Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.05.2012 22:51 - Цената, щетите и опасността, породени от долара
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 6360 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Рудо де Рюйтер,
Независим изследовател
Холандия
www.courtfool.info
Тези, които ползват долара извън САЩ, постоянно плащат контрибуция на Щатите. Тя се изразява във формата на инфлация в размер 1.25 милиона долара/мин. Това е резултат от бързия ръст на външния дълг на САЩ. Половината от вноса на Щатите просто се добавя към външния дълг и се изплаща от чуждестранните държатели на долари чрез инфлацията. Освен това тези собственици на долари изглежда не осъзнават, че доларовия курс, който виждат, не е нищо повече от една опасна фасада. Ако те не разберат какво продължава да го държи изправен, фасадата може да ги изненада по доста неприятен начин. В същото време доларът, добре прикрито, се оказва в центъра на няколко конфликта, водени от Щатите. Съдържание:
  1. Световното търсене на долара
  2. Безплатно пазаруване за Щатите
  3. Банкрут, който не спира
  4. Доларовите резерви на Япония и Китай
  5. Камуфлирани конфликти
  6. Как се крадат нефтени запаси?
  7. Еврото срещу долара
  8. Зелените ракови клетки

1. Световното търсене на долара До 1971г. всеки щатски долар представляваше определено количество злато. САЩ разполагаха с огромни златни резерви, които покриваха общата стойност на всички емитирани долари. Когато чуждите банки имаха повече долари от нужното, те можеха да ги обменят срещу злато. Това беше основната причина доларът да се приема навсякъде по света. През 1971 златното покритие на долара бива повишено. Всъщност, това е извънредна мярка от страна на президента Никсън: разходите, породени от войната във Виетнам, надхвърлят възможностите на САЩ поради което се напечатват повече долари, отколкото позволяват златните резерви. От тогава стойността на долара се определя от закона на предлагането и търсенето на обменните пазари. До началото на седемдесетте САЩ все още произвеждат достатъчно нефт, за да задоволят собственото си потребление. За да защитят собствената си нефтена индустрия от чуждестранните конкуренти, те ограничават вноса на нефт. В замяна на вдигането на ограниченията, членките на ОПЕК обещават да приемат само долари срещу своя нефт. Доларът става най-използваната валута в световната търговия. Е, нищо особено ли? От 1971 насам всеки, който иска да внася нефт, трябва първо да купува долари. [1] Именно тук започват игрите за САЩ. Почти всички се нуждаят от нефт, така че всеки иска долари. Купувачите на нефт от целия свят дават своите йени, франкове, крони, франкове и други валути. В замяна те получават зелени хартийки. С тези долари те купуват нефт в страните от ОПЕК. Страните от ОПЕК, от своя страна, също ще използват тези пари. Естествено, те могат да го направят в САЩ, но и във всички други страни по света. Всички искат долари, тъй като всички отново ще се нуждаят от нефт.
2. Безплатно пазаруване

image

За тази нефтена търговия са нужни огромни количества долари. Много долари ще се останат в постоянния паричен кръговрат извън САЩ, така да се каже между страните от ОПЕК и другите държави. САЩ консумират 25% от световната нефтена продукция. През 2004 те произвеждаха около половината от количеството, покриващо собствените им нужди. (Тази тенденция бързо се влошава: през 2006 им се налага да внасят 60 процента.)

В началото за тези цели няма достатъчно долари. Те трябвало да бъдат напечатани. [2] Това струва на САЩ хартия и мастило. Но пък това дава огромни ползи: има само един начин тези хубави нови зелени хартийки да напуснат страната: САЩ да пазаруват в чужбина. А след като тези зелени хартийки остават в чужбина постоянно, САЩ не предоставят нищо в замяна. Така че се получава, че това пазаруване е безплатно!

Това безплатно пазаруване не се проявява само в началото. Веднага щом в нефтената търговия се появява нужда от нови долари, заради ръст на цените или количествата, това означава безплатно пазаруване за САЩ.

