Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.07.2014 02:32 - Гледна точка Славянск
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1902 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дмитрий СТЕШИН: "Игор Стрелков получи оперативен простор"
novorus.info

Славянск вече не се вижда…

Разбирам и споделям горчивината и обидата на хората, узнали днес сутринта неприятната новина, че опълчението напуска Славянск. Това засегна всички – и ура-патриотите и дери–гърло-патриотите и даже хладнокръвните охранители. А сега послушайте един човек, който прекара в Славянск последните месец и половина. От първите пътни постове в покрайнините до почти пълното обкръжение на града.

Когато се измъквахме от Славянск по заобиколните «партизански» пътища в средата на юни, няколко часа по-късно на същия маршрут се появи укроармейски пост. Край, града се оказа в капан. Снабдяването на гарнизона се превърна в главоболие, несъизмеримо с тактическата полза. Въпреки че, колкото и да тъжеше Игор Иванович в публичните си изяви, съобщавайки, че „по-дълго от 12 юли няма да издържим”, аз съм повече от уверен, че ако нацгвардията все пак беше влезнала в Славянск някъде към Нова година, превърнат в бетонна палачинка, от всяко второ мазе по тях щяха да гърмят автомати и гранатомети.

Всъщност съдбата на Славянск се реши още през април-май, когато беше превзет връх Карачун. Невъзможно е пълноценно и активно да се отбранява град, над който е надвиснала доминанта, дълга няколко километра, превзета от противника и покрита с вражеска артилерия. Да се сражаваш без да имаш противобатарейни средства е невъзможно, но опълчението и Игор Иванович можаха. При това така, че за броени дни напълно отказаха многократно превъзхождащия ги противник от влизане в контактен бой с опълчението.

Да щурмуват града те размислиха веднага, както разбирам, след като опълчението си върна обратно предградието Семьоновка. Славянск, разбира се, стана символ на „руската пролет”, дори повече – той влезе в историята. Завинаги. Но градът имаше други задачи. Славянск скова около себе си всички боеспособни подразделения на укроармията, позволи на опълчението в Луганск и Донецк да се мобилизира. Славянск даде възможност на чичко Мозък да пробие наземната и въздушна граници. Благодарение на това (няма нужда да разказвам за ютубовските виртуални бронирани войски) в региона реално се появиха разни работи, включително купените в ЦУМа установки „Тунгуска”.

Славянск позволи из целия регион да се организират едва ли не дузина укрепени центрове на съпротивление. В крайна сметка именно Славянск закотви повечето украински летаци. И „небето на славяните” се случи в пряк и преносен смисъл. Накрая, градът даде време на югоизтока да се създадат политически силови центрове, позволи те да получат легитимност и, разбира се, осигури "огнево прикритие" на референдума. И последно — през окопите на Славянск, с минимални загуби, преминаха хиляди не държали в ръце оръжие преди това опълченци и доброволци.

Към средата на юни Славянск надживя сам себе си. Сковавайки маневрите на огромна групировка, градът в същото време изискваше все по-голям гарнизон и започна в отговор да оплита ограничените човешки и технически ресурси на Народната армия на Донбас. Освен това, явявайки се юридически главнокомандващ на опълчението, Игор Иванович не можеше пълноценно да ръководи своята армия, бидейки в обсадения град.

Той имаше пряка покана да влезе в правителството на ДНР (за ЛНР не знам), но това е недостатъчно, както разбирате, за пълноценното управление на отрядите на опълчението, всеки от които е "събран около харизмата" на своя непосредствен командир. За това е нужен "мега-човекът", но "мега-човекът" седеше в Славянск и откровено тъжеше. Смело ще кажа, доскуча му да вдига във въздуха безкрайните складове с боеприпаси на връх Карачун и да удря укровските КПП-та из околностите.

Игор Иванович се нуждаеше от оперативен простор и тази нощ той го получи. При това той някога беше дошъл в Славянск със очукани автомати и даже гладкоцевни ловни карабини, а си тръгна с колона бронирани машини. Без да се броят останалите придобивки, което несъмнено е още едно свидетелство на поредната главозамайваща "победа" на украинската армия, която в качеството на трофей получи мишеловка. Вярно, мишеловката все пак не беше празна.

Доколкото разбирам укроармията в града засега още не е влязла, тъй като Игор Иванович, преминал през двете чеченски войни, разбира се е трябвало да се погрижи за достатъчно количество маневрени групи, съставени от гранатометчици и прикриващи ги звена. Не е случайно, че господин Тимчук вече заграчи за хилядите опълченци, "пробиващи си път вън от Краматорск" в посока Донецк. Господин Тимчук не е наясно, че шосето от Краматорск до Донецк е абсолютно свободно.

Но ако господин Тимчук си струва да се замисли за някого, то това са собственните му бойци, унило седящи в Краматорското летище и в Донецката аерогара. Доколкото разбирам, в близките часове ще започнат да ги зачисляват в "Небесната сотня". И още: господин Тимчук ще трябва да обяснява на своите читатели защо украинската армия два месеца воюва в Славянск и какво сега ще прави с него?




Гласувай:
2



1. aboychev - КАКВИ ТАКТИЦИ, КАКВИ ГЕРОИ
06.07.2014 08:24
КАТО ХВЪРКОВАТА ЧЕТА НА БЕНКОВСКИ
цитирай
2. 1997 - Съчувствам на жертвите, надявам се на стабилен мир.
06.07.2014 14:21
но си мисля, че "гражданското общество" се активира от антируски настроени. При това положение протест "за мир в Украйна" ще се осъществи при посещението на Лавров. Ще видите. А би могло иначе.
цитирай
3. worldissue - смятам, че трудно може човек да се ...
06.07.2014 14:37
смятам, че трудно може човек да се надява на мир, при положение, че правителството на тази страна изобщо не се стреми да потуши конфликта, а продължава да го разпалва в пряк и преносен смисъл. На Порошенко му е нужна тази война, тъй като тя отвлича вниманието на населението, заслепено от патриотичен екстаз, от социалните и икономически проблеми на Украйна. Когато тя свърши, на него и на националистите ще им се наложи да обясняват как ще се справят с пълната разруха в страната.
цитирай
4. 1997 - Колкото на Иван Костов
06.07.2014 18:32
worldissue написа:
ще им се наложи да обясняват как ще се справят с пълната разруха в страната.

Има си механизми за отвличане на вниманието. Лесно е да се предположи, че такива изпълняват "правилната" политика.
цитирай
5. ssvetozar - Бъдещето ще покаже,
06.07.2014 19:50
дали в това има нещо вярно.
Засега фактите са, че територията, контролирана от сепаратистите се смалява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217267
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031