Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.06.2011 16:44 - Защо изрисуването на паметника на съветската армия не ме накара да изпадна във възторг
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 4431 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2011 16:47


Втори път пиша мнение по въпроса с комиксовите герои, нарисувани върху паметника на съветската армия. Както се видя, този акт -- едни го нарекоха поп-арт, други вандалщина -- предизвика различни реакции. Е, у мен също се роди реакция, моя лична персонална реакция.

Работата е там, че аз съм от смесен произход - баща ми е българин, а майка ми рускиня. Дядо ми по майчина линия пък е украинец. Затова не трябва да е чудно, че възприемам графитите по паметника по малко по-различен начин от мнозинството българи.

Повечето от вас откриват в паметника наследство от социализма, един огромен сив уродлив колос, изразяващ култа към тоталитаризма. У вас той не поражда никакви асоциации или емоционални връзки, освен негативни навярно. Това е логично, предвид историческата реалност, и не е странно. Макар че не мога да приема като напълно обективни хулите на мнозина, които пишат из форумите и блогосферата, тъй като те преимуществено са на такава възраст, че са заварили последните години на социализма я в детската градина, я в началното училище.

Както и да е, до тук с политическите размишления. Вече споменах, че съм от смесен произход. Днес, освен всичко друго е 22 юни. Това е скръбна дата както за руснаци, така и за всички граждани на страните от бившия Съветски съюз. На 22 юни 1941г., в 4 часа сутринта нацистките войски преминават границата на СССР и нахлува в страната. От този момент нататък започва най-кървавия и тежък етап от войната, който завършва на 9 май 1945г. в Берлин.

Всичките ми роднини по майчина линия по един или друг начин стават част от тази война. Единия от вуйчовците ми става инвалид, когато германски самолети атакуват летището на което той работи и го бомбардират. Той е тежко ранен, губи част от стъпалото на единия си крак и до края на живота си е принуден да се придвижва с ортопедични обувки и бастун. Съпругът и двамата сина на прабаба  ми загиват на фронта и в последствие, от преживения шок и болка, тя ослепява. Други мои далечни роднини пък преживяват блокадата на Ленинград, при която загива половината му население, но въпреки това градът не се предава на фашистите. Дядо ми пък служи в Северния флот през войната, получава награди, връща се благополучно вкъщи след края й, жени се, после се ражда майка ми, впоследствие и аз. И това са само част от историите на близките ми.

Това е и причината аз да не виждам в паметника само комунизъм и тям подобни. Аз виждам и изобразените статуи на войници и партизани, които СЪС СИГУРНОСТ не заслужават да им лепят политически етикети и да ги обвиняват във всички смъртни грехове. Комунизмът е едно, народът е друго. Макар че във всички епохи е ставало така, че редовия войник винаги отнася всичката омраза, а властимущите, които забъркват кашата, все успяват да се измъкнат през задния вход.

Знам, че част от вас няма да се съгласят с мен, други ще ме нарекат червен боклук или нещо такова, но това си е ваше право и избор. 

Едни ще продължават да виждат в паметника заплаха, други повод за гордост, трети ще се събират да пият бира около него или да карат скейт и хич няма да им пука за огромния колос, който се извисява над тях, тъй като той е плод на миналото, от което те не са част.

Ще се съглася, че паметникът е бил построен като политически реверанс, че е гротескно голям и мрачен, което няма как да извика радост,  но все пак не забравяйте, че за някого (нямам предвид единствено себе си) той има и положителна стойност. Хората са различни, затова когато един смята, че прави добро, рушейки нещо, не значи, че и ближният му мисли така.  

По тази причина американските комиксови герои не пораждат у мен  чувства, за мен те са истинската гротеска, не паметникът.

Явно не съм "в крак с времето"...   
       



Гласувай:
3



1. baimomchil - С всичките ми уважения към твоите роднини, но
22.06.2011 17:26
причината те да са участвали в тая война и да изпитат мъката и страданията която им е донесла е била ръководството на тая съветска армия начело с другаря Сталин.

От друга страна си помисли за роднините ти по бащина линия. Как те са пострадали от същите ръководители на въпросната армия, налагаща комунизма в България.