Същото се случва, когато количеството долари в останалата световна търговия расте. Глобализация, свободна световна търговия, приватизация на публичните услуги в световен мащаб, като газоснабдяването, водата, електричеството, телефонните и транспортни компании, всичко това гълта огромни количества долари. Всяка минута нови долари изчезват в някой далечен ъгъл на земното кълбо. И, на първо място, всеки път това значи безплатно пазаруване за САЩ!

Дълг

Разбира се тези безплатни пазарувания създават дълг за САЩ. Един ден чуждите страни биха могли да използват тези долари, за да купуват неща в САЩ. Тогава, в крайна сметка, Щатите ще трябва да “предложат” нещо в замяна.

Търговски баланс

image

image

Така че, за да избегне проблеми, САЩ трябва да се погрижат техните покупки и продажби да са в баланс. След 1971, когато в обръщение влизат повече долари, единствено през 1973 САЩ продават повече, отколкото купуват. Впоследствие ситуацията се влошава и всяка година САЩ купуват все повече чужди стоки, за които никога не заплащат. [3]

Само през 2004 година дефицитът на търговския баланс достига 650 млрд. долара![4] При население от 300 милиона души това значи, че, средно, всеки гражданин на САЩ е купил чужди стоки на стойност $ 2,167, за които не е платил!В същия период няма никакви подобрения на баланса на плащанията. Така външният дълг на САЩ се повишава с $ 650.929.500.000 за една година. Това прави 1,25 милиона долара в минута!

Търговският дефицит на САЩ е най-голям, следван от Китай ($162 млрд.), Япония ($ 76 млрд.), Канада ($ 66 млрд.), Германия ($ 46 млрд.), Мексико ($ 45 млрд.), Венецуела ($ 20 млрд.), Южна Корея ($ 20 млрд.), Ирландия ($ 19 млрд.), Италия ($ 17 млрд.) и Малайзия ($ 17 млрд.) [5].

Обменният курс на долара

Всяка страна, която купува повече, отколкото продава, ще изпита понижение на стойността на парите си. Ако с вашата валута не може да се купи много, търсенето пада и обменната й стойност тръгва надолу. Но това, което е валидно за всички други валути, не се отнася до щатския долар. Докато целият свят се нуждае от долари, за да купува нефт, търсене винаги ще има.

image

САЩ потребяват ј от световното производство на нефт. Когато курсът на долара расте, единствено цената за останалите ѕ от нефтените потребители се повишава. За САЩ цената остава същата.

Когато цената на нефта расте, в оборот е нужно да влезнат нови долари. Ако нефтеното потребление остава същото, тези допълнителни долари могат да бъдат напечатани и добавени в обръщение без спадане на обменния курс. Тъй като САЩ внасят 1/8 от световно потребявания нефт, 7/8 от допълнителните долари са нужни извън САЩ. Това значи, че при всяко повишаване на цената на нефта, Щатите финансират повишаването с нови зелени хартийки и продават 7 пъти повече нови долари зад граница. Безплатно пазаруване и създаване на дългове!

САЩ разполагат с широк спектър от трикове, с които да влияе върху обменния курс. Вкарайте повече долари в обръщение, когато курсът надвишава желаната отметка. Изкупувайте обратно долари, когато търсенето намалява, например пускайки ценни книжа.

Обаче, това решение струва пари: лихвите. Всички тези лихви взети заедно са достигнали такива нива, че за да се изплащат, е нужно да се отпускат все нови заеми. Щатският дълг се разраства все по-бързо!3.

Банкрут, който не спира

На http://www.courtfool.info/US_Debt_Clock.htm можете да видите дълга в дадения момент и с колко той се повишава всяка секунда... 45% от него трябва да бъде изплатен на чуждестранните заемополучатели. Външният дълг е толкова голям, че САЩ не могат повече да изплащат дълга си. Щатите са банкрут.

