиция Оланд и Меркел. Към декември очите си отвориха и ръководителите на САЩ.

Украинската власт е предоставена сама на себе си

Това е най-страшното от възможните предателства. След почти 2 години гражданска война, започнала защото Донбас поиска малко увеличение на правата на местните власти, което много условно може да се нарече федерализация, вицепрезидентът на САЩ от трибуната на Радата заяви на украинското ръководство, че само федерализацията може да ги спаси от рухване, давайки за пример историята на САЩ. При това изпълнението на поръченията на Байден водят по-скоро към конфедерация, а не федерация.

Тоест киевските власти воюваха не просто безсмислено, ами взеха, че така значително влошиха преговорните си позиции.

При това САЩ надали не осъзнават, че изпълнението на рекомендациите на Байдън ще доведат киевския режим до бърз крах, а Украйна към разпад. Същите нацисти и либерални псевдопатриоти просто не са в състояние да приемат необходимостта на федерализацията, която украинската пропаганда приравни към предателство към родината. Тоест Вашингтон не вижда възможност да запази режима и се стремят към компромис с Русия, давайки на тепсия главата на Киев.

В такива условия финансирането на дефолтна страна, управлявана от клептократи,  е не просто нелогично, ами противоречи на всички последни стъпки, предприемани от САЩ на световната арена. Защо да дават пари на тези, които явно се готвят да отпишат?

Ясно е, че всички други източници на кредитиране (както държавни, така и частни) също ще бъдат затворени за Украйна. А без пари нито хората, нито държавите могат дълго да оцелеят.

Фактически днес проблема с украинския дефолт изисква вече не толкова отговор на въпроса кога и колко от парите си ще може да си върне Русия, а колко бързо и с какви последствия за съседите продънения кораб на украинската държавност гордо ще се устреми към дъното.



 





Гласувай:
4



1. bojinkata - Добър и обективен анализ. За това си ...
22.12.2015 18:51
Добър и обективен анализ. За това си решение/признаване на дълга Украйна към РФ за легитимен/ Кристин Лагард може да си плати. Вече е обвинена в злоупотреби. МВФ остави и вратичка за урките, която добре е отразена и коментирана в статията!
цитирай
2. worldissue - Тя не е първия директор на МВФ, който ...
22.12.2015 20:03
Тя не е първия директор на МВФ, който бива обвинен в злоупотреби, това е по-скоро закономерност. Пък и решението кой да заеме този пост по принцип се взима на Уол Стрийт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217545
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031