Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.10.2015 17:14 - И ний сме дали нещо на света?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 976 Коментари: 0 Гласове:
3



 Американското оръжие за Украйна – транзит през България (окончание)


Всичко за фронта

Фактите говорят за това, че България с пари на САЩ произвежда боеприпаси за украинската армия, а Полша, Унгария и Чехия са готови да участват в подобни схеми.

По думите на изпълнителния директор на предприятието „Вазовски Машиностроителни заводи” Иван Гецов, за 8-те месеца на 2015-а те са успели да реализират продукция за 40 млн. лева (20 млн. евро), и очакват подписване на договори за още 100 млн. лева (около 50 млн. евро), а през 2014-та те успяват да спечелят едва 75 млн. лева.

При това през юли 2015 заводът провежда допълнителен набор на производствени работници и разконсервира два допълнителни цеха.

През лятото на 2015 при взрив по време на изпитанията на полигона Анево (принадлежи на "ВМЗ" АД) загива един и са ранени двама американски граждани, а също двама българи. Съобщаваше се, че американците закупуват голяма партия въоръжение и боеприпаси за въоръжаване на групи на сирийската опозиция, воюващи срещу ИГ, обаче къде са попаднали изпитваните гранатометни изстрели остава неизяснено.

Представител на министерството на икономиката на България заяви, че полигонът е бил нает от частната оръжейна компания „Alguns”, на която са принадлежали некондиционните гранати, произведени през 1984 година в българското военно предприятие „Вазовски Машиностроителни заводи”. Отбелязва се също, че Alguns не е имала разрешение за износ на оръжие. Посолството на САЩ в България отказва да коментира тази злополука.

Така и българското МВнР в началото на 2015 заяви, че не обсъжда възможността за оръжейни доставки на Украйна и се надява, че преговорите в норманския формат ще доведат до разрешаване на ситуацията. Обаче реалността се оказва друга. Като транзитна страна България не по-малко от 20 години се използва за различен род оръжейни сделки в случаите, когато е нужно да се прикрият следите.

Властите на Украйна нееднократно се обръщаха към САЩ и други страни с молба да ѝ доставят оръжие. Москва предупреждава Вашингтон относно плановете за доставки на въоръжения на Украйна, тъй като тази стъпка само ще доведе до ескалация на конфликта. Против доставките на оръжие на Украйна де изказват и повечето европейски политици.

Отвъдокеанската идеология на доставките 

Американските експерти от Атлантическия Съвет, Института Брукингс и Чикагския съвет по международни отношения написаха доклад по ситуацията в Украйна, който бе публикуван на 2 фев. 2015г. Да пуснат такъв доклад с пространното и красноречиво название „Съхраняване на украинската независимост, противостоене на руската агресия. Какво трябва да направят САЩ и НАТО” авторите ги подбужда деградацията на аналогичните украински въоръжения.

Авторите смятат, че Вашингтон трябва да оказва пряка военна помощ на Киев: „Под смъртоносна отбранителна военна помощ трябва да се подразбират леки противотанкови ракети”. И още: „Западът трябва да укрепи (процеса) на сдържане в Украйна чрез повишаване на рисковете и цената за Русия в случай на възобновяване на големите настъпателни действия… По такъв начин Украйна ще може по-добре да се защити”. Сред авторите на документа са бившия представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер, бившия заместник на министъра на отбраната Мишел Флорной, бившия заместител на държ. секретар Строуб Талбот, бившите американски посланици в Украйна Стивън Пайфър и Ян Хърбст, бившия зам. глава на Обединеното командване на НАТО в Европа Джеймс Ставридис. Военната помощ, от която се нуждае Украйна, се оценява от авторите в милиарди долари.

САЩ през последните месеци не отричаха и не потвърждаваха възможността за доставки на оръжие на Украйна. Помощникът на държ. Секретар на САЩ Виктория Нуланд отбелязваше, че Съединените Щати не доставят на Украйна тежко смъртоносно въоръжение, обаче обезпечават страната с отбранително оръжие. Същевременно САЩ постоянно разглеждат различни варианти за помощ и са намерени да „действат според обстоятелствата”, подчертаваше Виктория Нуланд.

За доставки на военна помощ от страна на САЩ има юридически ограничения, за които, обаче, американците, точно както и европейските им партньори, предпочитат да забравят. САЩ са сред подписалите международното споразумение за търговия на оръжие, в което пряко е посочена недопустимостта на доставки на въоръжение и военна техника в зоните на военни конфликти.


Александър Хроленко / МИА "Россия сегодня"
РИА Новости




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3240323
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930