Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.01.2011 22:40 - Какво разкри бившият зам.-шеф на митниците
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
0



Около Цветанов и Борисов се размириса… Какво разкри бившият зам.-шеф на митниците e-vestnik.bg / 8.01.2011
Иван Бакалов

Около премиера Борисов и вицето Цветанов се размириса, след като бившият служител на ГДБОП Антоний Странджев, назначен от правителството на ГЕРБ за зам.-шеф на митниците, заедно с ген. Ваньо Танов, огласи своя докладна, заради която подал рапорт за напускане.

Докладната записка е изпратена до премиера Бойко Борисов и до главния прокурор през март миналата година. В нея Странджев предупреждава за опитите да бъдат овладени митниците. В резултатът той напусна Агенция “Митници”, поради изгубено доверие от страна на премиера и Цветан Цветанов. Записката беше прочетена от него в сутрешния блок на бТВ. Той разказа, че единствената реакция е била обаждане на секретарката на премиера, която го попитала дали ще си вземе документа или да го “пусне в мелачната машина”.

Странджев допълни докладната си с още подробности, които показват, че върху митницата има натиск да се създава чадър за определени хора и фирми. В огласените разговори между шефа на митниците Танов и министъра на финансите Дянков се казва, че Цветанов е обвинил Странджев, че се среща “с врага” Румен Петков. Но това е клевета - самият Румен Петков, пиян, се обадил на Странджев, вероятно с цел да поиска услуга, и му се извинил, че го уволнил навремето - това се разбира от разговора (виж тук стенограми от разговорите Танов-Дянков). И това обаждане е използвано да се дискредитира Странджев.

Какво е притеснително в докладната на Странджев, която е оставена без внимание? Ето няколко цитата:

“…До настоящия момент, ние, като ръководители на митническата администрация на Република България не сме допуснали такъв тип назначения, въпреки упражнявания ежедневен натиск и въпреки обвиненията за не следване “подходящата кадрова политика”.

Голяма част от политическите дейци, особено тези, които са депутати за първи мандат, при своето избиране са поели съответните финансови ангажименти към лицата, които ги поддържат, финансират, но сега, заради финансовата криза и заради не овладените митници, това не се случва и всички са много изнервени. Въпреки че врагът - наркотрафикантите, контрабандистите на стоки - е един, по ред причини някои от тях и от субективен характер, съвместното противодействие на този вид престъпност е на ниско ниво, основно поради липсата на доверие между МВР и митническата администрация.”

От този цитат става ясно, че нови депутати – очевидно се има предвид от ГЕРБ – искат да изпълнят обещаното на свои спонсори, чрез далавери с митниците. Но това не се случва, защото митниците още “не са овладени” и те се изнервят.

Друг цитат:

“В началото на месец март под ръководството на г-н Цветан Цветанов е сформиран екип от служители на МВР, който трябва да “разследва” корупционните и контрабандни схеми в митница Свиленград. Под контрол са поставени ръководни, редови и бивши служители от митническата администрация, бизнесмени с изградени позиции на митнически пункт “Капитан Андреево”, действащи партийни функционери. На съвещание, проведено под ръководството на министър Цветанов, в присъствието на ръководни служители от министерството, ДАНС, ВКС, същият е споделил – “Танов и Странджев не оправдаха гласуваното им доверие”.

От цитата се разбира, че и при управлението на ГЕРБ има партийни функционери и бизнесмени “с изградени позиции” на Свиленград, и че Цветанов се меси там и се опитва да наложи свои хора. Следващият цитат показва, че за тази цел се използват и медиите:

“В този период зачестиха и статиите в средствата за масово осведомяване във връзка с неизпълнение приходите от страна на митницата, вадене на цифри извън контекста, както и телевизионни интервюта на “капацитети” по митническите въпроси, обосноваващи неадекватното поведение на митническата администрация. Всичко това ми дава основание да считам, че съвсем скоро предстои дискредитация пред обществото и прекратяване на митническата реформа, което от своя страна ще доведе до осъществяване на пълен контрол върху дейностите, извършвани от митническата администрация на Република България.”


Осъзнавам много добре, че в условията на финансова криза обществото много въодушевено ще приеме една операция “Митнически октопод” без да е наясно с истинските намерения на нейните организатори. А това, според мен, е много опасно за бъдещото демократично развитие на страната ни.
С уважение,
Антоний Странджев, зам.-директор на Агенция “Митници”, 22 март 2010 г.”

Резултатът от тази докладна записка е, че Странджев вече не е зам.-шеф на митниците. Самата му докладна показва наивитет на един честен служител, който е вярвал, че ще промени нещо, като пише на премиера (при това не споменава много подробности и конкретни имена, вероятно съзнателно, а се изповядва като на бащицата). Но се е случило това, за което говори шефът на митницата Ваньо Танов в записания разговор до финансовия министър Дянков:

„…На мястото на Странджев ще ми назначат един и аз ще стана пионка, те долу ще си командват к’во да прави, които фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам… Не са добре нещата, господин министър!”

Действието се развива по следния начин. След като секретарката на премиера Борисов пуска докладната му в мелачната машина, Странджев подава рапорт за напускане, но Танов и министър Дянков го разубеждават. През май 2010 г. той подава втори рапорт за напускане, двамата пак го разубеждават.

“Впоследствие се появиха обвинения в пресата срещу мен, че съм слагал чадър за контрабанда на Капитан Андреево”, разказва Антоний Странджев пред Ани Цолова н бТВ и пита: “Как си представяте, човек с 20 години стаж в службите, като знае, че е разработван, да направи подобно нещо?” Тоест - пресата обслужва Цветанов и Борисов. Това не е новина, МВР постоянно пуска компромати срещу тоя и оня, а вестниците ги разпространяват с удоволствие.

На въпрос – “Защо точно вие трябваше да си тръгнете по настояване на Бойко Борисов, затова че е изгубил доверие във вас?”, Странджев отговаря, че не го интересува какво е загубил премиерът и какво мисли за него: “Аз съм запазил името си чисто, не съм се обогатил тези 20 години и е по-важно дали аз и вие не сме загубили доверие в него”. Странджев казва също, че няма начин имената на въпросните депутати, министри и длъжностни лица, лобиращи за частни интереси в Агенция Митници да не са прихванати от СРС-тата.

Нещо става с митниците. Битката за тях започва да става все по-открита. Но засега видимите резултати са все по-огромна контрабанда, с още по-огромни печалби за контрабандистите, нечувани до момента. Това е така, защото има увеличен акциз и печалбата е около 2 лв. на кутия контрабандни цигари. Става дума за между 800 млн. и 1,2 млрд. лева печалба за контрабандистите за 2010 г. - само от цигари (виж тук повече). А има стоки, горива, алкохол и т. н.

В разговорите между Танов и Дянков се чува, че Цветанов е заплашвал митнически шеф, който е съставял актове на “Лукойл”. След това този шеф е уволнен. Не са тайна приятелските отношения между шефа на “Лукойл” Валентин Златев и премиера Борисов. Дори има твърдения в някои по-незначителни медии, които са извън контрола на правителството, че Златев кадрува в правителството и се намесва в решенията му.

Както и да е - борбата около митниците е голяма.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214230
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031