Крайно време е обикновенните руснаци да погледнат на войната и на комунизма под друг ъгъл, някой от тях вече са го направили. Сантиментите са си сантименти, но грешките трябва да се признават - хората от тази армия са участвали в завоеванието и поробването на чужди народи, включително и българският.
цитирай
2. tomcat - Тоя пък, абе пукало му е някой руснак ...
22.06.2011 18:52
Тоя пък ,абе пукало му е някой руснак за тъпия Сталин и тъпия комунизъм,тези хора са се борили за себе си ,борили са се за семействата си ,за родината си !Ейй аман от тъпаци дето да ми обясняват кой за какво се е борил!Дълбок поклон пред роднините на автора и всички жертви на тази безумна война!
цитирай
3. worldissue - благодаря
23.06.2011 15:48
по първия коментар ще кажа: че Сталин е кръвопиец - така е, че тоталитаризма е много лошо нещо - също е вярно. Ама да мажем абсолютно всичко със черна боя, това аз не мога да приема. Комунизма си е едно, победата над Хитлер друго. Из медиите в днешно време такива глупости могат да се прочетат, че направо да се хванеш за главата. Като четеш и излиза едва ли не, че руснаците трябва да се срамуват, че са преборили нацистите, че Сталин е едва ли не виновен, че Хитлер окупира Полша, а после напада и СССР. Пълни простотии. Да си беше стоял Адолф в Берлин, нямаше споменатата червена армия да влезе в Европа.
Като дойде 9 май също става интересно - чудим се сега Деня на победата над фашизма ли да празнуваме, Деня на Европа ли? За да празнуваме Деня на Европа ние достатъчно европейци ли сме, не сме ли? Ние от групата на победителите ли сме или някой пак ни сра в гащите? Ние ли сме виновни, комунистите ли? И така всяка година. И всеки път пак се почва спора за комунистите. Имам чувството, че ако ги нямаше комунистите и евреите, 2/3 от блогърите и форумистите нямаше да има за какво да пишат в нета.
Мнозинството руснаци празнуват 9 май като победа и се гордеят с нея, нищо че изпитаха на гърба си Сталин, лагерите, комунизма и всичко останало. И аз чувствам повод за гордост на този ден, защото мои близки също са направили своя малък принос за нея.
А размислите за комунистите оставям за следващия ден. Оплакванията колко е несправедлив света също.
цитирай
4. анонимен - паметник, не паметник
30.06.2011 09:26
Би бил паметник, ако в България е имало загинали войници, значи това грозилище е начин да се покаже на народа/ защото тогава общество няма/, кои коли, кои беси и да се държат масите в страх. И най-доброто решение е щом Димитровград го иска да го дадат. Колкото по въпроса за кого воюва войника, нима не знаете ВОЙНИКА СЕ БИЕ ЗА ДРУГАРИТЕ СИ>
цитирай
5. jelezov - "Би бил паметник, ако в България е имало загинали войници"
30.08.2011 13:44
Това изречение е доказателство, за това че анонимният му автор има ограничени мисловни способности. Защото първо, паметник заслужават и войници загинали извън територията на България, но и за нейното освобождение. Ако се сумира количеството човеци от освободините от Червената армия народи и се раздели на загиналите червеноармейци се получава, че за освобождението на България от фашизма са загинали повече от 200 000 бойци. Те не биха заслужавали паметник, само ако се приеме че Врмахтът е освободител, а Червената армия – окупатор. Така мисли нашият анонимен автор и затова той се самоопределя като фашист. Европа не спори с фашисти, защото все още не е съумяла да се освободи от срама за фашисткото си минало (Вж. Gindev.blog.bg „Сборният европейски нацизъм срещу Съветския съюз”). Второ, точно защото няма загинал съветски боец в България, Червената армия е освободител, макар и навлязла в нащата територия като военен противник. Този аргумент е толкова логичен, че само умствено изостанали хора не са способни да го проумеят. Сред тях има образовани, дори и високообразовани, но въпреки тава – невежи, защото не са способни да преодолеят идеологическите си предразсъдъци. Те дори приемат това за достойнство, доколкото не са допуснали, въпреки съблазните, опетняване на идейното си целомъдрие. Такива хора, за нищо на света, не биха прочели например „Карл Маркс или световният дух” На Жак Атали или „Векът на Сталин” на проф. Е. Гиндев, камо ли няколко страници от Карл Маркс. Такива люде е имал предвид великият Спиноза, когато казва: „Невежеството не е аргумент”.