Въпреки това доларите продължават да се търгуват както обикновено. Те все още са нужни за закупуването на нефт и газ. И, бидейки заблудени от привидно стабилния обменен курс, светът продължава да осъществява транзакциите си в долари. Бизнес и нищо повече?

Според общоприетата икономическа логика, по-ниския курс на долара би трябвало да доведе до повече износ от САЩ и по-малко внос от тяхна страна, тъй като чуждите вносители могат да купуват по-евтино в САЩ. Обаче, докато на чужденците им стига безумието да приемат долари, за Щатите не е проблем да пускат още от тези зелени дългови хартийки.

Да се плати малко повече за някакви китайски чорапи или електроника от Япония? Няма проблем. САЩ просто повишават вноса и вдигат външния дълг. Плащането на повече долари за даден продукт означава инфлация. А един процент инфлация означава, че в същото време стойността на невъобразимия външен дълг се понижава с един процент. Така че САЩ нямат интерес да ограничават вноса си!

В нефтената търговия, най-общо, понижаването на доларовия курс има логично последствие. Износителите на нефт няма да приемат по-ниска възвращаемост. Когато доларът пада с 10%, те ще вдигнат цената на нефта с 10%, така че стойността да остане същата.

Ако щатските долари престанат да бъдат нужни за закупуването на нефт, за останалата част от световната търговия повече няма да има предимства, а ще останат само недостатъците. Доларът повече не представлява никакво количество злато и гигантският дълг логично ще доведе до катастрофални последици. Доларът би рухнал.

А ако чужденците повече не приемат долари, САЩ няма да могат да печатат долари, с които да пазаруват на гърба на останалия свят. Щатите не биха могли да издържат скъпата си армия. Те ще загубят влиянието си.

Изчезването на дълга

Рухването на долара би имало чуден страничен ефект за САЩ. Ако доларите не струват нищо, външният дълг също ще изчезне. Този дълг се състои от доларите, намиращи се в чужбина. В краен случай те ще струват колкото стара хартия. За съжаление, рухването ще бъде последвано от краха на банките, предприятията и международните организации, които са обвързали съдбата си с долара.

4. Доларовите резерви на Япония и Китай

Важна част от купувачите на долари е формирана от централните банкери в различни страни. Централните банки съхраняват стратегически резерви. Това са резерви с които те могат да изкупят обратно собствената си валута в случай, че големи количества от нея бъдат предложени на обменните борси. По този начин те не позволяват на собствената си валута да се свлече надолу.

Тези резерви предпочитано се пазят в най-добре приетата световна валута, тоест, за момента, това е доларът. Обаче, в Китай и Япония, но също в Тайван, Южна Корея и други страни, тези доларови резерви са надхвърлили нужните стратегически количества. [6]

Това е така не защото на централните банки толкова им харесва да трупат щатски долари. Обратното. Тези страни експортират доста и затова доларите така масово нахлуват отвън. Те трябва да бъдат обменени в местни пари, за да се плати на работниците и за суровините. Силното търсене на местните пари по принцип би вдигнало курса им, но тогава продукцията би станала по-скъпа за чужденците. Така, с цел да не се застраши износните позиции на страната, местните централни банки се стараят да удържат курса на валутата си стабилен. Те го правят, закупувайки тези навлизащи долари.

За тези страни това представлява голям проблем, тъй като срещу всички тези натрупани долари централните банки емитират местни пари. Така, всъщност, работниците получават инфлация на местната валута като заплащане на техните износни продукти. [7]

С течение на месеци те изнасят много месеци работа и материали за нищо. В централните банки тези долари не носят много печалба. Те могат да бъдат обменени срещу облигации и щатски ценни книжа, предлагайки малко лихви. Но дори тези лихви не могат да се нарекат истинска печалба. САЩ просто плащат лихвата чрез спираловидния ръст на външния дълг, тоест чрез инфлацията на долара.

