Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.05.2014 21:49 - Шистовият газ и защо Славянск е в клещите на украинската армия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2979 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 18.05.2014 21:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кървави шисти: Донбас се разчиства заради бизнеса на сина на вицепрезидента на САЩ и семейния приятел на Джон Кери ИА Regnum
17/05/2014

И така, започва да се повдига завесата на „възмущение” на САЩ във връзка с отношението на Русия към преврата в Киев и последвалите събития в Украйна и република Крим. Още когато се разкриха доста интересни подробности за това, че Пентагонът едва ли не се е канил да „ремонтира” училищата в Симферопол и Севастопол, това започна да изглежда подозрително – дали пък САЩ не са се канили да окупират Крим след свалянето на Янукович и бягството му от Киев? Но сега, когато синът на американския вицепрезидент Робърт Хънтър Байдън (Robert Hunter Biden) влезе в Съвета на директорите на най-големия частен производител на газ в Украйна "Burisma Holdings", което не само не се отрича от пресслужбата на фирмата, но и се потвърждава от Държ. Департамент на САЩ, някои работи вече се набиват на очи в „прав текст”.

Официозът съобщава, че Байдън младши уж ще се заеме с юридическия блок и ще представлява компанията в международните организации. "Служебният списък на Burisma Holdings в областта на иновациите и лидерските позиции в сферата на добива на природния газ могат да станат мощен двигател за формирането на силна икономика в Украйна. Мисля, че помощта ми по въпросите на прозрачността, корпоративното управление и международното развитие може да донесе полза на икономиката и народа на Украйна", – коментира своето назначение самият Хънтър Байдън.

Това, че много държавни дейци от САЩ или техни близки роднини доста бързо получават бизнес дялове във всички страни, в които нахлуват американските окупационни сили, стана привично още от времето на иракските войни и даже унищожаването на Югославия. Така бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт води бизнес в "независимо Косово", при това полусекретен. Предшественикът на Джо Байдън на поста вицепрезидент на САЩ, Дик Чейни, и семейството му се обосноваха в Ирак, напълно разбираемо, в кои сфери на бизнеса. Сега дойде ред на семейство Байдън. При това Държ. Департамент на САЩ не вижда "конфликт на интереси" в работата на сина на Байдън в Украйна след държавния преврат. Държ. Департамент на САЩ не се безпокои от това как ще се възприеме работата на Робърт Хънтър Байдън – сина на вицепрезидента на САЩ – в съвета на директорите на украинската газова компания, та нали той действа като „частно лице”, заяви на брифинг представителя на Държ. Департамент Джен Псаки.

Ако Байдън младши беше само адвокат на юридическата фирма "Boies, Schiller & Flexner", известна с участието си в такива съдебни дела като "Буш срещу Гор", "САЩ срещу Microsoft", и т.н., и т.н., и беше влезнал в съвета на директорите на странната "украинска" фирма след оставката на баща си от вицепрезидентския пост на САЩ, може би, тогава коментарът на Държ. Департамент би бил уместен. Но не и сега, когато синчето навлиза в Украйна, при това в газовата сфера под крилото на високопоставения си татко. Ще отбележим, че през април тази година министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщаваше, че Джо Байдън на срещата с украинското ръководство седеше на мястото на държавния глава. "Джо Байдън провеждаше срещата с украинското ръководство, на практика, в формат държавен глава на вътрешно съвещание, седеше на главния стол, а от двете му страни се разполагаха украинските представители”, отбеляза Лавров. Тъй че щом Джо Байдън е номиналния „държавен глава” на превратаджиите, тогава, уви, синът му вече не е частно лице.

