Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.06.2014 19:43 - Двойни игри
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.06.2014 19:46


Как САЩ въоръжава и двете страни в иракския конфликт

Tyler Durden
Global Research, June 13, 2014
Zero Hedge 12 June 2014
image

Преди седмица публикувахме “US Begins Delivering F-16s To Iraq This Week, A Decade After It Wiped Out Iraq’s Air Force”(САЩ започва да доставя изтребители Ф-16 на Ирак тази седмица, десетилетие след като унищожи иракската авиация),където писахме:

…САЩ ще доставят първите от общо 36 изтребителя Ф-16 в Ирак, събитие, което пратеникът на Багдад в САЩ нарече „нова страница” в способността на страната му да се защитава обширните си граници с Иран и другите съседи… Щатите по-рано през март доставиха на Ирак близо 100 управляеми ракети Hellfire, както и автоматично оръжие и други муниции. Когато през април САЩ пратиха още оръжие, Ирак получи още 11 милиона броя муниции и други видове доставки. 

Не е известно колко от тези количества са попаднали в ръцете на Ал Кайда/ISIS (знаем, че поне един иракски хеликоптер Блек Хоук е бил превзет по време на рейда срещу Мосул). Знае се, че, както съобщи изданието PBS Frontline преди две седмици, въпреки че администрацията отрече да е въоръжавала сирийските “бунтовници”, тоест същите бойци на ISIS, които пресякоха границата и в момента се бият в Ирак…

… всъщност тя ги е въоръжавала. От статията “Obama Says Not Arming Syrian Rebels, Syrian Rebels Say He Is” (Обама казва, че не въоръжава сирийските бунтовници, сирийските бунтовници казват обратното):

… сирийските бунтовници сами казват, че са въоръжени от САЩ и са били обучавани в използването на сложни оръжейни системи и бойни техники, включително, както казва един боец, „как се довършват още живи войници след засада”. Интервютата са едно от последните доказателства, че след повече от три години война САЩ предоставят военна помощ на бунтовниците, както отбелязва РВS: „изглежда, че администрацията на Обама предоставя на определени групи бунтовници американски противотанкови ракети”. Командирът на подразделението също така казва на Али, че американските им контакти са го помолили да докара 80-90 негови бойци в тренировъчен лагер в Анкара. Един от бойците казва, че те са преминали триседмичен тренировъчен курс по устройване на засади, нападения и боравене с оръжие. Те също казаха, че са получили нови униформи и кубинки. „Обучаваха ни как да устройваме засади срещу коли на режима и противника и да блокираме пътя им”, разказва боецът, представил се само като „Хюсеин”. „ Те също ни учеха как да атакуваме машината, как да извличаме информация, как да си набавяме оръжие и как да довършваме войниците, които са оцелели по време на засадата”.

Да обобщим: САЩ въоръжаваха и обучаваха същите групи джихадисти от Ал Кайда/ISIS, а в същото време предоставя оръжие на Ирак. А имайки предвид, че иракската армия досега доказва, че е абсолютно неспособна да се отбранява, на щатските безпилотни самолети ще им се наложи да се “бият” със същите “бунтовници”, с които самите САЩ бяха съюзени допреди около месец.

Кой е победителят тук? Военно-индустриалният комплекс на САЩ разбира се, както и банките, които кредитират правителствата, водещи войни, провокирани от разузнаването на различните „развити страни”.

Съпътстващи щети? Милиони невинни хора в Сирия и Ирак и навсякъде другаде също.



 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235379
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930