Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.11.2015 17:20 - Смисълът на турската провокация
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 6026 Коментари: 16 Гласове:
7

Последна промяна: 28.11.2015 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ростислав Ищенко / ria.ru


В началото на пролетта на 2014-та, когато Крим вече бе руски, а гражданската война в Украйна едва започваше и на мнозина им се струваше, че най-лошото ще може да се избегне, в няколко статии и коментари отбелязах, че действията на САЩ и ЕС в Украйна имат всички признаци на провокация, чиято очевидна цел е въвличането на Русия във война. Тогава казах, че ако някой иска да накара някого да воюва, то рано или късно той ще го направи, въпросът е само кога и как. Оттогава не се промени почти нищо, освен един момент – залозите се вдигнаха. През пролетта на 2014г. САЩ и ЕС съвместно се опитваха да въвлекат Русия във войната в Украйна, разчитайки, че ще могат там да вържат руските ресурси, а сами да се намесят в удобно за тях време и място и лесно да достигнат геополитическа победа.

 

Сега вече става въпрос за това, че САЩ в опитите си да въвлекат Русия в неизгодна за нея война са готови да жертват своите съюзници от ЕС и НАТО.

Версии официални и не съвсем

И ето тук се роди турската провокация. Че това е именно предварително подготвена провокация аз съмнения нямам. 

Може би бих могъл да повярвам, че професионалните оператори на турските медии случайно се оказват на мястото, от което можеше най-добре да се заснеме атаката срещу руския бомбардировач и случайно насочват обективите в нужната точка, в нужната минута. Всякакви работи се случват.

Но официалната версия, представена от турските власти, неопровержимо потвърждава както провокационния характер на действията на турските ВВС, така и факта, че решението за организиране на провокацията са били приети от първите лица на страната.

Турците не могат да отричат, че самолетът падна на сирийска територия. Заснетите от тях самите кадри фиксират това, че самолетът рухна веднага след като бива поразен от ракетата. Тоест това не е онзи случай, когато можеш да кажеш, че са го били поразили едва ли не над Анкара, просто той видите ли още дълго летял преди да падне. Значи, даже ако самолетът е бил нарушил въздушното пространство на Турция това би продължило броени секунди, а ударът по него е бил нанесен, когато той е бил еднозначно във въздушното пространство на Сирия.

Такъв догонващ удар би могъл частично да се оправдае, ако руския бомбардировач бе нанесъл удар по турската територия и веднага беше отлетял обратно през границата. Но такова нещо не е имало, а секундното пресичане на въздушната граница дори е трудно да бъде засечено.

Обаче по официалната версия на Анкара турските ВВС десет пъти за пет минути били предупредили екипажа на Су-24, че той лети не където трябва, после го свалили. И даже успели да получат санкция от премиера на Ахмет Давутоглу, който заяви, че лично е дал заповед за атака срещу бомбардировача.

Съвършено очевидно е, че турците са разчитали на съвършено определена информационна реакция от страна на Запада, когато ЕС и США, въпреки фактите приемат антируската версия, дори ако фактите я опровергават.

Когато стана ясно, че Западът критично се отнесе към турската позиция, че нито от НАТО, нито от ЕС е невъзможно да бъде получена еднозначна поддръжка на Анкара, че САЩ самостоятелно (без Европа) няма да правят заявления, Ердоган опита да модернизира версията си. В новия вариант самолетът се бил намирал във въздушното пространство на Турция от 7 до 17 секунди и е бил свален преди да успеят да определят типа и националната му принадлежност.


Турската версия сега съвсем не се връзва. Пилотите не са знаели кого са свалили, а генщаба на Турция веднага съобщи, че е свален руски бомбардировач. На премиера съобщават, че се канят да свалят някакъв неизвестен самолет и той веднага го разрешил, въпреки че в региона летят самолети на Русия, САЩ, Франция и Канада. Няма само самолети на ИДИЛ. Най-важното е че да вдигнат изтребителите, да предупредят 10 пъти, да получат разрешение от премиера и да свалят самолета според версията на Ердоган турците успяват за не повече от 17 сек.

