Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.04.2012 19:31 - 240 брадви за Борисов и депутатите
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1674 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.04.2012 19:32


Правителството сече горите в България, но не и корупцията

Биволъ Събота, 07 Април 2012

Протестно шествие ще остави символично брадви пред парламента във вторник вечерта

Премиерът Бойко Борисов също ще получи една от тях, но сутринта 

София, 6 април 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” ще проведе протестно шествие по повод готвените промени на Закона за горите на второ четене във

вторник, 10 април 2012 г., 19 ч., от стълбите на бившия Партиен дом към парламента (началният пункт подлежи на окончателно потвърждение)

Протестиращите ще носят 240 символични брадви, по една за всеки депутат, които ще оставят пред сградата на парламента.

„Депутатите са изправени пред символичен избор – или да пресекат корупционните схеми, чрез които ще се застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените промени в Закона за горите”, поясняват от коалиция „За да остане природа в България”.

Преди това във вторник, 10 април 2012 г., в 10 ч. природозащитниците символично ще занесат брадва и в Министерски съвет за премиера Бойко Борисов със същото предложение - или да прекъсне корупционните схеми, чрез които ще се застрояват българските гори, или да помогне за изсичането на българската гора, като не спре промените в Закона за горите.

Защо промените в Закона за горите отварят кутията на Пандора?

Новите лобистки поправки към Закона за горите вече минаха на второ четене в парламентарната комисия по земеделие и скоро ще влязат за окончателно гласуване в пленарната зала, припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.

Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и ДРУГИ.

Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води гора „на хартия”.

Внушението, че строителството в горите ще подлежи на оценки за въздействието върху природата, е измамно. То ще се налага само в много редки случаи, описани в закона. Дори и да подлежи на еко оценки, тези които ги пишат, получават хонорара си от инвеститора. Така в почти 100% от случаите изводът е, че проектът не пречи на природата.

С промените ва закона отново се разрешават и сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара. Този текст вече беше отменен с досегашния Закон за горите и то неслучайно. Преди 2009 г. собственици на горски имоти до 20 декара също можеха да секат без план. Така бяха изсечени до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина. Подобни шамхатни сечи личат например по шосето от София за Варна. Те могат доведат до поредна наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Законопроектът запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за корупция.

Освен това за първи път в историята на България от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк Витоша, най-старият на Балканите.

Допълнителна информация:

- Алтернативните предложения на коалиция „За да остане природа в България”

http://forthenature.org/upload/documents/2012/01/alternativni%20predlojenia-NPO%20zg%202012.pdf

- Какъв е проблемът с промените в Закона за горите:

http://forthenature.org/news/2287

- Популярни лица от сцената и екрана казват в три кратки клипчета своето мнение за горите и това, което всеки може да предприеме:

http://www.youtube.com/user/forvitosha/videos

За контакти:

- Андрей Ралев, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, 088/4268552, aralev@balkani.org

- Петко Цветков, Българска фондация Биоразнообразие, 088/7522206

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.



 



Гласувай:
3



1. bojil - Нужни са не 240, а 100 брадви: за к...
22.12.2012 22:08
Нужни са не 240,а 100 брадви: за комунистите,техните верни съюзници турците и за туркокомунистическите шпиони в парламента,а за останалите 100 е нужна пенсия от по 140-150 лева,за да видят как живеят истинските БЪЛГАРСКИ пенсионери! На БЪЛГАРИЯ са й достатъчни и само 40 депутати: в Япония на един милион души има по четирима депутата,по тая логика при нас трябва да има 28 депутати,но хайде,от нас да мине! Понеже парламентът се е превърнал в убежище за комсомолски дихатели,турски шпиони,партийни секретари и тяхната рода до девето коляно,кумова и дори сватовска! Те естествено не мислят изобщо за България,а само за своите и за партийните си интереси,а народа са го оставили на произвола на кучетата и циганите!!! Позор за тези червени грабители и изедници,съдът на народа на БЪЛГАРИЯ е произнесен над тях!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236105
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930