Но това е само половината работа. Преди гореспоменатия факт да получи гласност и в самата Украйна малцина бяха чували каквото и да било за фирмата "Burisma Holdings". Сега интернет ресурсът съобщава, че уж „Компанията "Burisma Holdings" се явява най-едрия частен производител на газ в Украйна. На сайта на компанията се съобщава, че холдингът има лиценз за разработка на находищата, разположени в Днепро-Донецкия, Азовско-Кубанския и Карпатски нефтогазоносни басейни. Цялата продукция на компанията се реализира на вътрешния пазар на Украйна. Читателската аудитория още повече ще се учуди, когато разбере, че вчерашното „газовото джудже” на вътрешноукраинския пазар внезапно се „облагородява” не само с това, че в състава на директорите влиза Байдън младши, но и с това, че в списъка са и бившия министър на екологията на Украйна Николай Злочевский, семейният приятел на държавния секретар на САЩ Кери – Девън Арчър и експрезидентът на Полша Александър Квашневски. Тази фирмичка е украинска само според твърденията на заинтересованите лица – тя е регистрирана в Кипър. И номиналният председател на съвета на директорите на компанията се явява американецът Алън Аптър (Alan Apter). Твърденията, че споменатата клика сиятелни мръсници се кани да „вдига” тази фирма и, съответно, да натъпче джобовете си изключително за сметка на това, че ще се занимава с реверсни доставки на газ от Европа на украинския пазар не издържа никаква критика. Най-малкото заради това, че реверсно от Европа към Украйна през Словакия може да се доставя само… 90% руски газ. Тук кой знае колко не може да се припечели, имайки предвид, че е под въпрос изобщо преминаването на руския газ в Европа по „краинския маршрут” заради това, че Киев отказва да плаща на Газпром.

И тук изплува най-важното. Оказва се, че именно на тази компания е дадено правото за разработване на находищата на прословутия шистов газ (!), а едно от потенциалните находища е районирано… в квадрата Славянск–Краматорск в Донбас около който украинските сили в последните седмици провеждат най-интензивните „антитерористични акции”. В паметта изплува и това как назначения от киевската хунта „губернатор”-олигарх на Донбас Сергей Тарута в началото на април публично радееше за по-скорошен старт на разработките на шистов газ в региона и как на 3 април в донбаския град Горловка жителите го посрещнаха с викове: "Позор!", а активистите разгърнаха плакати: "Тарута – предател на народа на Донбас", "Шистовият газ – смърт за нашата страна".

Става дума за така наречената "Юзовска площадка" на шисти. Удивителна работа – полякът Квашневски се е настанил в съвета на директорите на компания, чието поле на дейност сега се опитват да "зачистят" украинските сили, убивайки и опълченци, и мирни жители в Славянск и Краматорск, при положение, че в самата Полша вече рухнаха последните миражи за скорошна "шистова революция" в Източна Европа и конкретно в самата Полша. Ясно работа – защо Квашневски и американските далавераджии от фирмата "Burisma Holdings" да мислят за безопасността и здравето на населението на Източна Украйна, ако за това изобщо не е искала да се замисля никоя власт в Киев? В крайна сметка не трябва да се забравя, че първи приема предложението на САЩ за "шистова революция" още президентът на Украйна Виктор Юшченко, макар че и Янукович успешно продължаваше да "играе на шисти" с американците.

Още през септември 2012 някои сили директно поставяха въпроса: видиш ли, в резултат на настъпващата „шистова революция” в Украйна на руския Газпром му се очертават едва 4 години „ръст”, а след това САЩ ще станат пълноценен играч на газовия пазар на ЕС (виж: /рус./ "США станут полноценным игроком на газовом рынке ЕС"). Тогава националистите вдигаха шум за това, че властите на Украйна продават страната и се канят да създадат заплаха за екологията, в това число и партията „Свобода" на Олег Тягнибок. Сега всички те застават зад семейния бизнес на сем. Байдън, макар че стратегията и тактиката на САЩ по окупиране и вкарване в дългове  на Украйна изобщо не са се променили. Не трябва да се забравя и, че населението на Донбас още през 2013 година активно се противопоставяше на намеренията на украинските власти да жертват суверенитета на републиката и здравето на народа. От 4 март тази година се затресе целия регион. На 10 март в г. Краматорск на площада на Ленин хиляди протестиращи съставиха резолюция, адресирана до президента на страната и правителството на Украйна с искане да се прекрати разработката на находищата на шистов газ. Обществеността на Славянск и Славянския район на 12 март направо поиска провеждането на референдум по въпроса за добива на шистов газ. Янукович даже направи кадрови замени в администрациите на областта и градовете. А сега нека погледнем още веднъж къде украинските сили стрелят и убиват, в това число мирни жители. Ето – все същите Славянск и Краматорск... По такъв начин "американският десант" в съвета на директорите на фирмата "Burisma Holdings" в лицето на Робърт Хънтър Байдън, Девън Арчър, последвал практически веднага след като ръководителя на ЦРУ тайно посети Киев и даде команда да се започне силова операция срещу Донбас, е причината украинските нацисти да се окуражат и да пристъпят към физическото унищожение на своите опоненти в източна Украйна.