Общо взето готвили те провокацията, разчитали на едно информационно-политическо съпровождане, а получили друго и се стреснали. Най-важното е, че Путин заяви, че руския самолет не е пресичал турската граница. Руския президент не може да греши, публично оценявайки ситуацията, способна да доведе до военен конфликт между Русия и страна от НАТО. Той не е Ердоган.

Кой командва парада

Да си зададем въпроса. Могат ли турците да се решат на такава провокация без да я съгласуват със старшите партньори? Ако ставаше дума за спонтанно решение в критична ситуация, бих казал, че Ердоган и хората му са способни да взимат необмислени конфронтационни решения. Но ние вече отбелязахме, че провокацията е била предварително подготвена. Това не са били спонтанни действия, а хладнокръвно премислено и планирано убийство.

Анкара, както и Тбилиси през 2008 година, разчиташе на защита от страна на САЩ и НАТО. Основания да се надяват на нея турците имаха повече от грузинците – все пак Турция е членка на НАТО. Но резултатът се оказа един и същ. САЩ отстъпиха настрана и се направиха, че те нямат нищо общо с това. Ердоган се зачеса, но вече беше късно.

Сега мнозина експерти разсъждават как Русия ще затвори небето над Сирия с С-400, ще въоръжи кюрдите и ще победи Турция (не веднага, но скоро). Мисля, че да се говори за крути мерки засега е рано. Да, ще се усили ПВО на групировката и летателните апарати, които представляват потенциална заплаха за руските самолети, ще може да бъдат свалени. Да Русия ще се постарае да поеме по-плътен контрол над сирийското небе. Да, икономическите санкции срещу Турция вече действат. А пък по повод това кого как и срещу кого ще въоръжават, първо трябва да се почака и да се помисли.

Разбира се, оценките на президента на Русия, нарекъл действията на Анкара „удар в гърба”, и на външния министър, който обвини Турция в съдействие на терористите, са безпрецедентно строги за съвременна Русия и изискват приемането на конкретни мерки. Но за да не се окажат тези мерки изгодни на собствените ти врагове, трябва първо да се определи кой и за какво изигра така Ердоган.

А Ердоган бе именно изигран. Убедиха го да атакува руските въоръжени сили (да извърши акт на непровокирана агресия, даващ повод за военен отговор) и го оставиха един на един със съдбата.

Страната, която би могла да даде на Ердоган такива гаранции, които да го убедят да атакува руските ВКС, може да бъде само една – САЩ (останалите нищо не могат да гарантират, когато става дума за Русия).


През 2014 в Украйна САЩ можеха да очакват, че Русия ще реагира на преврата и началото на гражданската война по грузински сценарий и ще прати войски. Но през 2015 в Сирия Вашингтон явно не можеше да разчита на спонтанна реакция от страна на Русия. Да започне война с Турция Москва веднага не можеше просто защото най-напред трябва да се изтеглят туристите, след това да се създаде и разгърне групировка, способна да разгроми далеч не слабата турска армия, да обезпечи логистика (в това число и за Сирия, във връзка с неизбежното затваряне на проливите в случай на война) и едва тогава може да се действа. Всичко това отнема не една и две седмици, реално – два-три месеца минимум, че и половин година или година.

Следователно, на спонтанен конфликт Русия-Турция САЩ не са разчитали. Също както надали са разчитали, че ЕС и НАТО сериозно ще се впечатлят от нескопосаните турски лъжи и ще се хвърлят да спасяват Анкара от Москва.

Но Вашингтон активно опитва да играе с кюрдите. Кюрдите мечтаят за Кюрдистан. Кюрдските територии в Сирия и Ирак вече имат достатъчно широка автономия. В Иран кюрдите са значително по-малко и проблема не стои така остро. Затова пък под контрола на Турция са около 50% от териториите на потенциалния Кюрдистан, на нейна територия също така живеят до 40% кюрди (а сега, имайки предвид бежанците, вече може да са и 60%). Турция е единствената страна, която няколко десетилетия води с кюрдите война, при това включително на териториите на Сирия и Ирак. Плановете на Анкара и Вашингтон по отношение на кюрдите са диаметрално противоположни.