цитирай
6. анонимен - Interesting, thanks
12.09.2011 06:28
I really like your weblog.. really wonderful hues & theme. Did you create this internet site yourself? Plz reply again as I’m looking to create my own weblog and would like to know wheere u obtained this from. many thanks
цитирай
7. gogo7 - Времената се менят.
03.01.2012 09:11
Ще дойде време, когато ще бъде признат днешния геноцид над българите, който за 20 години доведе до емигрирането на 2 милиона българи. И още няколко стотин хиляди умрели преждеврменно от мизерията наоколо. Не говоря за мизерия сред елита, там такава още не е имало, по-скоро нравствена нищета. За тези, които нямат лични спомени от "лошия социализъм" бих искал да спомена, че в това "тъмно минало" никой не се страхуваше, че няма да има с какво да нахрани децата си, че няма да може да ги изучи, че няма да има възможност да се лекува, ако се разболее или си счупи крак. По улиците нямаше нито клошари, нито просяци. Циганите, наравно с българите и според образованието си, работеха, а не крадяха. Безработица практически нямаше. А съдебната система тогава беше осъдила цар Киро на около 20 години затвор. За правата на затворниците не се грижеха повече, отколкото за правата на останалото население. Мисля, че никой не може да оспори всичко това, освен ако не живее в страната "Баунти".
цитирай
8. gogo7 - Архивите против лъжата
03.01.2012 10:08
Колкото до Сталин, преценката, че е кръвопиец, се оказа прибързана. Когато Горбачов нареди да бъдат отворени архивите, "свободната" преса неочаквано загуби интерес към тях. Оказа се, че Солженицин и компания не само са лъгали, а са лъгали на порядъци за броя на жертвите. Но явно тази информация не е могла да мине през цензурата и самоцензурата на нашите проанглосаксонски СМИ. За желаещите да се запознаят с фактологията около така наречените "сталински репресии" – има сериозни исторически публикации. Американците също писаха на тази тема. За тези, които нямат доверие на руски историци, бих препоръчал една книжка на западен автор – Марио Соуса "Архивите против лъжата". В нея е направен анализ на излезлите след разсекретяването на архивите факти. Ето тук може да се прочете в превод от английски на руски:http://mmera.ucoz.ru/load/obshhee/sousa_mario_gulag_arkhivy_protiv_lzhi/4-1-0-9 Така, че фактологията вече опроверга лъжите. По-интересно е обаче, защо беше създаден толкова очернен образ на Сталин. Защо трудовете му бяха забранени след смъртта му и коя беше причината да го отровят. Случайни неща няма. Не искам да ви натрапвам своите изводи, но се поинтересувайте за политиката на Сталин спрямо международната финансова мафия, МВФ, отхвърлянето на долара като еквивалент на златото...и много неща ще ви станат ясни. Ако трябва да бъдем точни банкерските кланове водят война срещу Сталин много по-рано от ВСВ. ВСВ е кулминация на тази борба и за нея те подготвят Хитлер от началото на 30-те години. Така че, ако личните особености на държавните лидери донякъде са определили как да започне войната, на практика истинската ѝ причина се крие във финансовите интереси на банковите кланове. И представете си каква загуба са претърпели тези кланове, когато СССР не само не пада, ами и откъсва доста голяма част от международния "свободен пазар". Сега, когато на всички им е ясно до какво робство ни доведоха ТНБ и ТНК, се оказа, че Сталин е гледал с десетилетия напред.
цитирай
9. анонимен - Автоэкспертиза Независимая экспертиза Экспертная оценка - expert-mo.com
25.10.2012 16:01
Для того чтобы получить ответы на интересующие вопросы зайдите на наш сайт http://expert-mo.com/

экспертиза автомобиля поварово
автоэксперт звенигород
оценщик некрасовский
экспертиза автомобиля голицыно
независимая оценка горки ленинские
оценка автомобиля софрино
авто экспертиза кубинка
автоэкспертиза кратово
экспертиза автомобиля пересвет
независимая экспертиза автомобилей шереметьево
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215564
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031