Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.03.2015 15:02 - Черно-синият интернационал
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2434 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2015 15:18


Украинските бойци са обучавани от десни радикали от Европа

svpressa.ru, В. Малцев
13/03/2015

image
[снимка: ЕРА/ТАСС]


Докато САЩ и Британия готвят изпращането на свои военни в „незалежната” за обучаване на местните военни, с последните вече работят други „учители”. Също от Запад, но представляващи местните аналози на „Десния сектор”.*

Киевското неонацистко обединение С14, афилирано с партията „Свобода”, съобщи на 8 март на страницата си във Facebook, че в украинската столица е пристигнала група хървати, влели се в редовете на полка „Азов”. По думите на представители на С14, става дума за „група опитни военни инструктори”. Споменава се името на един от тях – Иво Думанчич. От страницата му във фейсбук може да се разбере, че Думаничи е на 39, участвал е във войните със сърбите през 1991-1995, по-късно е служил като инструктор по тактическа подготовка в хърватската армия. „Най-важното – не забравяйте как трябва да надерете задника на комунистите, при нас те се върнаха”, – заявил той на киевските млади нацита.

Друг доброволец, също участник на хърватско-сръбските войни Денис Шелер, споделя, че за него службата в „Азов” – е „война за бялата европейска раса”, тъй като Украйна е „последният бастион на християнската дясна Европа”. Шелер също споделя надеждите си за революция в самата Хърватия, „въоръжена революция на патриотите против ЕС и комунистите”, при която „ще има много кръв, защото търпението на хърватските военни привършва, на националистите също”. Интересно в заявлението му е единството на сътрудниците на МО на Хърватия и ултрадесните – очевидно служилият там като инструктор Думанчич със своята ненавист към комунистите и мечтата за нова мащабна касапница съвсем не е бил единствен.

В акаунта на Думанчич във фейсбук има и снимки, благославящи католическите свещеници (той явно се смята за нов кръстоносец), и картинка, прославяща ХОС (Hrvatske obrambene snage, Хърватски сили за отбрана) – военизирано формирование, създадено през 1991 от вожда на една от хърватските ултрадесни партии Доброслав Парага. Своеобразен хърватски вариант на „Азов” от онези години, в който основно се вливали пристигащи от чужбина да „воюват с комунистите” членове на различни неонацистки движения от Европа и Америка.

Освен хърватите в полка на „белия украински вождя» Андрей Билецки има военни инструктори и от други европейски страни. На 10 януари в акаунта на полка във фейсбук се появи съобщение за гибелта ден по-рано на служилия в частта на доброволците от Швеция Лео Сьохолм (позивен „Викинг”). „Лео пристигна в полка „Азов” в края на лятото – пише по-нататък – е бил инструктор в „Азов”, обучавал войниците на тънкостите на военните науки”. В родината си, както съобщава сайтът
LiveLeaks, 31-год. Сьохолм е бил добре известен като адепт на идеологията на расовата омраза, имал е няколко присъди за нападения и палежи. Италианският военен кореспондент Фаусто Билославо съобщи на 23 юли 2014г. в ефира на „Радио Швеция”, че е виждал в „Азов” и някакъв „швед на 28-30, облечен изцяло в черно”. „Работя като военен кореспондент вече 30 години, бил съм в различни горещи точки и мога да отлича професионалния военен – отбелязва той. – Този човек има сериозен военен опит зад гърба си. Най-вероятно в някое спецподразделение”. Билославо разказва и за още един шведски неонацист, който той засякъл да воюва в Източна Украйна – този човек пристигнал там, за да обучава бойците на батальона „Азов” как да се бият в градски условия. Именно такива „борци за бяла Европа” и проправят пътя пред своите сънародници сред официално служещите в специалните подразделения на НАТО, създавайки основата за обучението на украинските каратели.