Вашингтон не може открито да застане против своя съюзник от НАТО и публично да подкрепи силите, борещи се за разчленение на турската държава. Но сега кюрдите почнаха да искат оръжие, финансиране и подкрепа от Русия, надявайки се, че Москва лесно ще се съгласи да помогне на врага на своя враг.

А турците не ти обичат не само кюрдите. Арменците помнят не само геноцида от 1915-1917г., но и турската блокада на Армения във връзка с конфликта в Нагорни Карабах. И те, безусловно, помнят, че Велика Армения при Тигран II Велики се е простирала до Черно, Каспийско и Средиземно море, а арменското царство в Киликия просъществува до 1515г. А и гърците не са забравили нито смирненското клане, нито са загубили желанието да си върнат Константинопол. Тоест желаещите да поучастват в разделянето на Турция ще са достатъчно и всички те ще дойдат да искат от Русия да им помогне в справедливата борба.

Всичко едва започва

Дестабилизацията на Турция не е в интересите на Русия. Но превръщането и във филиал на ИД е още по-лошо. Така че не е изключено, че на някой ще му се наложи да помогне за възстановяването на историческата справедливост. Например днес на мнозина в Русия установяването на гръцко-арменската граница в Мала Азия би се възприемало като благо, макар че съвсем не е факт, че възстановената в границите на Византия от времето на Василий II Гърция или върнатата в границите на Тигран II Армения ще се окажат за Русия надеждни партньори. А идеите на САЩ за кюрдска държавност съвсем карат да се замисли човек, кой всъщност може да се окаже главния изгодополучател от руско-турската конфронтация.

Като цяло мога да повторя, че щом задачата за въвличане на Русия във война е на дневен ред, провокациите ще продължават. От кого да се чака следващата (от Турция, Украйна, прибалтийските страни) не е ясно. Така или иначе относно конкретната руско-турска криза, предизвикана от свалянето на самолета, то тук всичко едва започва. Туристите ще напуснат Турция, ще бъдат орязани икономическите връзки, МВнР ще иска извинения. Въпросът може да бъде разгледан и от Съвета за безопасност на ООН. И ще има да пътуват за Москва с молби за пари и оръжие всички, които не са против окончателно да решат турския въпрос.

Време за взимане на решение за това как да се отговори на турската провокация така, че и собствените интереси да не пострадат и на никой да не му скимне да повтори това, имаме. А пък засега Русия вече използва ситуацията, за да укрепи позициите си в Сирия. След реализирането на озвучените от Генщаба, Шойгу и Путин намерения напълно да се затвори сирийското небе с помощта на ПВО и да се увеличи броя на изтребителите в Хмеймим, разрешение за полети в сирийското въздушно пространство ще трябва да искат и французи, и американци, и всички останали желаещи да летят там. Просто за да не бъдат случайно взети за „летателен апарат, носещ потенциална заплаха за руските самолети”. И надали Турция ще може и по-нататък да участва активно в сирийското урегулиране.

Но ние сме само в началото. Още не сме избегнали войната, само я отложихме. И фокуса е в това, че в създалите се условия за Ердоган (който с провокацията със Су-24 сериозно подкопа вътрешнополитическите си позиции и турските позиции на международната арена) войната може да се окаже най-добрия изход от възможните. Ако той все пак стигне до война с Русия, проблема ще излезе на друго ниво. Да взимат решение за бъдещата си съдба ще трябва самите НАТО, а вътре в страната Турция ще разчита на консолидиране на обществото с цел даване на отпор на врага. За него това е крайно рискован, но изход. Както за Порошенко рискован, но единствен изход е възобновяването на войната в Донбас. 

Ако пък Ердоган и Порошенко успеят да съгласуват действията си, то мечтата на САЩ може да стане реалност – Русия ще се окаже пред перспективата едновременно да се въвлече във военен конфликт с Украйна и страна от НАТО (Турция).