Междувременно стойността на натрупаните долари зависи от вариациите в доларовия курс. Освен това рискът от рухване на долара никога не изчезва. Азиатските централни банки се намират като хванати в капан от нуждата да намаляват доларовите си резерви, нуждата да купуват долари, за да поддържат местната си валута стабилна и евентуално да купуват долари, когато курсът му се намира в опасност от падане на глобалните валутни борси.

В същото време САЩ позволява на външния си дълг да расте все по-бързо. Колко дълго това може да продължава?

Впрочем, експерти от Азиатската банка за развитие смятат, че курсът на долара трябва да се намали с 30 до 40 процента![8] При такова намаление съществува голям риск, че банките и предприятията ще искат да се освободят от доларите си колкото е възможно по-бързо и централните банки повече няма да желаят, или няма да имат възможността, да избегнат пълния крах. Който продаде пръв доларите си е късметлия, за тези, които изчакат, ще остане лошия късмет.

5. Камуфлирани конфликти

За да се поддържа постоянното търсене на долари, нефтените продажби трябва да се осъществяват в долари. Ето защо САЩ се опитват да упражняват колкото се може повече влияние, както върху световните щатски нефтени борси IPE и NYMEX, така и върху хората, заемащи ръководни постове в страните износители на нефт. По такъв начин САЩ също си гарантират и собствените нефтени доставки. Освен това, от местните правителства могат да бъдат получени изгодни договори и с тяхна помощ от нефтената продукция да се извлекат максимални ползи.

Страхът винаги надделява над разума

Но когато местните правителства повече не желаят да продават нефта си в долари, САЩ се сблъскват с проблем. Тогава щатският президент няма да обяснява колко зависими са САЩ от търсенето на долари. Конфликтът винаги е прикрит. И за да се постигне това, винаги се избира някаква емоционална тема. В миналото това беше опасността от комунистите, днес това е опасността от терористите, фундаменталистите и други популярни злодеи, като например “враговете, които имат оръжие за масово поразяване” или “врагът, опитващ се да направи ядрена бомба”.

Фактът, че няма нито едно доказателство за тези обвинения, въобще не се взима под внимание. Емоциите винаги побеждават. Дори това, че тези обвинения могат да бъдат обърнати срещу самите обвинители и след това доказани, не се забелязва почти от никого. Нямаше доказателства, че Ирак има оръжие за масово поразяване, но САЩ, обвинителите, притежават такова оръжие и са го използвали. Няма доказателства, че Иран има намерения да създава ядрена бомба, но САЩ, обвинителите, имат ядрени бомби и са ги използвали, а впоследствие многократно са заплашвали да ги използват отново.

Но отново, в момента, в който обвиненията са заредени с емоции, хората изключват разума си. Тогава разумът престава да бъде аргумент в полза на мира. Театърът се разиграва само заради пуснатите обвинения. И тъй като, в резултат, повикани да дадат мнението си са само специалисти по оръжия за масово унищожаване, почит никой не може да разбере каква е истинската причина за конфликта.

Венецуела

Във Венецуела, от години, САЩ се опитват да свалят президента Чавес под претекст, че той е опасен комунист. Чавес национализира нефтената индустрия и подписва бартерни сделки за износ на венецуелска нефт в замяна на медицинска помощ от Куба и други страни. В бартерните сделки не са нужни долари и САЩ не получават печалба от нефтената търговия.

Ирак

До 1990г. САЩ поддържат изгодни търговски контакти със Саддам Хюсеин. Тогава той е добър съюзник. Например, през 1980, той се опитва да помогне в освобождаването на заложниците в американското посолство в Техеран.

Но през 1989 Саддам обвинява Кувейт, че наводнява нефтения пазар, карайки цените на нефта да паднат. Следващата година Саддам се опитва да анексира Кувейт. Това води до незабавен обрат в позицията на САЩ. Чрез анексията Саддам би получил 20% от световните нефтени запаси. Иракчаните биват прогонени от Кувейт от Щатите в алианс със 134 страни и осъдени да стоят на хляб и вода заради наложеното от ООН ембарго, продължило десет години.

