Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.05.2015 18:22 - Македония – повторение на сценария?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3363 Коментари: 2 Гласове:
2



Последното кръвопролитие в македонското Куманово ме накара да си припомня няколко превеждани от мен статии (в частност взети от сайта на Global Research) относно аналогичните събития в същия регион, случили се през далечната вече 2001 година. Могат да се направят доста паралели, освен това там отново се беше проявила дългата и всесилна ръка на Вашингтон. И тук съвсем не става въпрос за конспиративни теории, американците не се стараеха прекалено да скрият действията си.

Ето какво пишеше в онези статии:

"Текстът им [мирният план] е достатъчно брутален, но още по-брутален и тревожещ е начинът, по който те се опитват да разчленят македонските държавни институции... Всички терористични акции в Македония са били подкрепяни от западните демокрации... всички възможни заплахи и изнудвания вече бяха направени, единствено не ни заплашиха с натовски бомбардировки." /тогавашният македонски Премиер Любко Георгиевски/

Що се отнася до албанската Армия за Освобождение на Косово (АОК) тя не само бива спонсорирана от главните разпространители на "демокрация" на планетата – САЩ, но в редовете на албанците (интересно защо никой не ги нарича сепаратисти и не ги обвинява в анексия на Косово?) се оказват и щатски инструктори:

"Когато [албанските] терористи бяха разбити и развяха бялото знаме, OSCE и НАТО изпаднаха в паника и ни наредиха [на македонските власти] да спрем незабавно военната операция (това доста напомня поведението на тези организации в Изт. Украйна – бел. прев.). Шведският външен министър Ана Линдт и европейските лидери бяха в истерия, заплашваха ни с икономически санкции и т.н.  Освен това OSCE и KFOR влязоха в Арачиново (село близо до Скопие – бел.прев.) и "спасиха" 500 терористи заедно с оръжието им и ги закараха в друго село, от което те продължават да атакуват, убивайки мирни хора и провеждайки етнически чистки срещу македонското население... НАТО ни забранява да се защитаваме... Опитахме се да се защитим, а те спасиха терористите с автобуси с климатици".

"Източници в щатската армия в Косово предполагат, че "евакуацията" била и с цел да се спасят 17-те инструктори в редовете на отстъпващите бунтовници", вероятно, за да се избегне дипломатическия скандал и медийното унижение на високопоставените щатски военни, задържани заедно с терористите от македонските сили".

Чужденци и ислямисти в редовете на албанците:

"Босненската връзка" се повтаря и в Косово, Юж. Сърбия и Македония. Сред чуждите наемници биещи се в редовете на АОК има муджахидини от Близкия Изток и Центр. Азия, от страните от бившия СССР, а също "войници на съдбата" от няколко натовски страни, включително Британия, Холандия и Германия. Някои от тези наемници преди са воювали на страната на АОК и боснеските мюсюлмани."

"Сред набраните от АОК има и американци с албански произход, рекрутирани в Ню Йорк с мълчаливото съгласие на щатското правителство. През март 2001 базирания в Ню Йорк албаноезичен вестник Бота Сот напечатва обява на АОК, "призоваваща албанците [от САЩ] да се записват като доброволци и да даряват пари". Няколко стотин албано-американци формират "Атлантическа бригада", която се бие в редовете на АОК през 1998-1999г."

Етнически чистки:

"Вашингтон стои и зад процеса на етнически чистки в Македония. Струва си да се спомене и това, че MPRI (частната военна компания, работеща с АОК) дейставше по договор с хърватските въоръжени сили през 1995, начело на етническите чистки и зверства срещу сръбското население на Сръбска Крайна. В тази връзка MPRI работеха тясно с командира Агим Чеку, който по това време бил бригаден генерал в хърватската армия. Чеку не само бил сред главните съставители на плана на "Операция Буря" (операцията в голяма степен повтаря иракската "Пустинна Буря" откъдето идва и името – бел. прев.), но и командвал артилерийски дивизион, обстрелващ мирното население на Сръбска Крайна...

Същите командири от АОК и MPRI в момента участват в терористичните атаки и етнически прочиствания в Македония, бунтовнците от АОК в момента контролират значителна част от македонската територия."

Интересното е, че активизацията на албанските терористи съвпада с активността на македонската опозиция, което за мнозина експерти не е случайно и те го свързват с преговорите за строежа на "Турски поток", част от който минава през македонска територия, а както е известно Щатите са противник на проекта. Затова и не е чудно, че те отново прибягват до любимата си "ислямистка" карта.
В протестите на македонците могат да се видят доста сходства и с украинския Майдан. И в Скопие, както и в Киев, начело на протеста стои олигарх (македонският опозиционер Заев притежава вила в Швейцария, така че има къде да замине в случай на неуспех), и там опозицията вадеше компромати срещу президента и говореше, че трябва борба с корупцията и демократични реформи, но когато украинските опозиционери дойдоха на власт се оказа, че са по-корумпирани и некадърни даже от Янукович. Подобна тенденция се наблюдава и в Скопие.
Безпорно и в двата случая явни поводи за протест и недоволство сред населението има предостатъчно, но работата е там, че настроенията на населението се манипулират от същите хора, които са причина за това недоволство. И, естествено, от корупционери няма как да чакаш борба с корупцията.
И в Киев и в Скопие активно действат различни западни неправителствени организации, които инструктират опозицията и споделят опита си в организирането на държавни преврати. Но по правило, когато опозицията идва на власт в резултат на изкуствено организирана революция, бързо става ясно, че тази опозиция е неспособна да управлява страната и затъва в корупция по-бързо от предшествениците си.
Въпросът е само дали цветната революция в Скопие ще се окаже толкова кръвопролитна, колкото и тази в Киев. Да се надяваме, че не.   
   



Гласувай:
3



1. starotomagare - Сценарият е до втръсване познат но ...
21.05.2015 14:23
Сценарият е до втръсване познат но все пак ми се струва ,че ще го разнообразят с нов вариянт с външна намеса на Албания уж за защита на албанците от Македония.Не случайно от руска страна има изказвания ,че Албания и България се готвели да си разделят Македония .Албания не би пропуснала тази възможност докато нашите управници биха се решили на нещо подобно само ако имат заповед от задокеанските господари и мълчаливото съгласие на Европа.Боя се обаче ,че такъв подарък ще ни излезе много солен защото и Турция ще побърза да се облажи с голяма част от Южна България.Дано ,дано не съм прав...
цитирай
2. worldissue - Не, не мисля, че подобни "г...
21.05.2015 20:14
Не, не мисля, че подобни "горещи" сценарии са възможни, особено между членки на НАТО (имам предвид България и Турция). Дори за САЩ, обичащи да подстрекават различни локални конфликти, това би било прекалено. А без тяхно съгласие подобни маневри са невъзможни. Относно Юж. България някои дават за пример Крим, но ситуацията там е друга. В случая с Македония предполагам, че тя няма да бъде разчленявана от съседите, а част от територията ѝ ще попадне под контрола на албанската АОК (или както се нарича тя сега). А да бъде под контрола на албанците, значи да е под контрола на Вашингтон. Така или иначе без позволението на Щатите на Балканите не може да има никакво раздвижване, особено преначертаване на границите. Това е моето мнение най-общо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216001
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031