Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.07.2010 17:40 - Бойко Борисов: Давам на главния прокурор договорите за газа
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1102 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2010 17:44


01.07.2010 17:18 vesti.bg

На 15 юли се очаква посещение на премиера Бойко Борисов в Москва и ще бъдат обсъдени енергийните проекти, съобщи зам.-председателят на руската Дума Валерий Язов

Премиерът Бойко Борисов заяви, че утре или в понеделник ще даде на главния прокурор Борис Велчев "една много точно разбита, ясна справка с договорите, подписвани за газа".

Борисов посочи, че ще направи това, защото е бил призован от депутата Румен Овчаров чрез медиите да направи операция "Плямпачите".

Мисля, че тази операция ще завърши с много тежко обвинение към някой от тези, които са подписвали тези договори, заяви премиерът.

Той добави, че днес се е срещал с представители на дружеството "Булгаргаз" и се е запознал с договорите, с "цифрите и точките в тях".

Това са измишльотини, че сме щели да загубим 7 милиарда, заяви министър-председателят.

Той съобщи, че на 8 юни в "Газпром" ще отиде делегация от български експерти.

Ще договаряме, поставили сме си условията, знае се, че искаме да махнем и посредниците, знае се, че искаме да постигнем по-ниска цена на газа и тя е взаимноприемлива, каза Бойко Борисов.

Зам.-председателят на държавната Дума на Русия Валерий Язов коментира днес, в отговор на въпрос каква е позицията на руската страна по преговорите за сключване на нови договори за доставка на газ, че дълготрайни договори не са сключени по вина на българската страна.

Политиката на руската компания "Газпром" е да сключва дълготрайни договори със страните, на които доставя газ и такава е и позицията й по отношение на България, посочи Язов.

Няма да има реакция от страна на Русия заради забавянето на проекта АЕЦ "Белене", нито ще бъдат предприети санкции

към българската страна, каза Язов, който участва в телевизионен мост с представители на български медии и отговаря на въпроси, свързани с енергийните проекти, по които България и Русия са страни.

Според него проектите за АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и за газопровода "Южен поток", са важни за България и ще я превърнат в страна, която пренася и изнася енергия и енергийни ресурси.

Язов прогнозира, че след няколко години на Балканите ще има недостиг на електроенергия в размер на четири гигавата, като отбеляза, че дефицитът на газ и петрол в целия свят нараства.

Русия не вижда трагедия в това, че България може да се откаже от "Бургас-Александруполис", това ще даде предимство на Турция и ще лиши България от печалби от транзита на нефт, каза Валерий Язов.

По думите му страната ни ще печели по 2,4 млрд. евро годишно от транзита на нефт.

Енергийният експерт Атанас Тасев коментира политиката на правителството. Той заяви, че няма отказ от страна на България от нито един от проектите, но по всяка вероятност проектът "Бургас-Александруполис" ще бъде спрян, защото трасето преминава през защитената територия по "Натура 2000".

Според европейското законодателство през подобни защитени екологични зони не бива да бъде изграждана никаква инфраструктура. Това създава ситуация на форсмажор и България не дължи неустойки на Русия, коментира Тасев.

По оценка на български експерти печалбата от проекта за България няма да бъде повече от 30 млн. евро годишно, посочи той.

Според него АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са проекти, които ще бъдат изпълнени.

Тасев коментира, че е възможно България да има проблеми с Гърция заради отказа си от "Бургас-Александруполис", защото този проект е най-вече от изгода за Гърция.

На 15 юли се очаква посещение на премиера Бойко Борисов в Москва,

където ще бъдат обсъдени енергийните проекти, посочи Валерий Язов. Той добави, че България има "пасивна политика" по отношение на проектите и че Русия е готова да участва във всички съвместни начинания, защото проектите са от взаимна изгода за
двете страни.

Източник: БТА, БГНЕС

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3231205
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930