Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.07.2010 00:01 - Подстрекават ли САЩ насилието в северната част на Косово
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1970 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.07.2010 00:01


Balcanpeace.org

TransConflict, July 13, 2010
Kосово – Подстрекават ли САЩ Насилието в Северната Част?

Жерар Галучи

Скорошните заявления на висши американски официални лица относно северната част на Косово и опитите на албанците да подчинят сърбите, живеещи в този край, предполага готовността на Вашингтон да приеме насилствен развой на нещата. Администрацията на Обама – едновременно търсеща консенсус от страна на ООН по други важни външнополитически въпроси – изглежда следва едностранния подход към Косово, по-характерен за президента Буш.

Скорошното насилие в Митровица показва, че ситуацията там остава взривоопасна. Сърбите в северната част остават против независимостта на Косово и налагането на каквито и да е институции от администрацията в Прищина на север. Въпреки натиска върху тях от страна на Белград да приемат присъствието на ЕС в северната част и да се въздържат от провокации – и въпреки сериозните разлики във възгледите сред тях – малко сърби в този край смятат, че ЕС и полицейската му служба са нещо друго освен острието на албанската окупация. Още по-малко са тези, които са готови да приемат каквато и да е връзка с институциите в Прищина, в които те виждат част от стратегията те в крайна сметка да бъдат изгонени от домовете им. Демонстрациите на 2 юли срещу плановете на Прищина да отвори офис на вътрешното си министерство и местно представителство на правителството в северна Митровица изкара на улицата около 2000 местни сърби. Фаталната атака с граната и последвалите инциденти увеличиха напрежението около това, което вече може да се смята за грешна линия, способно да разклати целия регион.

Няколко дни преди атаката он 2 юли, посланикът на САЩ в Прищина посети Митровица и очевидно направи доста изненадващо заявление, че най-вероятният източник на каквито и да е терористични заплахи в Косово е северната част, населена главно със сърби. (дори и албаноезичната преса да е объркала тези коментари, американското посолство не е правило опити да ги поправи.) Подобни коментари от страна на високопоставен представител на САЩ биха могли да бъдат чути отвъд река Ибър или като провокативно предизвикателство към сърбите, или като прикрито окуражаване към всеки, който желае да атакува сръбските „терористи”. Изиграха ли коментарите на посланика роля в създаването на условия за още по-взривоопасна конфронтация на 2 юли?

По време на сесията на Съвета за сигурност на ООН на 6 юли щатските коментари показват, че американското правителство наистина има желание да косовският въпрос да се „реши” чрез крах на миротворческите усилия и шансовете за намиране на компромисно решение. Заместникът на Постоянния Представител на САЩ започна с омаловажаване на сръбския призив за свикване на специална сесия. Той се изказа, че атаката е била обикновен криминален случай и каза, че решението на косовското правителство да отвори свое представителство в северната част е било „правилно и се вписва в прерогативите му на независима и суверенна държава.”

Той добави, че откриването било „част от по-голяма стратегия, възприета от всички общности на Косово и от членовете на международната общност с цел разширяване на ползите от едно добро, отговорно, легитимно правителство за всички косовски граждани – включително жителите на северните части.” В заключение той осъди „проявленията на насилие и провокативните действия на демонстрантите” и повтори стандартния за САЩ и ЕС призив за решаване на ситуацията на север чрез „утвърждаване на законноста и безопасността за всички общности там”.

На пръв поглед американските заявления може да не изглеждат проблематични; кой би застанал срещу добрите държавни услуги, закона, реда и мира? Но в контекста на продължаващите фундаментални различия, които съществуват около властите и законовата система в Косово, те могат само да окуражават албанците да продължават да провокират сърбите. И наистина, косовският вътрешен министър последва тези коментари, според съобщенията, добавяйки в списъка си за предстоящи дейности, чрез които „законите” на Прищина да бъдат наложени и в северните райони, мерки срещу косовските сръбски полицаи (КПС), които все още може да получават „заплати и заповеди” от Белград.

Едностранни действия от страна на Прищина, окуражавани или подкрепяни от международните й поддръжници, заплашва да предизвика още насилие и последващо разделяне на северните краища от южните. Опитите за налагане на пълен контрол на Прищина върху северните представители на КПС е подобна стъпка.

Защо САЩ подкрепя опасен едностранен подход в Косово, докато работи над развитието на международен консенсус по такива въпроси като Иран и Сев. Корея? Вероятно, по няколко причини:

За да избегне нуждата да взима водеща роля в друга проблемна конфликтна зона, по-лесно е просто да играе ролята на „мажоретка” в опитите на ЕС да се справи с кризата. Това, че опитите на ЕС, изглежда, не са решили нищо досега оставя проблема на сметката на ЕС, а не на САЩ.

Косовските албанци имат потенциала да създадат огромно количество проблеми – основно на Европа, но също и за САЩ – включително да станат райско кътче за мюсюлмански фундаменталисти, международната организирана престъпност и да дестабилизират региона в опитите си да създадат „Велика Албания”. ” По-лесно е да се пробва да бъдат усмирени като им се даде подкрепа за заграбването на севера.

Колкото по-бързо се „реши” косовския проблем – дори да е за сметка на косовските сърби – толкова по-скоро американското участие в косовските натовски сили може да се намали и дори отзове.  

Хората в Европейското Бюро на Държавния Департамент (ЕУР) са същите, които търсеха първи да достигнат до договорено уреждане през 2008 и са решени да накарат едностранния им подход да заработи.    

САЩ са „360-килограмовата горила” на страната на албанците в споровете за статуса на Косово. Ако САЩ цинично подкрепят опитите на Прищина да изпревари предстоящото решение на Международния Съд чрез провокиране на конфликт и насилие на север, албанците няма да слушат или бъдат озаптени от никой друг.

САЩ подкрепяха всяка стъпка на властите в Прищина, целяща тормоз над южните косовски сърби, за да приемат мястото си според новия ред, включително спиране на тока и телефонната връзка, както и явни заплахи. Изглежда сега те са готови да направят същото на север. Но това остава да си бъде игра с огъня. Може би на американците не им пука особено поне докато те не са тези, които могат да се опарят. Но това би било единствено самозалъгване.

Жерар М. Галучи е пенсиониран американски дипломат и миротворец от ООН. Той е работил като част от опитите на САЩ да решат конфликтите в Ангола, Южна Африка и Судан и като директор по международните работи към Националния съвет за безопасност. Той е служил като регионален представител на ООН в Митровица, Косово от юли 2005 до октомври 2008. Гледната точка, изразена в тази статиа, е негова лична и не представлява позицията на никоя организация.




Гласувай:
3



1. lambo - Няма американци драги ми колега
19.07.2010 00:32
В САЩ командорят онези 6 прокълнати хазарски-банкерски фамилии от Уолстрийт, начело с Ротшилдовци. Закърмени с фанатична омраза към християните.

Оттам идва злото ...
цитирай
2. worldissue - Хората от Уолстрийт мислят само в ...
19.07.2010 00:44
Хората от Уолстрийт мислят само в пари, проценти и печалби, така че не бих намесвал тук религии и етноси. Пък и става въпрос за геополитика, не за родово-племенни отношения...
цитирай
3. tomcat - Косово е проект създаден като ра...
19.07.2010 00:51
Косово е проект създаден като разпределителен център за трафика на наркотици ,деца,органи! Косово-Ирак-Афганистан затворена система.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3244295
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930