Така че не трябва да се чакат от руското ръководство прости линейни решения. Ситуацията на световната шахматна дъска става все по-объркана. САЩ предлагат в жертва все нови и нови свои съюзници. Рано или късно жертвата ще трябва да бъде приета. Най-добре е това да се прави навреме. 

РИА Новости




Гласувай:
7



1. bgman13 - 1.
28.11.2015 19:41
Зеер гуут! Може и да е истина. Обаче има едно нещо, дето не ми минава някак си.

Цитат: "А Ердоган бе именно изигран. Убедиха го да атакува руските въоръжени сили (да извърши акт на непровокирана агресия, даващ повод за военен отговор) и го оставиха един на един със съдбата.

Страната, която би могла да даде на Ердоган такива гаранции, които да го убедят да атакува руските ВКС, може да бъде само една – САЩ (останалите нищо не могат да гарантират, когато става дума за Русия)."

цитат:"в създалите се условия за Ердоган (който с провокацията със Су-24 сериозно подкопа вътрешнополитическите си позиции и турските позиции на международната арена) войната може да се окаже най-добрия изход от възможните. Ако той все пак стигне до война с Русия, проблема ще излезе на друго ниво. Да взимат решение за бъдещата си съдба ще трябва самите НАТО, а вътре в страната Турция ще разчита на консолидиране на обществото с цел даване на отпор на врага. За него това е крайно рискован, но изход. Както за Порошенко рискован, но единствен изход е възобновяването на войната в Донбас.

Ако пък Ердоган и Порошенко успеят да съгласуват действията си, то мечтата на САЩ може да стане реалност – Русия ще се окаже пред перспективата едновременно да се въвлече във военен конфликт с Украйна и страна от НАТО (Турция)."

Значи кво излиза? Ердоган е изигран от САЩ, но изходът му бил да сбъдне мечтата на САЩ и да влезе във война с Русия. А не е ли обратното - изходът му е да се покае, да се извини на Русия, да й направи метани и квото требва всичко. Да се отрече от САЩ и НАТО дори ако трябва. В сравнение с това да влиза във война с Русия и всичките описани последствия с кюрдите и пр. това е много по-лесно и изгодно за Турция.

