Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.07.2010 14:45 - Нападението срещу Иран би било „Началото на Една Дълга Война”: „Нападението би Накарало Цените на Нефта да Скочат до Небето”
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2010 14:46


Анализ: Нападението срещу Иран би било „Началото на Една Дълга Война”: „Нападението би Накарало Цените на Нефта да Скочат до Небето”

Даниъл Тенсър

Global Research, July 15, 2010
Raw Story

Отговорът на Иран срещу едно евентуално нападение би накарало цените на нефта да скочат до небето, смята групата изследователи     

Израелска атака срещу Иран не би успяла да спре предполагаемата програма за ядрени оръжия на Техеран и би довела до „продължителна война”, белязана от икономическа нестабилност и множество жертви сред мирното население, се казва в анализ на британски институт.

В доклад (PDF), разпространен в сряда, Оксфордската Изследователска Група (ОИГ) твърди, че, докато вероятността от американска атака срещу иранската ядрена програма е намаляла в резултат на политиката на администрацията на Обама, развитието на израелските военни технологии е увеличило потенциала за атака от страна на Израел.

Анализът, озаглавен „Военни действия срещу Иран: Последствия и ефекти,” също твърди, че атака срещу иранските ядрени обекти би обединила иранското общество зад президента Махмуд Ахмадинеджад и би дала на режима в Техеран повече подкрепа и обосновка за развитието на ядрените възможности.

„Иранската администрация, подложена на атака, би изпитала сериозно обединение на нацията и би побързала да заработи над развитието на оръжейната си програма, излизайки от договора за неразпространение, и би направила свой приоритет ядрените оръжия”, се заявява в доклада.

В резултат на това, заключава докладът, Израел би бил принуден да атакува многократно иранските обекти, „което би довело до удължаване на конфликта – начало на продължителна война с потенциални регионални и глобални последици.”

Също така, докладът – написан от Пол Роджърс, професор по изучаване на мира в университета Брадфорд – смята, че евентуалните израелски удари по Иран биха причинили много голям брой жертви сред мирното население, тъй като израелския удар вероятно не би се ограничил само с ядрените обекти.

Израел „би атакувал заводите и изследователските центрове, и дори университетските лаборатории, за да може да причини колкото се може повече щети на иранския експертен потенциал, на който разчита програмата”, казва Роджърс в статия. Израелският въоръжен опит да се неутрализират иранските ядрени обекти „вероятно би включил и опити за убийство на онези технократи, които водят иранските ядрена и ракетна програми.”

„Би се стигнало до множество цивилни жертви, както сред работещите в иранските ядрени и ракетни програми, но също и сред техните семейства, след като бъдат атакувани жилищата им, секретарите, чистачите, работниците и останалия персонал в заводите, изследователските станции и университетите,” обяснява Роджърс.

ОИГ твърдят в докладата си, че Иран би имал много варианти за ответен удар спрямо атаката срещу ядрените му обекти. Главната сред тях би била възможнастта на Иран да блокира пролива Хомруз, тесния воден басейн, разделящ Индийския океан от Персийския Залив, през който нефтените танкери от Средния изток преминават. Ако Иран я блокира, цената на петрола по света би скочила драматично.

Иран би могъл също да предприеме „паравоенни и/или ракетни атаки” срещу западните нефтени обекти в Средния Изток и би могъл да започне да поддържа групи, които се борят срещу присъствието на САЩ в съседните Афганистан и Ирак.

По-рано този месец президентът Барак Обама подписа друг пакет щатски санкции срещу Иран, последвали четвъртата вълна санкции, наложени на страната от ООН.

Планира или Иран построяването на ядрени оръжия е предмет на противоречия от години. Докато Иран твърди, че ядрената му програма е с напълно мирни цели, израелските законодатели я описват като „съществена заплаха” за малката еврейска държава.

Докладът на ОИГ твърди, че Иран „бавно развива технологии и специалисти, за да може да борави с арсенал от системи с ядрена насоченост.” Ако страната реши да използва тези възможности за създаването на оръжия, то би й отнело 3-7 години, за да направи шест използваеми оръжия.

„Няма твърди доказатилства, че е било взето такова решение, но характеристиките на последните строителни проекти, особено подземните, предполага, че ръководството поне желае да има подобна възможност, дори да я държи като резерв, без да я осъществява,” се заявява в доклада.

Оксфордската Изследователска Група се самоопределя като „независима неправителствена организация с регистрирана благотворителна дейност, работеща с други, с цел намиране на по-постоянен подход към безопасността във Великобритания и света.” Тя не е свързана с Оксфордския университет.

---

превод: Иван Бояджиев





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235511
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930