Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.05.2015 18:04 - Празник
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2703 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тъй се разпореди съдбата, че за семейството ми и, естествено, за самия мен 9 май е особен, празничен ден. Ден на Победата. Победа с главна буква, тъй като и роднините ми правят своя малък, но важен принос за достигането ѝ.
Дядо ми, на който съм и кръстен, Иван Петрович, служи през войната в състава на съветския (днес руски) Северен флот на борда на боен кораб. Той прекарва във флота цели девет години, тъй като наборната му служба завършва точно преди началото на войната и скоро след това му се налага отново да се върне в армията. Получава ред награди, дослужва до старшина втори ранг, има късмета да се върне вкъщи невредим, да се ожени и, в крайна сметка, през едно поколение се появявам и аз.
Разбира се 9 май се възприема различно в различните страни (дори в едно семейство може да има различни мнения), в много от тях това е обикновен делник и само съобщенията в новините биха могли да подскажат, че това е някаква забележима историческа дата, свързана с Втората световна война.
В Западна Европа например този ден формално се нарича Ден на Европа и най-интересното е, че той активно се налага в страните от Централна и Източна Европа (включително България), младите членки на ЕС, най-вече с цел той да заличи положителните асоциации с 9 май, Парада в Москва и съответно ролята на руснаците в победата над Хитлер.
Активно действат западните медии и различни политически кръгове, използващи пропагандистки щампи, разработени още по време на самата война (част от които измисля самият Гьобелс), за някои от които ще напиша в отделен постинг. Целта им е една – да заличат историческата памет, да омаловажат и принизят победата, постигната от Съветския народ. Да го демонизират. В идеалния случай, естествено, би било СССР изобщо да бъде изхвърлен от историята и като победители да се възприемат Щатите и западноевропейците.
В Русия този празник е особено почитан и това не би могло да бъде иначе, имайки предвид огромната цена, която заплаща този народ, не просто за да победи, но буквално да оцелее физически – нападайки СССР, Хитлер планира да изтреби по-голямата част от населението му (за него славяните са нисша и непотребна раса, наред с евреите и циганите), а тези които оцелеят да станат ратаи и да робуват на "арийските" си господари. Нелепо е между Сталин и Хитлер да се слага знак на равенство, самият Хитлер смята комунистите за врагове, които също трябва да се изтребват. Освен това комунизмът (въпреки всичките му недостатъци) за разлика от нацизма не е осъден и забранен официално от международното общество, пък и за това не биха могли да се намерят правни основания. Показателно е, че най- упорито настояват за приравняването на комунистите към нацистите различни западни журналисти и политици, които нямат никакво отношение към Сталин, не са пострадали от него и изобщо той не е повлиял на тях или роднините им.
Тук логиката е проста: нацисти=комунисти=руснаци. Тоест, ако комунистите са толкова лоши колкото и фашистите, тогава и руснаците са много лоши, тъй като СССР веднага се асоциира с руснаците. А щом си фашист, как може да си победител? Просто и ефикасно.
Но, всичко това е част от голямата политическа игра. Споровете няма да стихват, пропагандата ще продължава да очернява и 9 май и тези, които имат пълното право да се смятат за победители. Но важно е да се помни истината, да се съхранява паметта и да се предава на идните поколения, тогава никаква лицемерна пропаганда няма шанс да успее.

Аз нямам причина да се съмнявам днес, аз имам повод да празнувам.

Поздравявам и всички вас, драги мои читатели!
 
                   



Гласувай:
5



1. 1997 - Много изразително беше
09.05.2015 19:36
изобилието от георгиевски лентички пред паметника на Съветската армия. Моят избор бе поклонението пред костите на Братската могила. Преди това постоях и пред Президентството, но там бяха малцина случайни граждани.
цитирай
2. worldissue - Значи денят Ви е преминал интере...
09.05.2015 20:50
Значи денят Ви е преминал интересно!
цитирай
3. starotomagare - , , западните медии и различни по...
21.05.2015 14:39
,,западните медии и различни политически кръгове, използващи пропагандистки щампи, разработени още по време на самата война (част от които измисля самият Гьобелс), за някои от които ще напиша в отделен постинг"-с интерес бих прочел повече по тази тема .Поздравления за постинга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217073
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031