Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.01.2011 16:30 - Продължение: Истински или фалшив е записаният тел. разговор Борисов-Танов?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1432 Коментари: 0 Гласове:
2



Кой прави и кой вади записите? Продължение - виж “Подслушван е премиерът, а не Танов. Такъв монтаж на запис е невъзможно да се направи

Иван Бакалов
e-vestnik.bg / 17.01.2011

Кой направи и кой пуска компрометиращите записи?

Премиерът Борисов и повечето медии разпространяват версията, че това е кръг около бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Той вече е припознат като враг, като “Октопод” и т. н., и това звучи логично. Ето какво каза Борисов в Народното събрание, обръщайки са към бившия премиер Станишев, по повод това, че той му поиска оставката заради скандалния запис на разговор между него и шефа на митниците: “…Кое от тези изречения са взели… За Петров, Алексей Петров, съм казвал, че този човек е много качествен, не случайно г-н Станишев го ползва четири години. Четири години той ви ръководеше най-секретната служба. Не подценявайте тази атака, тя не е само към нас, мен тя няма да ме събори …Г-н Станишев, както вас искаха да ви държат, така искаха да държат и мен. В момента, в който усетя, че съм зависим от някой, сам си отивам. Вие сте европейски човек, изчакайте да излезе проверката”, каза Борисов.

Объркването на премиера Борисов е оправдано – трудно се отговаря на такъв компрометиращ запис. Той погрешно казва, че бившият премиер Станишев е ползвал Алексей Петров 4 години. Петров беше назначен от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов за съветник, малко след създаването на агенцията, 1 година преди края на мандата на Тройната коалиция. След това Петров напусна и дори направи услуга на Борисов, като му занесе секретен документ и по този повод двамата демонстрираха добри отношения, Борисов го нарече “лоялен гражданин”. А по повод назначението на Петров в ДАНС през 2008 г. в e-vestnik писахме няколко пъти какво прави тази мутра и бизнесмен в агенцията (виж например тук). Но това е отделен въпрос. В случая важно е дали записите са истински.

От думите на Борисов излиза, че от хората на Алексей Петров е извършена фалшификация с разпространените записи. И той специално заяви, че чака прокуратурата да се произнесе за автентичността на записите. Има една особеност обаче – цифровите записи на практика са невъзможни за анализ и в много случаи манипулациите са недоказуеми. Ако става дума за елементарен монтаж, каквито правят на майтап с изказвания на политици в тв шоута – да, може да се докаже. Но майсторски направен монтаж е невъзможно да се установи при цифров запис. Затова прокуратурата може да каже каквото си иска за тези записи и най-вероятно ще оправдае премиера със заключение, че има данни за възможни манипулации.

Най-вероятно всеки момент и Ваньо Танов ще каже, че са говорили с премиера за Мишо Бирата, но има манипулации - както каза за разговора си с депутатката Менда Стоянова. Танов няма къде да мърда, освен да защитава премиера. Алтернативата е да подаде оставка, като запази мълчание, или като потвърди записите. С него вероятно ще си тръгне и Дянков, и тогава ще падне цялото правителство.


В случая доказването на автентичността на разговорите трябва да се установи със свидетелски показания. Първото категорично потвърждение дойде от бившия зам.-шеф на митницата Странджев. Той каза, че разговорът му с Танов е 100% автентичен. В този разговор Танов обяснява как му се обадил премиерът Борисов да го натиска да решат проблема на Мишо Бирата. Двамата дори изпадат в нелепа ситуация да търсят телефона и да се обаждат на въпросния Мишо Бирата. Такъв монтаж няма как да се измисли и да се навърже с още 3 различни разговора по една и съща тема – и с министъра на финансите, и т.н. Възможно при такива разговори е да се махнат отделни думи, да се пренаредят и т. н. Но да се съчинят и монтират изцяло е невъзможно.

Кой записва разговорите?

Най-очевидната версия e, че подслушването е операция на хора от ДАНС и МВР, а после някой е изнесъл записите. Тази версия не е единствената възможна. Има и други варианти – записи да са направени от частна структура или от чужда разузнавателна служба. И след това да са пуснати, така че обществото да остане с впечатление, че някой от МВР изнася записи на Алексей Петров.

Да, най-вероятната версия е хора от МВР да са предали записи на бившия служител на ДАНС и МВР, а той – на близкия до него вестник “Галерия”. Впрочем, дори записите да не идват от Алексей Петров, който и да иска да ги разпространи, пак ще потърси Явор Дачков и “Галерия”. Защото останалите вестници просто са поставени в услуга на Борисов и никога няма да ги публикуват. Ако записите пък бяха фалшив компромат и монтаж, с тях нямаше да се занимават всички медии и да ги препечатват. Те звучат съвсем автентично и съвпадат с действителни факти, твърдения на хора и т. н.

