Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.08.2015 18:43 - Идеалният свят през призмата на либерализма
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Практически всекидневно в новините попадат МВФ, Световна банка и няколко други известни финансови институции, раздаващи икономически съвети и така наречената "помощ" под формата на кредити (най-често деноминирани в щатски долари; офисите на тези институции също се намират в САЩ и не е чудно, че политиката им се движи в унисон с външната политика на Вашингтон).
Освен да отпускат кредити, тези организации също раздават "мъдри" икономически съвети и рецепти, които обаче почти винаги довеждат до крах икономиката на "реформираната" от тях страна.
Не че тези момчета са с лошо образование или не разбират нищо от икономика, просто в колежите, които те завършват, им втълпяват определени либерални икономически модели, в които споменатите реформи са абсолютно правилни, а правилни са те, защото носят изгода на големия бизнес и олигархията. Западната олигархия.

По-долу изреждам схематично как би изглеждал "идеалният" свят според каноните на МВФ и колегите им.

- заплатите на работниците да остават минимални, а натоварването и производителността им максимални. Това е по-изгодно.

- да се ограничат до минимум социалните разходи - това са ненужни разходи, които намаляват печалбата, а печалбата е свято нещо.

- да се ограничат правата на работниците, както и правото им да стачкуват и да изказват каквото и да било недоволство от условията, в които ги поставят. Печалбата е свещена, какво значение имат там някакви си... социални права.

- здравеопазването да е изцяло платено. Пациентите да плащат дори за това, че кихат и хълцат. Трябва да се извлича изгода от всичко. А, и нека да купуват лекарства. Дори когато са здрави. А скъпи и безполезни лекарства винаги ще се намери кой да произведе. Защото това носи печалба.

- да се ограничи максимално правото на протести или изказване на независимо мнение - те много пречат на "нормалното" водене на бизнес.

- да се приватизира всичко, което се намира в ръцете на държавата. Каква е тази глупост - държавни услуги и собственост? Защо нещо да е държавно, след като то може да попадне в частни ръце и да генерира печалба? Печалбата е свещена.

- водоснабдяване, електричество, здравеопазване – всичко това трябва да е частно, да струва скъпо, доставчиците да имат минимум задължения и потребителите да нямат право да се оплакват. Печалбата е най-важна.

- затворите и полицията също да станат частни. Първо, от това също може да се извлича добра печалба, второ, винаги ще се намерят недоволни от либералната икономика, които да запълнят килиите.

- педофилията да престане да се смята за престъпление

- държавата да престане да се меси навсякъде, да се отменят данъци и всякакви ограничения. И стига с тези социални задължения. Печалбата е свещена, а социалните задължения... това са разходи, а разходите намаляват печалбата.

Да, написаното звучи малко преувеличено, но ако се огледате наоколо, ще осъзнаете, че съм преувеличил съвсем малко. А в някои отношения съвсем не съм преукрасявал нищо. Все пак навън е див капитализъм – купувай, продавай, купувай!       

   



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216634
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031