Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.03.2014 17:24 - Смъртоносна рецепта
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.03.2014 17:27


Горчивият вкус на „икономическото лекарство” на МВФ: какви планове има поддържаният от САЩ режим за украинските работници

Julie Hyland
Global Research, 15.03.2014
World Socialist Web Site

(Статията е преведена с дребни съкращения, пълният текст на английски ез. можете да прочетете в сайта на източника – бел. прев.)

Покрай безкрайните реторични призиви за „демократична революция” новото самопровъзгласено правителство, съставено от банкери, фашисти и олигарси, се подготвя за драконовски мерки за орязване на разходите.

Готвените планове открито се описват като „гръцки модел”, тоест, програмата за жестоки икономии, наложени на Гърция от Международния Валутен Фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), който предизвика почти 25% срив в гръцката икономика за 5 години и огромен ръст на безработицата и бедността.

В случая на Украйна, обаче, това социално разрушение се готви да се стовари върху страна, която и без това е обект на унищожителната икономика на капиталистическото възстановяване. Дори преди последните събития Украйна беше 80-та най-бедна страна в света, базирайки се върху брутния вътрешен продукт на глава от населението, нареждайки се зад Ирак, Тонга и Босна.

Над четвърт от населението й – 11 млн души – живеят под официалния праг на бедността, която съставя мизерните 1176 гривни ($127). Но ситуацията е дори по-лоша от това, което показва официалната статистика обаче. Със средна месечна заплата от една 1218 гривни ($131) или 79 цента/час, милиони други се намират на прага на оцеляването.

Официалната безработица е на ниво 7,5% прикрива голям брой нерегистрирани и недозаети работници. Отгоре на всичко, тази цифра се поддържа по-ниска и заради високата емиграция на десетките хиляди, напускащи страната в търсене на работа. Почти 15% от населението на Украйна е преминало в чужбина, правейки я една от най-големите диаспори в света. Между 1991г, когато се разпадна Съветския съюз, и 2010г населението на Украйна намалява от 51,7 млн до 45,9 милиона души.

Освен миграцията, обезлюдяването на Украйна е също следствие на намаляването на раждаемостта, която е сред най-ниските в света. Трагично е и това, че страната има най-високото ниво на смъртност сред майките в Европа, което е заслуга и на здравната криза и ръста на случаите на заразяване със СПИН, достигащ епидемични пропорции, при което през 2012г са регистрирани по 57 нови случая на ден.

Бедността играе сериозна роля в разпространението на СПИН – особено в част от бившите високо индустриализирани региони на изток и юг, където условията вече изглеждат депресиращо.

Бедността е последвана от взрив на всякакъв тип социални заболявания – от наркотици и алкохол до проституция, при което всяка шеста проститутка се счита непълнолетна. Това дори не е максимална цифра, тъй като Украйна е и важна пресечна точка за трафик на хора, с цел сексуална и трудова експлоатация.

В резултат на всичко Украйна е принизена до ролята на пешка в щатските и европейски имперски планове по отношение на Русия. В допълнение към опасността от гражданска война и глобален военен пожар, подкрепяните от Запада опити връзката между Украйна и Русия да бъде разкъсана, водят до още по-тежка мизерия сред масите, първо след тъй наречената „Оранжева революция” от 2004г и след това в зората на глобалната финансова криза от 2008.

Между 2008 и 2009, например, украинския БВП пада с 15,1%, а безработицата се утроява до 9,4%. Бившите сталинистски бюрократи и мафиотските олигарси, обогатили се чрез разграбването на бившето държавно имущество, продължават да разграбват държавните активи и да трупат още по-големи лични богатства.

Най-лошото предстои. Украинският дълг съставя около 80 милиарда долара. При положение, че валутата на страната е поевтиняла с 20% спрямо долара от началото на годината, топящите се валутни резерви и олекването на капитала, дългът на Украйна ще нарасне още повече.