Въпреки че Щатите откриват начин да си върнат влиянието в Ирак, преминаването на Саддам към еврото на 6 ноември 2000 [9] довежда до американската инвазия. Доларът започва да потъва и през юли 2002 ситуацията става толкова сериозна, че МВФ предупреждава, че доларът може да рухне. [10] Няколко дни по-късно на Даунинг Стрийт бива обсъден план за нанасяне на удар. [11] Месец по-късно Чейни обявява, че вече е сигурно, че Ирак притежава оръжие за масово поразяване. [12] Под този предлог САЩ нахлуват в Ирак на 19 март 2003. САЩ възстановяват нефтената търговия в долари на 5 юни 2003. [13]

Има огромна разлика между търговията на иракски нефт в евро и в долари. Това ще бъде обяснено по-долу. (Вижте: „Как се крадат нефтени запаси?“)

Иран

САЩ са в конфликт с Иран откакто те бяха изхвърлени от страната през 1979. според САЩ Иран е опасна страна на фундаменталисти.

Географското положение на Иран, между Каспийско море и Индийския океан, затруднява щатските амбиции за контрол над богатите резерви на нефт и газ на източния бряг на Каспийско море. За да се транспортират тези нефт и газ до световните пазари без да се пресича нито Русия, нито Иран, тръбопроводите трябвало да се построят през Афганистан. Такива планове са правени още в началото на 90-те, но тръбопроводите още ги няма.

Междувременно САЩ се опитват да попречат на всички останали конкурентни проекти на другите държави.

Разбира се това води до редица конфликти на интереси с Иран. Джордж У. Буш прибягва до присъствието на Осама бин Ладен като предлог за началото на войната в Афганистан. [14]

През 1999 Иран публично заявява, че иска също да приеме еврото в сделките със своя нефт. Иран продава 30% от нефтената си продукция на Европа, останалата част основно е за Индия и Китай и нито капка не отива в САЩ, в резултат на ембаргото, наложено от самите САЩ. Въпреки заплашителните приказки на Буш, споменавайки страната в своята известна „ос на злото“, Иран започва да продава нефта си в евро от пролетта на 2003.

Впоследствие Иран желаят да създадат своя нефтена борса, независимо от IPE и NYMEX. По план тя трябва да бъде открита на 20 март 2006. Имайки предвид доста слабите позиции на долара по това време, успехът на тази борса би могъл да доведе до катастрофа за долара и съответно за САЩ. Ето защо напрежението нараства изключително в началото на 2006. [15]

Накрая откриването на нефтената борса бива отложено. След това Путин създава нефтена борса в Русия възможно най-бързо, което премахва интереса от иранската нефтена борса. [16] [17] [18]

САЩ обвиняват Иран в желание да създаде ядрено оръжие. Тъй като САЩ нямат достатъчно влияние, за да върнат долара като валута в нефтените сделки, те вероятно се надяват, че иранските ядрени обекти отново ще се подложат на бомбардировки [19], така че на Иран би се наложило да консумира собствения си нефт, вместо да го продава срещу евро.

Освен това се кроят мащабни планове да се достигне контрол върху световния пазар за ядрено гориво в съюз с няколко други страни, използвайки Иран като предлог и база за изпробване на плана. Чрез този план търсенето на долари би било гарантирано за дълго време, дори след като премине епохата на нефта. [20]

Русия

От 8 юни 2006 нататък Русия също обръща гръб на долара. [18] Продавайки доларовите си излишъци на централните банки, Путин се погрижва, че това няма да окаже влияние на курса на долара. Обаче, базата за световното търсене на долари се понижава доста. САЩ се нуждаят от Русия заради плановете си да поемат контрол над световния пазар на ядрено гориво, така че отмъщение от страна на САЩ е малко вероятно.

