Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.08.2015 21:41 - Горещият донбаски август
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2046 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 17.08.2015 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Източна Украйна в последно време не се споменава толкова често в прозападните медии (съответно в родните също), но това не значи, че там не се случва нищо. Не значи, че конфликтът е затихнал, дори обратното - през последните две седмици се наблюдава устойчиво усилване.
Украинската армия се активизира и не се опитва да крие употребата на тежка артилерия и реактивни системи (а според минските споразумения те трябваше отдавна да ги изтеглят). Пък и защо да го крие? И без това всички се правят, че не забелязват евтините номера на Киев, на Порошенко е даден пълен карт-бланш от щатските покровители.
Не просто покровители, ами реална власт в Киев, без преувеличение. Без одобрението на Джефри Пайет, посланика на САЩ в Киев, не се взима нито едно важно управленско решение. Два случая от последно време са показателни – единият път, когато Пайет се наложи да се намеси и да разреши спора между Порошенко и Коломойски (последния в резултат загуби губернаторския си пост в Днепропетровск), втория път – в Мукачево, където щатския посланик лично посети градчето и оправи бъркотията, предизвикана от местните групировки и неонацисткия Десен сектор. Президента Порошенко там пък не посмя да се появи, а уж е държавен лукова глава. Колко символично.
Но да се върна на Донбас. Както казах напрежението се усилва, върху Донецк и предградията му се сипят все повече снаряди (включително над 150мм), съответно расте количеството жертви и разрушения. Само в ДНР от началото на годината жертвите в резултат на огъня от страна на укровойската са над 1287. Само че кой ли го върнува?
На всичкото отгоре преди няколко дни ВСУ предприе два опита за настъпление срещу позициите на опълчението, но, имайки предвид нивото на координация и професионализъм на укросолдатите (което си остава ниско), атаките се провалиха.
Въпреки това обстрелите продължават, украинските сили укрепват позициите си, струпват тежко въоръжение и хора на т.нар. линия на съприкосновението. Тоест те се готвят за пълномащабно настъпление. По-точно те започнаха да се готвят за него още в деня на подписването на Минск-2. Още тогава заявяваха, че няма да се договарят с Донбас, няма да направят никакви отстъпки и няма да има никаква федерализация. С други думи няма да изпълняван задълженията си, въпреки подписите под документите. От страна на Киев гаранти са Франция и Германия, които не се притесняват от това, че Порошенко и компания не изпълняват задълженията си. Тогава защо говорят всекидневно за мир? Фактът, че всекидневно има жертви по вина на киевската войска изобщо не трогва "демократичната и прогресивна" западна общественост. Не може едновременно да говориш за ценности и демокрация и лицемерно да си затваряш очите за явните престъпления на "партньорите" си.
Тук ще спомена и западните наблюдатели в лицето на OSCE, срещу които се надигна с протести и донецкото население. Повод за недоволството на хората бе избирателното и не винаги обективно поведение на наблюдателите, които не фиксират всички нарушения от украинска страна или пък пишат, че "не може" да установи кой е стрелял. Освен това укроартилерията обикновено открива огън нощно време, когато наблюдателите са в хотелите си и не правят инспекции и съответно няма кой да зафиксира нарушенията. Тогава възниква въпросът каква е ползата от тях. Разкарват се напред-назад, пишат някакви отчети, а украинските оръдия не млъкват дори за ден. 
Пак се повтаря старата история: западните медии и организации не виждат престъпленията на киевската власт, а щом не ги виждат, значи те не се случват. Демокрация...
По всичко личи, че ВСУ ще опитат ново настъпление (иначе защо да струпват толкова сили на линията на фронта), но политолозите и разните експерти засега не могат да определят началото на бойните действия. Но повечето смятат, че това ще се случи съвсем скоро.
За да се случи това първо е нужен формален повод. Ако вземем за пример предишните опити за настъпление на укровойската, то тогава трябва да чакаме някаква шумна провокация (терористичен акт, обстрел и т.н.), която веднага ще бъде подхваната от медиите (първо от украинските и американските, после от всички останали), вината ще бъде бездоказателно хвърлена върху сепаратистите-опълченци и Киев ще тръгне в атака.
Така че ако в Донбас се случи нещо шумно и темата веднага бъде подхваната от такива пропагандистки лайномети като СиеНеН, Фокс, БиБиСи и останалите, то значи провокацията е била предварително организирана от Киев. Също както миналото лято и след това в началото на тази година.
И всички отново ще дрънкат за демокрация...       


 

   




Гласувай:
3



1. bliz - В Люксембург...
17.08.2015 23:21
В Люксембург поне от 3 месеца не се споменаваше нищо Украйна. Днес в новините показаха къща "разрушена от обстрела на сепаратистите"! Подготвят населението тук, идва нещо, намислили са си. Почти съм сигурна, че ще става много лошо.

Поздрави от bliz!
цитирай
2. worldissue - мда, из цяла Европа (а в САЩ още по...
18.08.2015 00:36
мда, из цяла Европа (а в САЩ още повече) медиите следват една и съща политика. Хранят населението с едни и същи измислици и то вярва в тях. То като няма алтернативи... Нищо че повечето от тях биха силно се затруднили да намерят Украйна на картата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3242091
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930