Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.03.2012 15:02 - Най-влиятелните българи - кой, откъде, защо…
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1646 Коментари: 1 Гласове:
1



Най-влиятелните българи - кой, откъде, защо… e-vestnik.bg
Радой Радев
28 Март 2012

Гръцка трагедия и шекспирова комедия представлява класацията на българското издание на списание „Форбс” за най-влиятелните българи. Не, че нещо е сбъркана - тя е правена по американските критерии. Но в България някак реалностите са други…

В първата десетка попадат освен премиер, президент и двама министри, и олигарси, описани като хора с престъпна дейност в грамите на американските посланици, изтекли в „Уикилийкс”. Те и без „Уикилийкс” са добре известни на българина.

Ако ги класираме по групировки, най-влиятелна е ТИМ. Ето как ги е подредил „Форбс”. Плюс някои пояснения, които не са от „Форбс”, но се налагат от самосебе си.

На първо място е Бойко Борисов. Като принадлежност вместо премиер, ГЕРБ, може да се напише СИК, ТИМ - доколкото гравитира и около двете групировки в миналото (само в миналото? - виж по-надолу).

На второ място е Цветан Василев, Корпоративна търговска банка. Този уж независим частен банкер, управлява чрез Делян Пеевски половината медии в България, чиято основна цел е да хвалят премиера Борисов. Кани се да изкупи и другата половина, с поне една национална телевизия - Нова ТВ или бТВ - което стане.

Същевременно управлява няколкостотин милиона лева държавни пари (според разни източници - милиард), складирани в неговата Корпоративна търговска банка. Тя от своя страна не си играе с дребни вложители и клиенти, няма клонове и офиси за такива дреболии.

Банката дава тези пари на едро на други банки, взима срещу това дебела лихва, от която плаща няма и половината на държавата, а със спечелените милиони купува наред, не само медии. Инвестициите са в какво ли не - слънчеви централи, заводи, предприятия, винарски изби.

Има една любопитна подробност - мустакатият банкер е бил шеф в банката на ТИМ - Централна кооперативна банка, преди да изплува от нищото като голям банкер и собственик в неясната Корпоративна търговска банка, зад която не се знае вече кои седят - Доган, султан (от Оман), някоя силна ръка от властта (коя ли?).

Корпоративна търговска банка у нас е като „Газпром” в Русия - освен значителен финансов ресурс на държавата, притежава и контролира медии.

На трето място в класацията е Иво Каменов от ТИМ. Любезно изписан като собственик на „Химимпорт” - холдинг, който става все по-голям и вече не се знае какво има.

Но групировката притежава авиокомпании, банка, застрахователно дружество („Армеец”), предприятия, медии, хотели и т. н. Дребна подробност е, че на Запад журналисти наричат групировката класическа „Мафия Боргезе”. Дотук ТИМ е в първата тройка под една или друга форма.

Да, тази класация не е шега. Направена е по същите критерии, по които правят това по света - върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси, колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.

Ето и класацията нататък:

4. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите
5. Росен Плевнелиев, президент на Република България
6. Огнян Донев, “Софарма”
7. Валентин Златев, “Лукойл България”
8. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
9. Красимир Гергов, КРЕС, “Пиеро 97″
10. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банка

Дянков е четвърти, доколкото разпределя значителна част от брутния продукт на държавата, явява се платец на голяма част от частния бизнес и в ръцете му са лостове като бирниците. Влиятелен е, да. Но не може да се каже, че досега влиянието му е било полезно за държавата.

Не е толкова чудно класирането на президента Плевнелиев и на вътрешния министър Цветанов. Президентът няма реална власт, но поради естеството на държавата, тук се смята за голяма работа. Иначе влиянието на вътрешния министър се изразява преди всичко в това да се опитва да контролира (освен структурите на ГЕРБ) интернет, прокурорите, съдиите, съдебната система като цяло.

Чудното е, че някак напред е подреден Огнян Донев, мултимилионер, успял да приватизира голям дял от фармацевтичната промишленост на България, без да идва от някоя от групировките като ТИМ или СИК. Може би обяснението за подреждането му на шесто място е по-скоро за това, че и той е медиен магнат - притежава, заедно с приятеля и съдружника си Любомир Павлов два от големите вестници и др. издания.

Защо обаче Валентин Златев е толкова назад? Защото не притежава вестници? Ами, те повечето са купени от него с реклама и дребни бонусчета за дребни медийни креатури. Той заслужава по-горно място в класацията, но очевидно са спазвани някакви критерии и изисквания.

Златев може да събори всяко правителство с цените на горивата. А него очевидно трудно може някой да го събори. Дори след разправията с лиценза на „Лукойл” миналата година е непоклатим. Баща му пък тихо и кротко се подрежда на 5-о място в една друга класация - по богатство с близо 300 млн. лева, със своя холдинг „Агрохолд”.

Класацията на „Форбс” за България показва един чисто олигархичен модел на обществото. Доминират политици и олигарси, забогатели от властта и покрай властта.

На последно място в десетката е Цветелина Бориславова. Представят я като собственик на Българо-американска кредитна банка, която тя купи по скандален начин (виж тук). Това е втората банка, която бившата на премиера придобива.

Преди това е била… какво? Някакви фирми, някакви съдружия (през 90-те) с мутри от СИК като Румен Николов-Пашата, с Иво Каменов от ТИМ (№3 в сегашната класацията). И с гравитиращия около СИК бодигард Борисов, разбира се. Но това е минало, което никой не иска да си спомня.

В по-близкото минало, вече като банкерка, госпожата е описана в грама на американски посланик съвсем нелицеприятно. Говори се нещо за пране на пари, за трансфери, в които участва и нейният Бойко. Ама и това е минало, за което никой не иска да си спомня. Особено независимите медии…

В десетката се подрежда и Красимир Гергов. Няма как, съсобственик в най-гледаната телевизия. Рекламен монополист, който контролира неизвестен брой радиостанции, вестници и телевизионни канали. И, както се вижда, активно си сътрудничи с властта.

Чудно защо е по-назад от Огнян Донев, след като има повече медийна власт и е не по-малък собственик на фирми. Донев обаче е и шеф в Съюза на работодателите. Който също си сътрудничи с властта.

Изобщо, има една здраво споена власт и олигархия.

Тия дни гледахме спектакъл като в Путинова Русия. Премиер и министри отиват в миньорски град, където въвеждат във владение новия собственик Вълканов, по-дребен олигарх от залязлата вече, след убийството на вожда й, групировка „Мултигруп”.

Няма тук частен бизнес, съдебна система, пазарни механизми. Има власт, която нарежда и разпределя на олигархията. И обира овациите на останалите без заплати маргинали.

Ако има нещо вредно за България от бойковизма, който я е превзел - точно това е. Създава илюзии на простия народ, че един начело „ще ни оправи”. Нищо няма да оправи, освен себе си и другарчетата си в първата десетка.

 





Гласувай:
1



1. анонимен - И тогава какво е решението да се разчука малко тая десятка така че да няма толкова власт?
19.05.2012 17:11
Според мен с протести нищо не се постига. Най-добре да се обучат от рано рано няколко троянски коня които да знаят къде играят и каква е мисията им :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217432
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031