Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.06.2014 21:30 - Посолството
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1243 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 15.06.2014 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лавров: в нападението срещу руското посолство е участвал батальонът "Азов"

ria.ru, 15/06/2014

Министърът нарече нападението срещу руското дипломатическо представителство в Киев "отвратително".

МОСКВА, 15 юни — РИА Новости. В нападението срещу посолството на РФ в Киев водеща роля са изиграли бойците на батальона "Азов", който е бил създаден и се финансира от олигарха Игор Коломойски. За това днес сподели пред журналисти външния министър на РФ Сергей Лавров.

Министърът нарече нападението срещу руското дипломатическо представителство в Киев "отвратително".

"В нападението срещу посолството водеща роля са изиграли бойци на батальона "Азов", който е създаден и се финансира от Коломойски, който беше назначен от настоящите киевски власти за губернатор на Днепропетровск", каза Лавров.

"Това е хубав повод западните ни партньори, които всячески поддържат всички стъпки на украинската власт, да се замислят за това как тази власт се разпорежда с пълномощията, които тя получи след Майдана", отбеляза главата на руското дипломатическо ведомство.

В събота пред посолството на РФ в украинската столица се събраха няколко десетки души. Те донесоха автомобилни гуми и преградиха портала на сградата. По-късно активистите замериха с яйца и зелена боя фасадата и спукаха гумите на колите пред посолството. Демонстрантите свалиха руския флаг пред представителството, започнаха да къртят паветата пред фасадата и да преобръщат колите. Вечерта демонстрантите наброяваха вече 500-600 души. Сградата бе замеряна с димки и взривпакети, почти всички прозорци на посолството бяха строшени.

Коломойски нееднократно бе обвиняван, че спонсорира националистическата групировка "Десен сектор". В Русия против украинските военнослужещи, бойците на Нацгвардията и "Десния сектор" е образувано досъдебно производство по точката "използване на забранени средства и методи на водене на война". Както поясняват в руския следствен комитет, производството се води срещу неизвестни лица, които обстрелват Славянск, Краматорск, Донецк, Мариупол и други населени места в Донецката и Луганска републики.

Миналата седмица Генпрокуратурата на РФ също помоли за образуване на дело срещу Коломойски. Както писа вестник "Известия", депутатът от партията "Справедлива Русия" Олег Михеев изпрати писмо на името на генпрокурора Юри Чайка с молба да се изучи дейността на батальоните "Днепър" и Донбас" в Украйна и те да бъдат признати като терористични формирования. По думите на Михеев, лидерите на "Десен сектор" не скриват, че батальоните се формират от нейни активисти, а финансова поддръжка им оказва Коломойски.

Представителят на парламента подчерта, че действията на тези военни формирования водят до жертви сред мирното население, при това никой не носи отговорност за гибелта на хората, а днепропетровския губернатор продължава да финансира военните операции в югоизточните региони на страната.

В своето писмо Михеев също моли прокуратурата да образува дело по отношение на самия Коломойски за "подпомагане на терористична дейност".



 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Западът е глух и сляп за такива неща. ...
16.06.2014 07:50
Западът е глух и сляп за такива неща. Въобще, това е върховен цинизъм и лицемерие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3247240
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930