Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.05.2011 21:43 - Що е ОПГ и защо още няма арести в „Инвестбанк”?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2501 Коментари: 0 Гласове:
0



Що е ОПГ и защо още няма арести в „Инвестбанк”? Кога съдят богатите у нас?  

18 Май 2011

Иван Бакалов
e-vestnik.bg 

 

Неслучайно бившата министърка Меглена Тачева стана шеф на “Феста холдинг”

image
[Петя Славова (вдясно) на парти с назначената от нея за шефка на “Феста Холдинг” (част от който е “Инвест банк”), бивша министърка на правосъдието Меглена Тачева (вляво). Снимка: Булфото]
 


ОПГ – Организирана престъпна група. Това съкращение се използва в прокуратурата и полицията. Както е известно прокуратурата с големи усилия и много зор се опита да обвини няколко групи, арестувани в акциите на вътрешния министър по текстовете от закона за ОПГ. Но съдът отхвърли много от обвиненията, защото не достигат данни за обвинение по този текст от Наказателния кодекс.
В някои случаи данните за ОПГ са съвсем оскъдни.
Като чете човек какво се е случило в “Инвестбанк”, описано в предишните части на сериала “Клептокрация” (виж най-долу линкове за всички части), някак неволно се сеща за определението ОПГ. Служители на една банка и един холдинг действат като свързани лица, прехвърлят пари от сметки на клиентите на свои фирми. Парите след това отиват за купуване на имоти от други фирми на „Феста холдинг”, собственост на Петя Славова, собственик и шеф на надзорния съвет на банката от която са източени парите.
Шефката на същата банката Диана Младенова и директорът Коловски знаят за всички нарушения и кражби, преговарят с ощетените и ги залъгват или заплашват с проверки на НАП и полицията. Собственичката на банката и шефка на надзорния й съвет Петя Славова също знае от къде идват и къде отиват тия пари.
Направо ОПГ, ще каже читателят, без да е юрист и прокурор.
И тези прехвърляния на пари по сметки са документирани.
Ако Цветанов имаше поне малка част от толкова много доказателства за други случаи с показните си арести, прокуратурата щеше да си хвърля шапката в съда и обвинените щяха да са заковани в обвинението.
Да, ама за делата в тази банка прокуратурата пази мълчание. Въпреки че накрая и някои от ощетените са се обърнали към нея, след като видели, че БНБ не реагира, а обещанията и преговорите не дават резултат.

Славова свиква съвещание, на което бие шамари

Какво се случва обаче в самата банка – все пак да изчезват милиони от сметките на хора и фирми няма как да се скрие и да мине без скандали?
Случва се ето какво. Разказва го бившият директор на банката Владимир Владимиров на разпит в прокуратурата.
Когато се вдига шум за изчезналите милиони от сметките на клиенти на банката, още през 2009 г. Петя Славова свиква в своя кабинет специална среща една събота и неделя (3 и 4 октомври), на която присъстват всички шефове, също и двама бивши директори в банката, счетоводителят, общо 11 души. Изпълнителния директор в онзи момент Владимиров (вече бивш), дава обяснение, от което се разбира, че Славова разиграва театър. На срещата не се споменава нищо за парите, преведени към нейни фирми, подчертава Владимиров. Но Славова целенасочено разпитва счетоводителя Петър Маринов за липсващи пари от сметките на клиенти. На въпросите й той отговаря, че парите, които взима от сметки на клиенти на банката, отиват по искане на Анриета Джерекарова и Теодора Кислякова за строеж на техен обект и за техни лични нужди. Кои са пък тези?

Първата е лична секретарка на Славова повече от 15 години, секретарка на холдинга и надзорния съвет. Другата е оценител в банката. Те строят имот със знанието на Славова. Служители се чудят на театъра, тъй като никакви пари тук и там не отиват без знание на Славова. Но когато счетоводителят отговаря така за парите, Славова става и започва да бие шамари на секретарката си. Взима й личната карта, взима и личната карта на счетоводителя, а него го затваря дори в хотела си отзад до банката. Това го разказва бившият директор Владимиров на разпита в прокуратурата в края на 2010 г. Той казва, че Славова “нанесе жесток побой” на дългогодишната си секрeтарка и дясна ръка. Според други от присъстващите, разпространили “на свои хора” случката, Славова й е ударила няколко шамара. Както и да е. Но там, на срещата в кабинета на Славова, са били 11 души. Всеки е споделил тук-там на близък този потресаващ епизод - банкерката, чорбаджийката, си събрала ратаите и ги бие, и им отнема личните карти… Мълвата полека-лека тръгва. Така стига и до жълтите вестници, в които съчиняват, че Славова била секретарката си с токчето на обувката си…

Защо Славова си назначава бивша министърка на правосъдието за шеф?

