Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.10.2012 22:28 - Паметникът на Цар Освободител захвърлен като старо желязо
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2641 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 07.10.2012 22:29


dnes.dir.bg
7.10.2012

В склад за вторични суровини в софийския квартал Требич стои като захвърлен паметникът на Цар Освободител, предаде БГНЕС. Наоколо има всякакви отпадъци и бездомни кучета. Според местните жители в двора на склада се помещава и цех за дограма. Символът на София- фигурата на коня с императора- беше демонтиран преди малко повече от месец, на 5 септември, с идеята, че ще се реставрира и след това паметникът отново ще бъде върнат.

Очаква се реставрацията на паметника да приключи до края на годината и да посрещнем 3 март 2013 г., когато честваме 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство с паметник на Цар Освободител, както е изглеждал преди 105 години.

Вече повече от столетие софиянци определяха срещите си "от различните страни на коня", а сега стои самотен като купчина никому ненужно желязо, като трагичен символ на безхаберието на днешните управляващи, които не уважават и ценят историческата памет. Там е като кочина, каза скулпторът проф. Владислав Минеков.

Някой, като че чака да дойдат и да го вземат за вторични суровини и да го претопят. Никой не пази, вероятно скоро ще дойдат и момчетата с по-яки вратове. Всичко се прави за пари - да могат тези отпуснати 1 200 000 лева в нечий джоб, а и е дадедно на една пропадаща руска фирма да го прави. Реставраторите в Академията казват, че паметникът се нуждае от "измиване", и ако им дадат 50 хил. лева, ще се чудят какво да ги правят, защото за това ще са нужни не повече от 20 хиляди, посочи проф. Минеков. Чудовищно е това, което се прави в момента с българското културно наследство, категоричен е той.

По-рано днес професорът заяви, че "това е вандализъм, причинен от държавата. Аз искам да чуя името на този голям български експерт, на този учен, както се разбра от думите на министъра, от БАН, който предложи срязване на коня с тази технология, която по отива за месар, отколкото за учен или каквото и да било друго", каза Минеков.

Паметникът е абсолютно зарязан, не се извършва каквато и да било реставрационна дейност. Около него е някаква кочина от всичко, което някой си е намерил на улицата - парчетии, железа, камъчета. Един поправя дограма, друг си поправя колата. Просто нещо, което е толкова обидно и толкова унизително за този символ и паметник, че никой не е предполагал, че може да се случи", каза още Минеков по време на пресконференция на "България на гражданите".

Тази история с паметника на Цар Освободител е като шамар за поколения български граждани, не само софиянци, и това е наистина обида, като че ли някой с груби ботуши е стъпкал достойнството им, посочи още Минеков.

Паметникът на Царя-Освободител, наричан още Паметник на Освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Издигнат е в чест на Освобождението на България (1878 г.), в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода. Намира се на столичния булевард "Цар Освободител" на площад "Народно събрание" с лице към сградата на българския парламент.

Официалното му откриване е през 1907 г. Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арналдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев. Монументът представлява 4,5-метрова конна фигура на Александър II, изработена от бронз, положена върху постамент от черен полиран гранит. Общата височина е 12 метра. В релефа са портретувани лицата на над 30 военачалници, държавници и общественици, между които генерал Михаил Скобелев, генерал Йосиф Гурко, граф Николай Игнатиев, княз Николай Николаевич старши. Други три по-малки бронзови релефа изобразяват ключови събития като битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание. Фронталната част на паметника е увенчана с бронзов лавров венец, дар от румънския крал Карол I в памет на загиналите румънски воини и с надписа "Царю Освободителю // Признателна България".

Първият ремонт на паметника е правен през 1937 година, когато се виждат пукнатини на краката на коня, предизвикани от некачествена сплав. Ремонт е правен и 1944 година, заради бомба, паднала върху хотела наблизо.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emil2010 - Цар Освободител или цар Поробител!!!!????
15.10.2012 23:06
Разгледаме лм паметникът като произвидение на изкуството,стойноста му,поне за мен е много голяма.Ама ,като историческо събитие.... !!!??? Прекръстете го,отразете събитието такова ,каквото е било по онова време,а именно:,, Вярата на един народ в освобождението" или ,,Имперската умопромивателница ,,Русия". НИКОЙ НЕ ПРАВИ ПАМЕТНИЦИ НА ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ. Всички вече знаят,цената на Освобождението(32,5 злато) и последствията от вечната ни дружба.
цитирай
2. анонимен - българските предатели не заслужават паметници.
26.10.2012 10:45
За вас само труд и мизерията. Само така ще се превърните в хора.
цитирай
3. emil2010 - Разгледаме лм паметникът като п...
26.10.2012 11:08
emil2010 написа:
Разгледаме лм паметникът като произвидение на изкуството,стойноста му,поне за мен е много голяма.Ама ,като историческо събитие.... !!!??? Прекръстете го,отразете събитието такова ,каквото е било по онова време,а именно:,, Вярата на един народ в освобождението" или ,,Имперската умопромивателница ,,Русия". НИКОЙ НЕ ПРАВИ ПАМЕТНИЦИ НА ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ. Всички вече знаят,цената на Освобождението(32,5 злато) и последствията от вечната ни дружба.
Няма лм веднъж за винаги да се спре това русофилство и доброволното сляпо даване на задника на българският народ в името на голямата УСЛУГА , ОСВОБОЖДЕНИЕТО
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235559
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930