Тези записи са в общия контекст на тотално подслушване, наложено от двойката Борисов - Цветанов, оправдано и мотивирано от тях. В нарушение на закона Цветанов чете демонстративно стенограми в парламента – не от записи на контрабандисти или корумпирани политици, а на някакви лекари от болница в малък град. Премиерът Борисов пък обясни, че бил мнителен и искал да следи действията на министрите, затова е нормално да ги подслушват.

Самият Алексей Петров коментира записите по Канал 3 така: „Кой може да записва г-н Танов? Частна структура - абсурдно е. Няма частна структура в България, която може да направи този запис.” …”Алексей Петров нито е взел флашката от някъде, нито пък е пуснал новината в публичното пространство”, каза Петров, говорейки за себе си в трето лице.

Действително, да се запише разговор на премиера, е почти невъзможно за частна структура. Но не 100% невъзможно. Само че едва ли такъв запис може да направи  частна структура на Алексей Петров, който е под постоянно наблюдение и подслушване, заедно с всичките си роднини, съдружници и познати.

В България има

хиляди бивши ченгета, които работят къде ли не

– в банки, в мобилни оператори и т. н. При съвременната техника не е трудно да проникнеш с помощта на човек отвътре в централата на един мобилен оператор и да следиш определени обаждания. Дори без помощта на бивши ченгета можеш да си купиш някой от специалистите по поддръжката.

Записът Борисов – Танов, както писа e-vestnik в предишната публикация, навежда на мисълта, че някой е записвал телефона на премиера или специално неговите разговори. Това може да се осмели да направи само Цветанов като самодържец на МВР – със или без разрешение на съда. Или чужда служба, ползвайки услугите на местни бивши ченгета. Срещу заплащане, разбира се.

Отдавна има доказателства, че определени среди в чужбина

смятат премиера Борисов за бивш гангстер,

който не е скъсал напълно връзките с миналото си. Това се вписва в контекста на целия Балкански регион, където подобни данни има за премиера на Косово, за премиера на Черна гора (вече бивш), на Албания и др.
През 2007 г. американското списание “Конгрешънъл куотърли” публикува обширна статия по темата за миналото на главния секретар на МВР (виж тук). Не е чудно, че някои служби биха си платили, за да научат повече за сегашната дейност на Борисов.

И не е трудно да купиш в България записи или данни от бивши и настоящи ченгета. Години наред те се занимават именно с такава търговия, дори и с незаконно подслушване, без разрешение на съдия. Не само записи – досиета от архивите на ГДБОП и МВР се търгуват и вадят в помощ на бизнесмени и частни структури още от началото на 90-те години. Нищо чудно няма някой от службите на МВР или ДАНС да изтъргува едни записи, направени законно или не. Дали ще ги продаде на чужда служба, или на българска структура, това не е толкова важно. Най-вероятно са продадени едновременно на всички заинтересовани.

Друга версия е, че има

възмутени и недоволни служители на МВР,

които записват по заповед скандални разговори и виждат, че се вършат закононарушения и това се прикрива от висшестоящите. И изваждат тези записи, за да разкрият истината за властта. Това също е доста вероятна версия, защото се случва не за пръв път. При предишното правителство някой извади подслушани записи и ги подхвърли не на вестник, а на депутата от ДСБ о. р. генерал Атанасов, който ги разпространи в парламента. Така избухна скандалът в МВР, в резултат на който си отиде министърът Румен Петков.

Видя се от записите, че служители на ГДБОП са корумпирани, а се ползват с протекцията на главния секретар и министъра, при последвалото разследване в парламентарната комисия, се разбра за срещата на министъра Петков с братя Галеви и той подаде оставка. Тогава, впрочем, беше “осветен” и Алексей Петров като агент на ДАНС. И после беше назначен за нещо като втори човек в ДАНС.

„Допускам, че става дума за своеобразна форма на протест на служители заради поръчковата работа в МВР”, каза и Алексей Петров за записите пред Канал 3. Каквито и чистки да правят в МВР и ДАНС, винаги ще има служители, готови да извадят подобни компромати и да ги разпространят, ако властта прикрива някого.

Без значение коя от версиите за записите е действителната, афинитетът към подслушване от страна на Цветанов и Борисов се обърна срещу тях и предизвика каламбура “Който микрофон вади, от микрофон умира”.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213834
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031