6. Как се крадат нефтени запаси?

Доларовата злоупотреба има и още един аспект. По време на демонстрациите срещу американската инвазия в Ирак много демонстранти осъзнаваха, че тук не става дума за оръжия за масово поразяване. Ирак притежава вторите по големина нефтени запаси в света. Някои демонстранти смятаха, че САЩ преследват нефта. Това също е вярно. Но как можеш да крадеш нефтени резерви, които са в земята и са толкова големи, че не можеш да ги вземеш със себе си?

Това се прави с помощта на валути. Налагайки долара като единствена валута, с която този нефт може да се търгува, САЩ с един ход стават собственици на този нефт. САЩ са единствената страна, която има право да печата долари и съответно получава достъп до нефта по всяко време. Другите страни, които искат да купуват този нефт, първо трябва да купят долари. Всъщност по този начин те, в същия момент, плащат на Щатите за нефта. Доларите, които те получават, представляват право да получат определено количество нефт. (Също като да отидете в Икеа, за да купите мебели, първо плащате и получавате бележка, с която можете да вземете мебелите си на изхода на магазина.) Така, на практика, доларите представляват право да получите нефт. И тъй като всички се нуждаят от нефт, всички искат от тези зелени банкноти.

Така че преминаването на Саддам към еврото в началото на ноември 2000 не е само атака върху курса на долара. В същото време превключването значеше и че САЩ повече няма да имат свободен достъп до нефта му. На Щатите би се наложило да купуват евро, за да го получават.

След връщането на долара на 5 юни 2003 [21], САЩ отново получават, във финансово отношение, свободен достъп до иракския нефт. Следващата задача е да се постави на власт правителство-марионетка и така да се премахне възможността търговията на иракския нефт отново да се извършва в друга валута освен долара. Това е лесно да се каже, но се оказва по-трудно от очакваното.

Доларова икономика

Доларовата икономика не се ограничава само със САЩ. Нефтените запаси, търгувани в долари, също им принадлежат. Също така предприятията, банките и инвестициите, навсякъде по света, им принадлежат, когато се извършват в долари. Те са като малки островчета на доларовата икономика. Ползите и дивидентите се връщат обратно при собствениците. Стойността на инвестициите се влияят от курса на долара. Търговците на нефт, получавайки приходите си в долари, стават актьори в доларовата икономика и обикновено се държат като перфектните представители на интересите на Щатите. Те ги смятат за своите собствени интереси.

7. Еврото срещу долара

image

От януари 1993 започва да се котира еврото. През юли 2005 курсът е идентичен на този в момента на представянето му: 1,22 долара. Новата валута изпитва доста колебания по време на краткия си живот. От края на 1998 еврото започва да се плъзга надолу до момента, в който Саддам Хюсеин преминава към еврото през ноември 2000г. Въпреки че САЩ възстановяват нефтената търговия в долари през юни 2003, еврото продължава ръста си. От пролетта на 2003 Иран започва да продава нефта си в евро.

Еврото се превръща в малка световна валута. Между юли 2004 и юли 2005 делът на долара в световната търговия намалява от 70% на 64%. Малко по-малко от половината от тези 64% се падат на външната търговия на САЩ. Ако еврото иска да стане силно колкото долара, то ще трябва да извърви доста дълъг път.

По принцип, еврото съдържа същите рискове като долара. Стига да има двигател за постоянно търсене на евро като, например, продажбата на нефт срещу евро, еврозоната би могла да трупа дългове и да им позволява са растат до безкрай.

За да избегне подобни дългове, еврозоната трябва да изнася еквивалента на всички евро, нужни извън границите й, и да съхранява същото количество в чужди валути в централната си банка. Но защо да го правят? Кредитният трик работи отлично за САЩ в продължение на повече от 30 години!