И така, въпросът, защо Турция я извърши тая провокация остана без отговор от тая иначе много интересна и разумна статия. Ердоган направи самоубийствен за Турция ход. Ако речем, че това е било грешка и че той е бил изигран, редно е да се обърне срещу тоя дето го изигра и изостави.
цитирай
2. bgman13 - 2.
28.11.2015 19:46
Но Ердоган може наистина да направи, това което е казано в тая статия. Защото в съдбоносните момент, ръководителите на държавите прецакват собствените си народи. Точно така ръководителите на соцлагерът, като почнеш от Горбачов, прецакаха народите на соцлагерът, чрез перестройката. България беше прецакана и продължава да бъде прецаквана от своите държавници. Най-нормалното заключение е че и Ердоган е същата бира и направи този неизгоден за Турция ход, защото си е най-обикновен предател. И разбира се, от един предател, който вече е хванат по някакъв начин на въдицата, може да се очакват поредица от бъдещи предателства. Т.е. това, което е прокобвано в тая статия може и да се случи като нищо.
цитирай
3. worldissue - Ако Ердоган беше получил диплом...
28.11.2015 20:37
Ако Ердоган беше получил дипломатическа подкрепа от НАТО, то схемата се получаваше, пък и той знае, че Москва няма да рискува военен сблъсък с целия Алианс. Руската авиогрупа в Латакия пък не е достатъчна, че да застраши с нещо турските войски. Теоретично ердогановата схема можеше и да сработи. Така че в статията има логика и най-общо обяснява замисъла на турците. Естествено, Ердоган трябва да си има и свои вътрешнополитически мотиви, че да действа така.
цитирай
4. bgman13 - Каква според тебе накратко е Ерд...
28.11.2015 21:39
Каква според тебе накратко е Ердогановата схема, какво можеше да спечели Турция, чрез тази очевидна провокация?
Щото според мене, Турция не може да спечели абсолютно нищо. Но си навлича сто процентови негативи. Със сигурност показва истинското си лице пред народите на ЕС - че е на страната на ИД. Нали уж всички се борят с ИД? Със сигурност, кюрдският проблем й става още по-проблемен. Плюс военен сблъсък, в който целият алианс няма да застане зад Турция поради две причини най-малко. Първата е че щатите много им харесва други да воюват, а те само да им правят разни доставки, пък след това, да диктуват от позицията на най-запазените сили. Втората причина е че ако НАТО подкрепи Турция ще стане още по-ясно, че именно те подкрепят ИД. Не че сега не е ясно, но има значение, дали ще стане още по-ясно.
цитирай
5. worldissue - То че на Турция не ѝ е и...
28.11.2015 22:04
То че на Турция не ѝ е изгодно това е ясно, но явно Ердоган смята, че на него самия може да му е изгодно. Предполагам е смятал, че така ще може да покаже твърдост и че руснаците няма да могат да му отговорят със сила. Що се отнася до борбата с ИД, влизащите в американската коалиция са по-заинтересовани ИД да не бъдат победени. Най-голяма геополитическа полза, както ми се вижда, тук пак извлича Вашингтон. Общо взето както и при всички останали конфликти в региона.
цитирай
6. 1997 - До смисъла може да се стигне по миризмата на петрол
28.11.2015 23:16
Какъв беше смисъла да се смъкне Янукович?- да се сложи друг човек на големия газов кран
Какъв беше смисъла да се прекъсне Южен поток, енергийни проекти и участия на ВТБ в България?
Какъв беше смисъла да се спрат мистралите и как снегоринът се бутна в търгуващите с руски нефт?
Ами смисълът е все да бъдат причинявани на Русия затруднения и щети, на които не може да отговори като на мащабен вражески акт.

Просто ловната хайка насъсква кучетата си към обградената мечка, смее се когато мечката удари някое от тях, радват се когато й пуснат повече кръв и чакат момента си, когато ще изстрелят окончателния изстрел. Гадно, много гадно и предизвиква жал.
цитирай
7. vencivaleri1951 - Станалото е безумие
29.11.2015 07:49
което е на път да взриви отношенията на две иначе взаимнозавикещи една от друга страни. Дано се вразумят. Утре е ден в който има възможност да се направи стъпка
към благоразумието-говоря за конференцията в Париж

Иначе за такъв акт наистина е нужно и политическо решение. Санкцията от държавник е задължителна. Впрочем и ни е сме правили подобна глупост през 60те
Свалихме пътнически самолет на Израел. След това плащахме...
цитирай
8. joysii - Четох в интеренет, че руските са...
29.11.2015 09:10
Четох в интеренет,че руските самолети редовно навлизали във въздушното пространство на Турция, правейки завой за подходящо кацане в тяхната база. Наричат това място - зоната на розата...или нещо такова. Много пъти до сега са били предупреждавани да не го правят, защото при всяко навлизане на чужда самолет в небето на Турция, по правило, два турски самолета веднага излитат и са в бойна готовност. Това е нормално-да са нащрек. Все пак-вдигаш екипажи, в бойна готовност си...ситуацията струва пари, а руснаците си завиват и кацат на военното летище.
Последния самолет също е бел предупреден. Абе-всеки си поема риска-като се курдисаш в чуждо небе, като те предупредят и не спреш, ще те свалят.
За мен това е провокация от руска страна. Както винаги-за руснаците човешкият живот няма стойност. Жертваха един самолет, един екипаж и сега си постигат всички цели и намерения с аргумент,че отвръщат на удара.
цитирай
9. joysii - Дано и двете страни проявят разум ...
29.11.2015 09:12
Дано и двете страни проявят разум оттук нататък и конфликтът се потули.
За мен виновни са руснаците.
цитирай
10. bgman13 - цитат::"Четох в интеренет, ...
29.11.2015 13:17
цитат::"Четох в интеренет,че руските самолети редовно навлизали във въздушното пространство на Турция, правейки завой за подходящо кацане в тяхната база. Наричат това място - зоната на розата...или нещо такова. Много пъти до сега са били предупреждавани да не го правят, защото при всяко навлизане на чужда самолет в небето на Турция, по правило, два турски самолета веднага излитат и са в бойна готовност. Това е нормално-да са нащрек. Все пак-вдигаш екипажи, в бойна готовност си...ситуацията струва пари, а руснаците си завиват и кацат на военното летище.
Последния самолет също е бел предупреден. Абе-всеки си поема риска-като се курдисаш в чуждо небе, като те предупредят и не спреш, ще те свалят.
За мен това е провокация от руска страна. Както винаги-за руснаците човешкият живот няма стойност. Жертваха един самолет, един екипаж и сега си постигат всички цели и намерения с аргумент,че отвръщат на удара. Дано и двете страни проявят разум оттук нататък и конфликтът се потули.
За мен виновни са руснаците."

