Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.12.2015 18:32 - Оръжието на терористите в Париж дошло от трафикант, свързан с ЦРУ
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1124 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според данни на Интерпол и сръбските власти поне едно от оръжията, използвани в атентатите от 13 ноември в Париж, са били закупени от оръжейната фирма Century International Arms и изнесени повторно за Европа. Един от най-големите оръжейни търговци в САЩ, компанията Century Arms има тесни връзки с ЦРУ и е обвинявана от двете страни на океана в участие в незаконната оръжейна търговия.

Оръжието – полуавтоматична карабина М92 – е било произведено от сръбската фабрика Застава. Миналата седмица мениджърът ѝ Милойко Бржакович каза пред АР, че е проверил базата данни на 7 оръжия, използвани от нападателите в Париж. Фабриката доставя няколко ат оръжията в Югославия преди страната да се разпадне в резултата на прехода към капитализъм и гражданските войни през 1990-те, а въпросното оръжие е било доставено през май 2013 на Century Arms, чийто офис е разположен във Флорида. Това бива потвърдено и от представители на сръбското вътрешно министерство.

AP впоследствие махат съобщението под натиска на американското правителство. Щатското Бюро по алкохола, цигарите, оръжието и взривните вещества (ATF) казва, че Century Arms продали оръжието вътре в САЩ и че след това с него е било извършено престъпление в Мексико и мексиканските власти го конфискуват.

Макар засега да не е ясно как са били организирани парижките атентати, връзката с Century Arms ясно показва, че личности, работещи за разузнаването, официално или не, са били замесени в това. Щатската оръжейна фирма пък е известно, че има тесни връзки с щатската външна политика от десетилетия.

През 1987 Джон Ръг, бивш полицай и работник на Century Arms, свидетелства пред щатския Сенат, че фирмата е била доставяла оръжие на групировката Контрас, биещи се с правителството на Никарагуа. Тази незаконна операция, предвождана от ЦРУ въпреки поправката „Боланд”, която забранява оказването на помощ на групировката Контрас, накрая избухва в скандала Иран-Контра.

През 2004, според Palm Beach Post, италианските власти предотвратяват доставката на 7500 автомата AK-47 от Румъния за Century Arms, където фермата развива търговски връзки още преди разпадането на социалистическия блок в Изт. Европа.

През 2007, според щатска дипломатическа каблограма, обнародвана от WikiLeaks, Century Arms извършват сделка с израелския оръжеен дилър Ори Зелер с цел незаконно да изземат и продадат винтовки М1, доставяни от Вашингтон на кървавия гватемалски режим по време на гражданската война в страната. В грамата също се съобщава, че хората на Зелер биват обвинени в пране на пари в Белгия през 2003, а също са заподозрени в прането на 20 млн. долара, принадлежащи на терористичната групировка Ал Кайда, чрез търговия с западноафрикански диаманти.

Въпреки това в грамата Зелер е наречен „ценен източник за американското правителство в Гватемала”. Също така щатските власти са го използвали за добиване на информация за оръжейни сделки в Гватемала, Израел, Русия, както и мексиканските наркокартели.

Връзките на Century Arms и мексиканските наркотърговци очевидно не се ограничава само с обямната на информация. Агенцията Center for Public Integrity пише, че през 2011 оръжейната фирма продава румънски карабини WASR-10 (копие на АК-47 – бел. прев.), станали „любими на мексиканските наркокартели, а в последните години стотици такива оръжия са използвани в престъпления в Мексико”. [1]
 

Източници:

[1] Alex Lantier, wsws.org




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215715
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031