Читателят сигурно се чуди защо все пак в тази банка още не са влезли квестори на БНБ и никой не е арестуван. Случаят е пример за това, че беззаконието у нас, когато се толерира с години, стига до парадоксални размери и на мнозина не им се вярва, че е възможно такова безобразие.
Много са хората като Славова, които разчитат на това, че са …в България. Тук богатите лесно се измъкват. Винаги намират подкрепа в съда, институциите, прокуратурата. В случая и в БНБ.

Може да се предполага в такава корумпирана държава като България дали това струва нещо и колко. И докъде нагоре се простира покровителството на тези кражби.
Славова в края на миналата година назначи за шеф на “Феста холдинг” двукратната бившата министърка на правосъдието от НДСВ Меглена Тачева (в правителството на Симеон и на Тройната коалиция). Защо точно нея? Защото опитът на Славова показва, че в българския бизнес най-много се печели чрез съдебната система. Забатачваш едно дело в прокуратурата, в съда, през това време си разиграваш коня както си искаш. Докато я осъдят да върне парите ще минат 5 години. Милионите са в нея…
Тачева е и бивш министър на правосъдието, и бивш съдия. Тя е и съпартиец с шефа на БНБ Иван Искров, който също е от НДСВ. Още един мотив Славова да я направи шеф на холдинга си. Но и без Тачева, още преди това, Искров я е подкрепял достатъчно. Заради сините й очи.

България е особена държава. Само тук съществува израз “ще те дам на прокурор”. Той подсказва, че дори да има престъпление, някой може да го даде, ама може и да не го даде на прокурор. По традиции от комунизма има власт, която е над прокуратурата. Велчев седи и чака някой да му даде, да му нареди или просто да му каже.
Неотдавна читатели на e-vestnik негодуваха, като написахме в коментар, че условната присъда на Христо Ковачки е голям успех за българското правосъдие. Те го искат в затвора, а ние пишем, че е успех, и че е нормално да е условна присъда, и т. н. Да, така е. Защото прокуратурата се заема с хора като Славова и Ковачки, или те попадат в съда, само ако някъде нагоре във властта решат. Така стана и с Ковачки. Него го арестуваха при предишното правителство, което беше под натиск от Европа и САЩ да покаже действие срещу организираната престъпност и корупцията. А на Запад имат представа за организирана престъпност у нас. В докладите от “Уикилийкс” на американските посланици ясно се казва - това са ТИМ, Ковачки, Васил Божков с “Нове холдинг”, мимикриралите остатъци от ВИС и СИК.
И тъй като тогава Ковачки се прояви и на политическата сцена, дори се заиграваше с президента Първанов в това отношение, някъде нагоре из властта му вдигнаха мерника.
Славова не се е набъркала в политиката като Ковачки, нито има тези възможности. Но като нищо ще й вдигнат мерника предизборно. Да покажат на народа, че не цепят басма и на банкерките. И да плеснат един шамар на НДСВ заради Тачева и Искров.
Кой знае. Нали сме особена държава… То и за Доган, и за Пеевски и т. н., се очакваше нещо. Ама нищо…

——————————-
Виж още тук:

Клептокрация 7. Откраднати пари от клиенти в “Инвестбанк” отиват към фирми на Петя Славова

Клептокрация 6. Швейцария не е България, защото няма банки с шефове като Петя Славова и Иван Искров

Клептокрация 5. Петя Славова – от кориците на списанията до кражбите в банката й

Клептокрация 4. Може ли банка да ти открадне парите от сметката? Да, в “Инвест банк” изчезват милиони

Клептокрация 3. Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ

Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237567
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930