Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.03.2011 02:29 - Ако земетресението се беше случило в България, а не в Япония
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.03.2011 02:33


В този постинг ще се опитам кратко да предположа как биха реагирали българите, ако опустошителното земетресение и предизвиканото от него цунами бяха поразили страната ни, а не Япония.

Да стигна до това на пръв поглед налудничаво размишление ме накара факта, че в пострадалите райони напълно отсъства мародерството, цените не се надуват умишлено, а хората си помагат взаимно и не се хващат за гушите. Човекът е наистина крайно субективно същество - докато за японците единството и взаимопомощта са нещо напълно естествено и самоподразбиращо се, за хората живеещи на запад от островната държава, това е изненадващо (да не говорим за нашите балкански ширини).

Ясно е, че ако хората около теб са готови да споделят с теб и последната троха, няма да се учудваш, когато го направят. Но ако живееш в подобие на сурова и дива джунгла, където хората са готови да те разкъсат дори когато всичко е наред, няма как милосърдието да не ти се стори непостижима утопия.

По-долу ще изложа моя кратък апокалиптичен сценарий на това, как българите щяха да постъпят в условия на бедствие (което се моля никога да не се случи!). Моля не приемайте буквално написаното по-долу -- то все пак е хиперболично, не документално.

1 - Всички ще бъдат сварени неподготвени, дори ако за бедствието се знае с пет години напред.
2 - Ще се окаже, че за предотвратяването на последствията от бедствието са били отделени внушителни суми от бюджета, но никой няма да може да каже в кои ръце са отишли парите и как са похарчени.
3 - Бойко ще обвини за настъпилия хаос Станишев
4 - Станишев ще обвини Бойко
5 - От обвиненията няма да има абсолютно никаква полза, но това няма да накара двамата да спрат да дрънкат глупостите си пред камерите.
6 - Министерствата и чиновниците ще си прехвърлят отговорността и никой нито ще знае какво да прави, нито пък ще направи нещо.
7 - Пострадалите ще бъдат оставени сами да се оправят с проблемите си
8 - Ще плъзне мародерство, каквото не е било виждано и през Втората световна война
9 - Народа ще се бие по опашките за хуманитарна помощ, всеки ще гледа да награби колкото се може повече
10 - Най-хитрите ще започнат да продават хуманитарната помощ, която са награбили 
11 - Цените ще скочат мигновено, поне с хиляда процента - все пак печалбата е най-важна, майната й на трагедията
12 - Всеки ще се спасява поединично, като постоянно ще повтаря (звучейки самокритично): "Ех, такива сме си пусти българите, не си помагаме, неорганизирани сме...", и така нататък.
13 - Ще въздишаме за сплотеността на японците, кълнейки собствената си кочина, която сами сме си направили!
14 - В блоговете (ако бедствието не прекъсне захранването) ще се бълват експертни мнения, едните ще се обиждат на комунисти, другите на ченгета, третите на евреи-масони.
15 - На някои места положението преди и след трагедията няма изобщо да се отличава - просто защото и без земетръс, и без цунами, картинката си е жива трагедия.

И последно: ще се оплакваме и ще се чудим какво сме направили (по-точно какво не сме направили), но това няма да ни накара да си мръднем и малкия пръст, просто защото така сме свикнали. Точно в това се крие най-голямата ни народопсихологична трагедия - проблемът не е толкова в това, че имаме милион недостатъци, проблемът е, че нищо не може да ни накара да се осъзнаем и започнем да се измъкваме от кашата, която сами си дробим в продължение на столетия. Животът може понякога да е суров, но поне е справедлив - ако не започнеш да плуваш към брега, няма да го стигнеш. И ще се удавиш...



worldissue

   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205996
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031