Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.11.2011 16:05 - Показателен случай
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1143 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато се прибирах преди малко вкъщи, впечатление ми направи постъпката на един непознат. Минавайки покрай аптеката, на трийсетина метра от мен, видях как някакъв чичко на солидна възраст се приближава до аптекарската врата и вижда, че отстрани до стената, покрай която надлъжно има засадена малка леха, са оставени две-три празни пластмасови чашки. Те вероятно бяха оставени от някое от децата, тъй като те често се навъртат там, за да си играят и хранят бездомните котки (които стават все повече и трайно започват да изместват бездомните кучета), навъртащи се из храстите.

На възрастния господин въобще не му хареса, че някой е оставил мръсните чашки там (господина може да е бил някой от собствениците на аптеката, не знам). Преди да ви опиша следващите му действия, искам за миг да се запитате какво би направил средностатистическия гражданин в такава ситуация. Щеше ли да вземе чашките и да ги изхвърли в някой кош наблизо? А какво би направил някой западноевропеец? (нали все идеализираме жителите на западните краища на континента ни, затова давам и този пример)

Е, възрастния чичко, с думите "Абе кой ги оставя тия боклуци тука бе! Ей да ти...", без много-много да си товари съзнанието, просто ИЗРИТА ЧАШКИТЕ НА ТРОТОАРА. Явно не намерил по-логично решение, той просто ги изрита -- ПО-ДАЛЕЧ ОТ СОБСТВЕНОСТТА СИ. Нека другите да се оправят и на тях да им е мръсно, ама на мен да си ми е добре. Макар че това действие практически не промени нищо -- улицата пак си остана мръсна, просто боклуците се преместиха на около шест метра от аптеката.

Много пъти съм виждал подобно поведение и смея да твърдя, че е характерно за българската народопсихология. Страшно нещо е егоизмът. Не може да се строи нормално функциониращо общество, когато повечето от представителите му изобщо не искат да участват в изграждането му и да го поддържат стабилно.

А докато няма разбирателство ще има оплакване и разруха. Ще живеем като мухи, затворени в буркан, и ще се блъскаме в прозрачните му стени, вайкайки се "колко добре живеят американците и германците, пък ний живеем в кенеф". Вие избирате как и в какво да живеете.      



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216362
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031