Ако страните производителки на нефт продаваха нефта си в 2 или 3 различни валути, както това се правеше в миналото, това просто значи, че 3-те замесени страни могат да правят същия трик, който сега правят САЩ. В дългосрочен план това би умножило проблема по три.

Единственото решение на този проблем би било страните продаващи нефт да приемат всички валути на пазара. Техеран вече реши да приема повече от една валута, не само еврото. Стъпка по стъпка.

8. Зелените ракови клетки

Тъй като САЩ позволява на “външния си дълг” да расте безкрайно и дори използва военна сила, за да продължава да получава свързаните с това изгоди, не можем да говорим за нормален външен дълг, като този, който познаваме от търговските отношения между другите страни в света. Това, което правят САЩ, се нарича обирджийство. Може да го наречете мошеничество или имперска такса, наложена върху потребителите на долари. Но има и друго.

Всяка доларова банкнота е удостоверение за дълг на САЩ, обещание да се даде нещо в замяна. Заради огромните количества, които САЩ са пуснали в обръщение, страната е неспособна да възстанови тези дългове. Тя е банкрут. Единствено курсът на долара поддържа впечатлението, че всичко е наред. Задължението за газ и нефт да се плаща с долари поддържа постоянното му търсене.

Обаче, курсът се поддържа във форма по изкуствен начин, като например чрез натрупването на долари от страна на централните банки в Китай, Япония, Тайван и други. Тъй като това трупане означава обедняване за тези страни и, защото САЩ ускорява създаването на дълг до безкрай, ще настъпи момент, когато тези централни банки ще трябва да спрат да трупат долари. Така че въпросът не е ДАЛИ доларът ще рухне, а КОГА.
Тъй като търговците се залъгват от привидно устойчивия курс на долара, мнозина все още приемат тези дългови удостоверения, които се вгнездват като зелени ракови клетки във всички икономики по света. Резултатът е неизбежен. Всички заразени банки, предприятия и икономики ще бъдат завлечени в бездната в деня, в който търсенето на долари секне и Щатската империя се сгромоляса. [1] С изключение на нефтения внос от Ирак между 6 ноември 2000 и 5 юни 2003, от Иран от пролетта на 2003 и от Русия от 8 юни 2006 [2] “Печатане на долари” е просто израз. Повечето долари съществуват единствено под формата на цифри в банкови сметки. [3] Търговски баланси 1960- 2002 http://www.census.gov/foreign-trade/statistics/historical/gands.txt [4] Търговски дефицит 2004: http://www.census.gov/compendia/statab/tables/07s1283.xls [5] Страни, 2004: http://www.census.gov/foreign-trade/Press-Release/2004pr/final_revisions/04final.pdf БЕЛЕЖКА: огромна разлика между щатските и китайски данни за вноса на САЩ! http://www.bis.org/publ/work217.pdf (page 9) [6] Washington Post: http://www.washingtonpost.com/wpdyn/content/article/2005/11/18/AR2005111802635.html [7] Epoch Times: http://en.epochtimes.com/news/6-11-7/47852.html [8] Int. Herald Tribune: http://www.iht.com/articles/2006/12/07/business/adb.php [9] Иракски нефт в евро: http://www.un.org/Depts/oip/background/oilexports.html [10] МВФ предупреждава, че доларът може да рухне: http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/2097064.stm [11] Downing Street Memo: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article387374.ece [12] Чейни: http://english.aljazeera.net/News/archive/archive?ArchiveId=2480 [13] Как доларът може да рухне в Иран? http://www.moneyfiles.org/deruiter01.html (Вижте Ирак) [14] Нефтопроводите към 9/11: http://www.courtfool.info/en_Pipelines_to_9_11.htm [15] Как доларът може да рухне в Иран? http://www.moneyfiles.org/deruiter01.html [16] RTS съобщение: http://en.rian.ru/russia/20060510/47915635.html [17] RTS се ускорява: http://www.themoscowtimes.com/stories/2006/05/16/041.html [18] RTS отваря: http://en.rian.ru/russia/20060522/48434383.html [19] ElBaradei: http://www.tv5.org/TV5Site/info/afp_article.php?rub=une&idArticle=070220142845.f39qywzj.xml [20] Нахлуване на пазара за ядрено гориво: http://www.courtfool.info/en_Raid_on_Nuclear_Fuel_Market.htm [21] Financial Times, 5 юни 2003 Февруари 2007 За реакции и мнения може да се свържете с автора чрез www.courtfool.info

