Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.10.2015 18:30 - Какви машини ползват руските ВВС в небето над Сирия (снимки+кратка инфо)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1889 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В този кратък постинг ще спомена двата главни бомбардировача, които използват руските ВКС в операциите в сирийското небе - Су-24М и Су-34 (за Су-30 и Су-25 ще напиша отделно). Именно те най-често се мяркат в телевизионните репортажи и именно те "развалят" настроението на ислямистите. 
Някои коментират из блоговете и форумите, че видите ли руснаците ползват някакви стари съветски таралясници, на които мястото отдавна им е в музея или за боклука. Това е неправилно съждение, тъй като по-голямата част от американския авиопарк например е на същата възраст, тоест са били разработвани през 1970-те години. И никой не ги нарича музейни експонати и американците не смятат да се отказват от тях и продължават да ги модернизират. Тъй че да се казва, че руските машини са остарели е неуместно, тъй като те също постоянно се модернизират и не изостават от конкурентите.

И така, да преминем към самите машини.

Су-24М

Това е модернизираната и подобрена версия на фронтовия бомбардировач Су-24, постъпил на служба в началото на 1975г (Су-24М пък се откъсва от земята през 1983г).
Машината е способна да лети на минимална височина 50м, следвайки релефа на местността. Самолетът е способен да носи високоточни управляеми ракети и бомби (което виждаме и по клиповете, разпространявани от руското МО), за което спомага лазерно-телевизионната станция "Кайра-24", влизаща в състава на приборно-навигационния комплекс "Тигър-НС".

image
снимка: wikipedia.org
Бомбардировачът е снабден и с мощна система за радиоелектронна борба, възможностите на която между другото бяха демонстрирани миналата година при "инцидента" в Черно море със щатския миноносец Доналд Кук. Експертите и интернетските "специалисти" отбелязват, че самолетът е сложен за управление и затова има висока аварийност, но въпреки това по време на бойните действия в Афганистан в резултат на вражески огън не е загубена нито една двайсет и четворка (загубите са основно поради пилотски грешки и тех. причини). Освено това електрониката му позволява да лети при всякакви атмосферни условия, в това число и в прашни бури, което е особено важно в сирийските условия. Моделът вече не се произвежда, но продължава да се експлуатира и модернизира. Съществува и специална версия за износ. На сирийското летище Хмеймим край Латакия са разквартировани 12 броя Су-24М.

Су-34

Един от най-новите самолети (поколение 4+) в състава на руските ВКС, в Сирия той изпълнява ролята на фронтови бомбардировач редом с предшественика си Су-24М. Едно от най-забележимите му преимущества в сравнение с по-стария му събрат е бронезащитата. Кабината е усилена с титан, както и двигателите, резервоарите и другите важни възли. Двучленният екипаж освен повишената защита се радва и на завиден комфорт – В кабината има достатъчно място, за да се стои прав, така че пилотите могат при нужда дори да се поразтъпчат. Между креслата, при дълъг полет, е предвидено дори легло. Също така е предвидена възможност да се подгрее храна и да се похапне. Има климатик, който поддържа вътре определена комфортна температура и налягане. Машината е снабдена със спътникова система, интелигентна система, контролираща състоянието на пилота и основните възли, дори е способна сама да насочи към летището и да приземи бомбардировача, а ако е нужно - да предотврати неверни действия на екипажа, способни да доведат до авария.

image
снимка: wikipedia.org
Су-34 е снабден със станция за заден обзор, която позволява засичането на вражески изтребители в задната полусфера и поразяването им с ракети въздух-въздух (поне засега в Сирия тази система не е необходима, но всичко е възможно). Самолетът е способен да открива и поразява цели на разстояние до 5000км. И той и Су-24М могат да носят всички видове високоточни ракети и бомби. Край Латакия са разквартировани 6 броя Су-34.

И още две неща. Първо, това че активно се използват ракети и бомби, създадени още по съветско време, не значи, че те са морално остарели или по-малко ефективни от американските или които и да е други. Тези боеприпаси също се модернизират и отклонението от целта им не превишава 4-5 метра.
Второ, мнозина казват: "американците като почнат да доставят "Стингери" на тия ислямисти и руските самолети ще почнат да падат като круши". Този тип преносими ракети имат ограничен радиус на действие - до 4000 метра, а въпросните самолети без проблем осъществяват точни удари и от по-голяма височина. Да не забравяме и различните защитни системи, с които са снабдени и възможностите им за маневри. Така че Стингерите не са чак такова страшилище.                 





Гласувай:
7



1. ok3223 - Техника,самолети качествени, и грозна, сериозна сила ...
06.10.2015 14:10
НА която могат да завидят даже САЩ, способна да върши "работа" при всякакви условия и да покаже на ислямистите, къде зимуват раците.
За късо време те ще изтрият ДЖИХАДА от лицето на земята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214108
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031