Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.06.2015 20:09 - Циганско лято
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1853 Коментари: 0 Гласове:
0



По принцип имах намерение следващия си постинг да посветя на малко по-различна тема, но последните събития в Гърмен и Орландовци, както и факта, че недалеч от дома ми се намира едно от най-големите цигански (или индоромски – не знам кое е по-политкоректно) гета, ме накараха да сменя курса и да изкажа изключително "експертното" си мнение.
И тъй, какво имаме: "белите" се вдигат на спонтанен бунт срещу "мургавите", прераснал в отделни сблъсъци с пострадали, защото "мургавите" вършат разни беззакония, а властите, състоящи се преимущественно от "бели", общо взето бездействат.
Проблемът не е от вчера, да си спомним друг резонансен случай – Катуница и т.нар. Цар Киро. И там и тук причината да се стигне до народни вълнения е една – бездействието и корумпираността на местната власт. А когато всички останали методи се изчерпат, се стига до крайности, т.е. започват да хвърчат камъни. И, естествено, да се пукат глави, било то "бели" или "черни".
По принцип в такава ситуация властимащите трябва да седнат, да започнат сериозно да обсъждат проблема и накрая да съставят някаква дългосрочна стратегия, която постепеннно да реши (или поне да смегчи максимално) проблема, за да не се стига до спукани глави с лозунга "циганите на сапун" и тем подобни.
Имайки предвид какви власти си имаме, силно се съмнявам, че някой ще седне - а дори ако седне - ще измисли ефективна стратегия. Това все пак не е като да чертаеш разни сиви схеми за точене на бюджета.
Има и друг проблем – циганите се възприемат като нещо абсолютно маргинално. Уж живеят около нас, но в някаква паралелна вселена, която не е част от обществото (което освен това не иска да ги възприема). Уж ги има, но същевременно ги няма. Също така върху тях често стоварват вината за всички социални проблеми, дори и за тези, за които те няма как да са виновни. Но, обективно казано, това е характерно за психологията на всяко общество и, съответно малцинството в него.
И, откровено казано, това надали някога ще се промени и мнозинството ще продължава да желае те да се изпарят чудодейно, нарушавайки всички възможни закони на физиката. Някой да размаха вълшебната пръчица и те да изчезнат. Без значение къде, но да изчезнат.
Е, подобна пръчица няма как да бъде изобретена, затова ще трябва някак да решаваме въпроса с взаимното съществуване на мнозинството и малцинството. Желателно мирно и цивилизовано.
Разбира се, има и такива радикални групи (и от двете страни), които са готови да скочат на оружье и да подпалят чергата. Но те все пак не са толкова много пък и позицията им е крайно маргинална и безотговорна – след нас и потоп, тъй да се каже. Само че с потопа после ще трябва да се оправят други.
Какво би могло да се направи, за да се изправи поне малко ситуацията? Ами например да се помисли над социализацията и интеграцията поне на част от ромското население. Тези от тях, които искат да се измъкнат от кофите, образно казано, трябва да получават такава възможност. Всъщност всеки, независимо от етноса си, трябва да може да получи такава възможност. Това е общо взето универсална аксиома. Пък и е по-целесъобразно те да се интегрират в икономиката, отколкото в престъпността. Впрочем, това важи и за останалата част от българското население. Не храня илюзии, че може да се случи чудо и махалата да се превърне в някаква мини-Швейцария, в която живеят благородници с по две висши образования, но все пак е нужно да се използва всяка малка възможност за подобряване на ситуацията.
Междувременно съм сигурен, че Орландовци и Гърмен няма да са последните подобни случаи, особено имайки предвид, че социално-икономическата обстановка няма изгледи да се подобри, тоест поводи за недоволство и сблъсъци ще има предостатъчно. Жалко само, че с тях ще трябва да се справя една доста неинициативна и непрофесионална власт. Така или иначе проблемът трябва да се решава, за да не се стигне до положение, в което ще е вече твърде късно за решаване.
В тази връзка ме разсмиват воплите, че се движим към Европа, че сме пълноправна част от ЕС и тем подобни. Някои от съседите ми продължават да си хвърлят торбичките с боклук през терасите, а в асансьора редовно смърди на пикня. Викам, да започнем от най-елементарното пък после да се самоубеждаваме, че сме европейци.     
   

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237298
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930