Гласувай:
5



1. syrmaepon - Ами нормално - на война като на во...
19.05.2014 09:48
Ами нормално - на война като на война. В случая - икономическа. Всеки се бори срещу монополът на другия в случая с руския газ. Какво се очаква - да блеят като овчици ли. И Путин сам си е виновен. Можеше да има всичко - и Украйна и Грузия, ако не се правеше на велик и не се мъчеше да извива ръцете на всички около него. За какво му беше Осетия например, та директно да вкара Грузия в НАТО. Или си мисли, че още 20 в. и като покаже танк и всички трябва да се проснат ничком на земята.
Да би мирно седяло, не би чудо видяло. А хората не спят, веднага се възползват от грешките.....
цитирай
2. worldissue - Ако говорим за Осетия, то първата ...
19.05.2014 15:54
Ако говорим за Осетия, то първата стъпка тогава направи именно Саакашвили. Още в първия ден на конфликта, преди руските войски да преминат осетинската граница, една от първите цели на грузинските войски беше лагера на руските миротворци в Цхинвал (който въпреки масирания щурм не успяха да превземат). Тогава Саакашвили разчиташе, че ще успее бързо да превземе Осетия и Абхазия и така да се представи като герой на нацията (в този период Грузия рязко беше повишила разходите за отбрана за сметка на социалните разходи). Очевидно той очакваше, че руснаците няма да направят нищо. Показателна е и реакцията на западните медии – те започнаха да осветяват конфликта едва след като руските войски преминаха осетинската граница и по такъв начин изглеждаше все едно те първи са започнали. Също така, за да може да разчита на жадуваното влизане в НАТО, грузинското ръководство трябваше първо да реши въпроса със спорните Абхазия и Ю. Осетия, тоест да се опита да извърши успешен блицкриг (но се получи точно обратното). Плюс беше предварително подготвена русофобска медийна кампания, така че тук ставаше въпрос също и за провокация, успешно режисирана отвъд океана. И Украйна и целия кавказки регион около Каспийско море са елемент от дългосрочната стратегия на Щатите, така че тук тон задават именно те, а не Путин. Дори и на мястото на Путин да беше друг, резултата щеше да е същия и действията на НАТО щяха да са също толкова агресивни и провокативни.
цитирай
3. syrmaepon - Не е точно така. Въпросът с Осетия ...
20.05.2014 09:23
Не е точно така. Въпросът с Осетия точно започва с желанието на осетинците да имат автономия - някъде около 40-50 хил. души, но такива са народите в Кавказ. Верно е, че Саакашвили не искаше да им дава автономия , та това го счетоха за много модерното напоследък " нарушаване на правата". Ако бяха се отделили в автономия, резултатът щеше да бъде същия, рано или късно Русия щеше да почне да раздава паспорти на килограм на "росийските" си граждани. А никой не желае да губи територия, особено в Кавказ , защото земята е кът.
За да го осмислиш си помисли следното : България - автономия в Кърджали
Е, кой е прав?
цитирай
4. worldissue - Обикновено е прав този, който има ...
20.05.2014 16:16
Обикновено е прав този, който има нужните средства да наложи правотата си. На мен също ми идва един подобен пример от миналото – Фолклендските острови. Може би англичаните не бяха прави, но в крайна сметка островите станаха техни и никой особено не се възмущава от това. А що се отнася до Кърджали, то за да стане автономия, е нужно американците да решат, че трябва да е автономия. А това, че турските политици мечтаят да възстановят историческите граници на Османската империя е друга работа и само с Кърджали не биха се ограничили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215575
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031