– Чужди инструктори действат в Украйна отдавна, преди майдана те подготвяли в западните области на Украйна бойци на УНА-УНСО, „Свобода” и „Тризъбеца на името на Степан Бандера”**, на основата на които бил по-късно създаден „Десният сектор” – съобщи за „Свободна преса” ръководителя на информационно-аналитическия център на „Юго-Източния фронт” Константин Кнърик. – По наши сведения от информатори в редовете на силовите структури на Киев, в редовете на националистическите батальони са внедрени две полски частни военни компании (ЧВК), които в значителна степен и ръководят тези части в хода на бойните действия. На ниво украинско командване се отбелязва вече дейността на специалистите на специалните служби на САЩ и Великобритания. В настоящия момент чуждите наемници, сред които по свидетелства на местните жители преобладават шведи, германци и поляци, се струпват в района на Мариупол. 

– Парадоксът е в това, че необандеровците не се възприемат от европейските националисти като „свои”, защото те виждат в тях продължение на външната политика на САЩ, а в лицето на Украйна – троянския кон на Америка на европейския континент – отбелязва аналитикът на фонда „Народна дипломация” Владимир Киреев. – Подкрепилите необандеровците европейски ултрадесни движения са по-скоро маргинални. Не по-малко симптоматична е и подкрепата за украинските радикали и от страна на част от обществото на Израел, и бойците на „Ислямската държава”***. Това показва кои са истинските приятели на бандеровска Украйна.

В подкрепа на Русия се изказаха практически всички европейски националистически партии и движения: френския „Национален фронт” на Марин Льо Пен, българската „Атака”, гръцката „Златна заря”, Национал-демократическата партия на Германия, Британската национална партия, унгарската „Йобик”, италянската „Лига на Севера” и „Нова сила”. И това далеч не са всички европейски политически партии и движения, които са солидарни с позицията на Русия. Виждаме, че тази тенденция носи системен характер и е продиктувана от собствено европейските интереси, а не е наложена отвън по един или друг начин. Запознанството с Матео Салвини, лидер на италианската „Лига на Севера”, ярко ми показа, че имаме работа с отговорни и интелектуални европейски политици, които са заинтересовани от процъфтяването и безопасността на Европа, своите страни и региони.

Наличието на широк кръг симпатизиращи на Русия партии и движения е безсловен укор по адрес на нашето МВнР, очевидно пропуснало такъв мощен потенциал за руска „мека сила”, възникнала без наше участие. На 22 март в Санкт-Петербург с усилията на местните активисти на партията „Родина” ще се състои събрание на 11 европейски национални партии, така че Русия постепенно се включва в това паневропейско политико-културно движение, при това ставайки неин плюс. Надявам се, че Русия в лицето на държавните институти и обществените движения може да създаде диалог с европейските съседи, създавайки условия за формиране на нова Европа, без разделение на Изток и Запад, леви и десни, създадена и управляема от европейците.


*С Решение на Върховния съд на РФ от 17.11.2014 тази организация е призната за екстремистка, дейността ѝ в Русия е забранена – бел. ред.

**С Решение на Върховния съд на РФ от 17.11.2014 УНА-УНСО, „Тризъбец на името на Степан Бандера” е призната за екстремистка, дейността им в Русия е забранена – бел. ред.

*** Върховния съд на Руската Федерация призна ислямистките групировки «Ислямска държава” и „Фронт Джабхат ал-Нусра” за терористични организации. Дейността на тези групировки е официално забранена на територията на Русия – бел. ред.





Гласувай:
2



1. worldissue - В Изт. Украйна руски войници най...
16.03.2015 01:21
В Изт. Украйна руски войници най-вероятно няма да видят, тъй че може и да им се размине. Иначе разни чуждестранни "кучета на войната" там има от месеци. Едни воюват за пари, други имат някаква идеология (най-често неонацистка), трети воюват от омраза към руснаците, четвърти кой знае още по каква причина...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236099
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930