Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.05.2015 16:38 - Една година от трагедията (окончание)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1879 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Славният „бандеровски” град

Олег Музико напуска Одеса в края на май 2014г – заминава за Европа, къде опитва да привлече вниманието на международната общественост към това, което се случи и случва в Одеса. Организира фотоизложби, публични изяви, концерти, паметни мероприятия. Казва, че вече има успехи: трагедията намира отзиви в сърцата на хората. Съдбата на своя град той следи постоянно.

„Сега одеситите останаха един на един с агресивна машина, която сега е узаконена –загрижен е Музико. – Отрядите на самоотбраната, нацгвардията, автомайдана, евромайдана безпрепятствено ходят по улиците и задържат хората, хвърлят активисти в колите си и ги откарват някъде”, споделя той. И службите всячески се опитват да поддържат напрежението в града.

„Стават взривове, за които опитват да обвинят нас. Но точно зная, че това е работа на СБУ. Взривяват някакви празни сгради… Правят го така, че отрядите на самоотбраната постоянно да са в града и да „наблюдават ситуацията”, смята Олег.

Музико не вярва, че при разследването на събитията от 2 май властта ще признае вината си в гибелта на такова количество хора. Те, според него, са били заинтересовани да се стигне до трагедия. „Сега съжаляват за загиналите, но в същото време казват, че са постъпили правилно, защото ако просто бе разрушен лагера, то на 3 май на улицата биха излезли 20-30 хиляди одесити и с нас те вече не биха се справили. Затова им бе нужен момент на сплашване. Това са исказвания на ръководителите на одеския евромайдан, например, Марк Гордиенко. За това говори и Алена Балаба. За това косвено каза дори самия Порошенко, бидейки на 25 или 26 октомври в Одеса”, спомня си Музико.

Намирайки се в Одеса тогава, Порошенко действително порази мнозина със своята реч за това какво го кара да е горд с Одеса. „В настоящия момент Одеса стана много проукраински град! В руските медии Одеса даже я наричат „бандеровска”. И по-голям комплимент зя Одеса за мен не съществува!”, заяви той, произнасяйки реч пред жителите на града на 24 октомври. Одеса, по негови думи, „плати много висока цена” по време на трагическите събития на 2 май, но това било необходимо, ”за да се види какво става сега ако тогава не бяхме спрели опитите на сепаратистите”.

Обаче Музико не губи надежда по някакъв начин да повлияе на хода на разследването на това дело. „Постоянно съм в контакт с комисията, която се занимава с разследването на събитията от 2 май. Моля ги за скайп-конференция с представителите на комисията. Знаете ли какво ми казват? Че аз съм неинтересен свидетел. Аз, който организирах всичко, който от 8 сутринта и до 11 вечерта бях там. Не мога да разкажа за димките, за това, че в сградата ни задържаха сътрудници на СБУ, а „Десния сектор” те пускаха, а мен после през нощта разпитваха в градското управление”.

Напомняме, че на 2 май в Одеса в хода на противостоенето с  футболните ултраси и радикалите от „Десния сектор” поддръжниците на федерализацията бяха принудени да се укрият в Дома на профсъюзите. След това украинските националисти подпалиха сградата, а тези, които се опитваха да се спасят от огъня, те обстрелваха и добиваха с палки и камъни. По данни на МВР на Украйна, в резултат на безредиците загинаха 48 души. При това местният депутат Вадим Савенко заявяваше, че киевските власти крият истинските данни за жертвите: по негови сведения са загинали 116 души.

Също така в МВР на Украйна съобщаваха, че на мястото на пожара в Дома на профсъюзите са били намерени следи от хлороформ, което уж причинило смъртта на 32 души. 6 души загиват от огнестрелни рани, още 10 падат от прозорците по време на пожара, получавайки смъртоносни травми.

vz.ru/01.05.2015




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217129
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031