МВФ и ЕС заявяват, че работят върху „спасителен” пакет от едва 15 млрд долара. Не само че по-голямата част от тях ще идат за плащания към западните банки, но и те са обвързани с огромни орязвания на разходите за пенсии и помощи за отопление. От 1998 Украйна е включена в различни програми за „структурни реформи” на МВФ, които в крайна сметка се налага да бъдат прекъсвани в рамките на година, тъй като последствията от тях се оказват прекалено социално взривоопасни.

Бившият премиер Николай Азаров описва като „крайно сурови” условията на подновения заем от МВФ, предложен на 20 ноември миналата година и принудил правителството да реши да отложи подписването на съглашението за асоциация на Украйна с ЕС. Това решение от своя страна стана повод за спонсорираните от САЩ и ЕС протести, довели до преврат.

Западните сили сега се канят да се възползват от ситуацията, която те с такива старания режисираха. В статията си за Файненшъл Таймс от февруари Андерс Аслунд, бивш съветник на украинското правителство, приветства подкрепяния от Запада преврат като възможност за налагане на суровите финансови мерки. Кризата в Украйна, както пише той, означава, че „програмата за радикални реформи би могла да бъде осъществена по-лесно… в сравнение с много други страни, сблъскали се с подобни кризи в миналото”.

Изданието New York Times, рупор на американския империализъм, размахва камшика в статия, публикувана в петък със заглавие „Оправяне на украинската икономика”: лидерите на страната трябва да реформират грешната енергийна и валутна политики”. Статията клейми „прахосническите енергийни помощи” и настоява новото правителство-марионетка, дошло на власт с помощта на Запада да работи върху „повишаването на цените за повечето потребители”.

Мисията на МВФ вече работи  по въпроса, срещайки се с министрите на енергетиката и представители на Националната банка на Украйна и газовия доставчик Нафтогаз. Тя докладва, че работата и „се развива добре” и че новите власти са настроени решително за „икономическа реформа”.

Тези „реформи” включват допълнителна девалвация, големи орязвания на социалните разходи и пенсии и, в частност, край на държавните помощи за отопление, които са въпрос на живот и смърт в страна, където температурите могат да паднат до минус 20 градуса.

Файненшъл Таймс докладва, че „60 държавни агенции в различни страни от ЕС вече са сключили така наречени споразумения за побратимяване, целящи да префасонират имиджа на украинските им колеги”.

Икономистите публично говорят за 10% спад на брутния продукт. Премиерът Арсений Яценюк, избран от Вашингтон за приемник на отстранения президент Виктор Янукович мрачно заявява, че той ще е „най-непопулярния премиер в историята на страната ми”.

Сергей Тарута, олигархът, назначен наскоро като губернатор на региона Донбас, намекна за това, кога ще бъдат предприети тези мерки. Описващ себе си като „антикризисен мениджър”, той казва, че той ще заема поста само за „шест месеца или година”, добавяйки, че „дотогава искам в правителството да дойдат силни хора и тогава аз ще им го оставя”.

Коментарите му хвърлят светлина върху това защо САЩ и ЕС имат такова желание да подписват с правителство, в което влизат фашисти и ултрадесни паравоенни образувания. В четвъртък украинския парламент гласува създаването на национална гвардия с численост 60 000 души, съставена от „активисти” от антируските протести и военните академии.

Гвардията ще бъде ръководена от новия началник на сигурността, Андрей Парубий, основател в началото на 1990-те на нео-нацистката национал-социалистка партия на Украйна. Заместникът му Дмитри Ярош е лидер на паравоенния Десен сектор. Това е украинския еквивалент на хитлеристките щурмоваци.

Освен да помагат на Запада в провокациите му срещу Москва, главната отговорност на тези елементи ще бъде да осъществяват антисоциалния гнет върху украинската работническа класа по волята на международния капитал.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215957
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031