Цитирам това на което отговарям, че ми се е случвало чат пат да изчезне след като му отговоря и увисвам.

Няма как да са виновни руснаците. Не знам, как точно стоят нещата с излитането на турските самолети когато чужд самолет им наруши въздушното пространство. Но като първо тия знаят че самолетът е руски, или на натовска държава. И знаят също така, че са там за да воюват с ИД.
А излитането на турските самолети, струва пари, но и всяко учебно излитане на турски самолети също струва пари. Така че това си е малко по-реална ситуация и съответно - тренировка от турските ВВС. Т.е. аргументът че на турците им е скъпо отпада.
Второ - чел си в интернет. Обаче аз съм чел в интернет и съм чул лично от руски високопоставени лица, че няма такова нещо. В конкретния случай самолетът даже е паднал на сирийска територия. И на кого да вярвам? Аз не съм явно като тебе и не проявявам склонност да кажа, че съм чел нещо в интернет и да забравя че съм чел и други неща. Тогава?
цитирай
11. bgman13 - Тогава задавам едни други въпроси ...
29.11.2015 13:42
Тогава задавам едни други въпроси от които следват едни неопровержими отговори. И чакам някой в интернет да ги опровергае, но няма такъв. Моля, пробвай и ти. Та значи питам аз, колко световни сили и от колко време воюват с такава една пишман държава, като ИД. САЩ, Канада, Франция. Плюс Сирия, която наистина воюва ама май си воюва самичка. И още кой беше ако тия не са достатъчни? Кво стана сега, та всичките тия които прегазиха силната и организирана иракска армия на Садам за отрицателно време, не могат да елиминират тая държава? Воюват ли те с нея или не воюват? Май че не воюват. Майтапя се, като вкарах думичката "май". Със сигурност не воюват. А за капак съм чел и в интернет, че това си е точно така. Чел съм също така, че приятелчетата на САЩ и самите САЩ им доставят оръжие и други ресурси. Обаче в един момент Русия сама започна да върши работата и да изпълнява решенията на международните организации - такива като ООН. И при тая напълно легитимна пред обществеността дейност на Русия, защо е това говорене срещу нея?