Ако желаете, може да препечатате тази статия и да я препратите, или да я публикувате във вестници и в сайтове. P.S.: Моля задължително посочвайте името на автора!






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Атанас
30.05.2012 20:34
Точно в това е проблема и тук http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5045 се говори за 15.000.000.000.000трлн.$ РАЗДАДЕНИ НА 20 банки в ЕС и Митко Хитов говори за още 20.000.000.000.000трлн.$ през 2008год.

Има и още - Финансовата бомба за масово унищожение са деривативите/хедж-фондове/ и ошфорки - т.е.правят се ''вратички'' и сложни механизми за да се краде ''законно''
''''Общата стойност на деривативите в света надхвърля световния брутен вътрешен продукт десетократно, заяви Мобиус'' http://darikfinance.bg/novini/56121/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0+%E5+%ED%E5%E8%E7%E1%E5%E6%ED%E0 и това си е спекула http://mariyanmilev.info/pages/research.html -''Опциите са договор или споразумение между две страни, който дава правото, но не и задължението да се купи или продаде даден актив....възможността да се упражни дадено право, но без задължение, дава огромни финансови възможности за печалба при спекулирането и застраховането.'' - това ми е достатъчно за да разбера как си измислят механизми и сложни формули за да ограбват???? http://darikfinance.bg/novini/58519/%D1%EB%E5%E4%E2%E0%F9%E0%F2%E0%2C+%EF%EE-%EB%EE%F8%E0+%F4%E8%ED%E0%ED%F1%EE%E2%E0+%EA%F0%E8%E7%E0 ''стойността на деривативите върху американски ценни книжа достигна 248 трлн. долара.''

Деривативите са много страшно нещо при ценните книжа и при ориза няма проблем - http://zahariada.blog.bg/politika/2012/05/15/svetovnata-finansovata-kriza-e-svyrzana-s-matematicheska-for.954415

цитирай
2. worldissue - деривативите също участват в кр...
30.05.2012 21:06
деривативите също участват в кръговрата, описан в статията - те също гълтат голяма част от излишните долари, които се впръскват в икономиката
цитирай
3. urilozev - Поздрав
14.06.2012 07:03
за написаното worldisse.
цитирай
4. worldissue - благодаря,
15.06.2012 14:13
надявам се повече хора да разберат какво иска да им каже статията
цитирай
5. анонимен - Наистина благодарности за worldissue
16.06.2012 20:09
за прекрасните преводи и статии

Икономиката е точна наука и 10год. са много http://e-vestnik.bg/13784/zhak-atali-vsichki-razoreni-sled-10-godini/
За 3% ръст на БВП са нужни 5-планети като ресурси и енергийни източници или да се експлоатират другите ,и в този филм http://www.dokumentalni.com/?p=1748 е анализирано добре ,и тук http://e-vestnik.bg/14675/naselenieto-na-sveta-izyazhda-zhivotinskite-i-rastitelni-vidove/ ,и трябва да се знае 1-2-3 закон на термодинамиката т.е. защо и ''Къде се провалиха икономистите?''- http://greentech-bg.net/?p=2147
Eто ви ''само'' 100-факта http://krizata.blog.bg/zabavlenie/2011/10/20/amerikanskite-semeistva-poluchavat-poveche-dohodi-ot-socialn.838515
Ето едно добро обобщение http://krizata.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/06/11/ispanskata-kriza-i-bylgarskiiat-faktor-po-sveta-i-u-nas.966581
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213813
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031