Айде сега да се върнем малко назад в историята и да си припомним, как се появи ИД с американска помощ. Да си припомним, как единствено СССР воюваше с нейния зародиш в Афганистан - с муджахидините. Т.е. с талибаните, които бяха въоръжавани от САЩ. Т.е Русия воюваше с Тора Бора и Осама бен Ладен - с приятелите на САЩ. Именно това беше и причината, за бойкота на олимпиадата в Москва. Сега в Афганисан са САЩ, но пак те бокотираха олимпиадата в Сочи. Е не си ли чел някъде в интернет, че това се нарича безочие? Аз питам, кога русия ще бойкотира някоя олимпиада, заради Афганистан, който бе превърнат в гнездо на оси? Но лошата Русия се оттегли от Афганистан, остави щатите да си диндурката бебчето и да я свършат, каквато я свършиха. Сега всички демократични светила на света говорят срещу ислямистите и джихадистите. Но от къде дойдоха те, с чия помощ и защо не се говори повече и постоянно за това, че ИД е създадена именно от тия които се правят че воюват с нея?
цитирай
12. bgman13 - Но се намеси Русия, защото това к...
29.11.2015 13:42
Но се намеси Русия, защото това което дробят щатите не е в карибския басейн а е пред вратата на Русия. И съответно ти веднага си сигурен, че виновна е Русия. Защото си прочел в интернет.
цитирай
13. worldissue - Да внеса едно уточнение. Става в...
29.11.2015 14:38
Да внеса едно уточнение. Става въпрос не за "зоната на розата", а за "розата на ветровете" - диаграма, която показва преобладаващия тип (и посока) ветрове в определено място. Освен това ако става въпрос за нарушения, то турските самолети редовно навлизат в гръцкото въздушно пространство, също така навлизат и в иракското и бомбардират местните кюрди. Така че кой къде навлиза е отделна тема. Както и да е. А в случая със сваления Су-24 дори е нямало пресичане на границата. Турците твърдят, че е имало, но не могат да го докажат. Освен това самия турски Ф-16 навлиза в сирийското небе, изстрелвайки ракетата си.
цитирай
14. bgman13 - реплика към 13
29.11.2015 14:56
Май точно Турция е проблем поради това че нарушава въздушното пространство на съседите си. Нямаше ли някакъв случай, когато беше нарушила и българското пространство. Всъщност нашите служби вероятно редовно се правят на ощипани моми и не ни казват ако е имало и други. Във всеки случай турците нарушават и пространството на сирийските кюрди. Това още повече подсказва, какъв автогол си вкараха турците, като свалиха спорния руски самолет. Защото сега безспорните нарушения и систематично подпомагане на ИД от страна на Турция, ще бъдат санкционирани от ПВОтата.
Така че Русия има наистина изгода от това да извърши провокацийка, но как ли па Турция й се върза толкова лесно, като е много много сгазила лука? Значи пак ударихме на камък в предположението че Русия може да е сгазила лука даже и съвсем мъничко. Ако обаче Турция подпомага ИД, би трябвало изгода от това че турските самолети и хеликоптери подпомагащи джихадистите ще бъдат сваляни да има и запада. Е, в конкретния случай поне западът не се набута да защитава Турция.
цитирай
15. joysii - 10. bgman13 -
29.11.2015 18:51
Пишете ми"чел си". Жена съм. Чела съм.
Ако турските самолети нарушават чуждите въздушни пространства- ми да ги свалят. Какъв е проблемът? Нека законите се спазват от всички.
Проблемът е сложен. Вие и аз няма да го разрешим. Провокирахте ме да споделя своето виждане. Направих го.
Сега - поздрави и хубава вечер.
цитирай
16. bgman13 - Ако турските самолети нарушават ...
29.11.2015 19:52
joysii написа:

Ако турските самолети нарушават чуждите въздушни пространства- ми да ги свалят. Какъв е проблемът? Нека законите се спазват от всички.
Проблемът е сложен.


Много е сложен - особено за Турция. Защото Турция нали уж беше приятелска на Русия държава, която нали уж също се бори с ИД. Но пък от друга страна, Турция помага на ИД, нарушава най-много въздушните пространства, а за капак - взе та свали и един самолет на приятелската държава Русия. Такъв сложен казус виждали ли сме? Еми виждали сме и постоянно го виждаме. Така правят постоянно щатите и ЕС. Така прави българската държава, понеже нали е сателитна на тия държави. Всички те постоянно пишат някакви закони, постоянно след това нарушават законите, които самите те са написали и после изведнъж някой индианец от каменната ера (казва се Пленти Купс) прави невероятно откритие
"Белите силно разтръбиха, че законите им са направени за всички, но скоро научихме, че очаквали от нас да ги спазваме, но не са помислили за това, че самите те ги нарушават."

За какпак и ти сега пък питаш, какъв е проблема законите да се спазват от всички.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216234
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031