Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.06.2010 02:10 - Защо Борисов е такъв противник на проекта Бургас-Александруполис [статията е обновена! 12.06.10]
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 9614 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 12.06.2010 18:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защо Борисов е такъв противник на проекта Бургас-Александруполис

 

Според днешното заявление на премиера относно проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, което така разбуни медиите, проектът е „неизгоден, не е желан от обществото и е спорен от гледна точка на екологията”. [1] Премиерът дори даде за пример нефтения разлив край Мексиканския залив в подкрепа на думите си.

Нека хвърлим един поглед върху самия проект.


image [карта:wikipedia.org]


На първо място, по тръбопровода Бургас-Александруполис, ако бъде осъществен, ще тече руска суровина. Справката с уикипедия показва: "Петролопроводът
Бургас-Александруполис е международен енергиен проект, който ще бъде използван за транспортиране на руски и Каспийскипетрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море. Петролопроводът ще представлява алтернативен транспорт на руския петрол, който заобикаля танкерния трафик в проливите (Босфора и Дарданелите) и създава нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари. За целта трябва да се изгради петролопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето ще минава през България. Предвижда се капацитетът на петролопровода да е 35-50 милиона тона годишно, а стойността на проекта - около 1 милиард долара.

Споразумението за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис е подписано в Атина на 15 март2007 от руския президент Владимир Путин, българския министър-председател Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис." [2]

Една от главните причини, струва ми се, премиерът да е скептичен към проекта е може би недоволството на част от населението в Югоизточна България, където три общини чрез референдум отхвърлят идеята за петролопровода. [3]

От друга страна, имайки предвид прозападната политика на премиера, не е чудно, че този вариант го „притеснява” (друг проект с руско участие, чийто противник е Борисов, е АЕЦ „Белене”). А за прозападната му настроеност няма как да се съмняваме – спомнете си примерно „готовността” му да приеме американската противоракетна защита дори въпреки факта, че САЩ още не са ни я предложили. Но както подозирам, скоро сигурно ще го направят.

В тази връзка не знам как може да се говори за съществуването на алтернативи на бургаското направление – за бъдещето на проекта АМБО (на теория свързващ България с албанското пристанище Вльора), поддържан от щатските компании, няма никаква яснота.

Най-важното за страната, отхвърляйки настрана лъкатушенето във външната политика, е дали тя няма да загуби от подобно решение. Гърция и Румъния, за разлика от нас, гледат с голям интерес към руските нефтени потоци (Русия е най-големия износител на нефт в света и основен газов доставчик за Европа). Така че ако ние се откажем от руския коридор, съседите ни са готови с радост да заемат освободилото се място.

Неприятно е от два стола да се паднеш на земята, надявам се страната ни да не се окаже в тази поза.

---

12.06.2001

Тъй като ми беше интересна позицията на руските медии по повод Бургаския тръбопровод, разгледах няколко руски информационни ресурса. По-долу публикувам цитат от статията "Противоречивата България: енергопроектите с РФ бяха замразени за няколко часа", взета от РИА Новости (информацията по-долу елиминира част от доводите ми по-горе и донякъде ми помага да разбера позицията на Б.Б.):

Логиката и ползата

След смяната на властта България започна много предпазливо да се отнася към енергийните проекти с Русия и слага всеки от тях под съмнение, това е политиката на новия премиер, отбелязва Ген. Директор на Фонда за национална енергобезопасност Константин Симонов.

Заедно с това експертът вижда определена логика в случая с проекта „Бургас-Александруполис" – строителството на тръбата е безмислено, ако идеята за нефтопровода „Самсун-Джейхан” получи развитие. Той напомня, че за строителството на трансбалканския нефтопровод Русия се замисли преди три години, когато отношенията й с Турция бяха напрегнати и Истанбул използваше претоварените проливи Босфор и Дарданелите, за да „стиска за гърлото” Москва, съкращавайки броя на танкерите, натоварени с руска нефт, преминаващи през региона.

В същия ден ситуацията се промени и Турция се позиционира като един от основните енергийни партньори на Русия, отбелязва Симонов. С Турция се реализира проекта за строителство на нефтопровода „Самсун-Джейхан”, който ще стане абсолютен конкурент на трансбалканския маршрут – и двете тръби имат за цел да изпълняват еднаква функция, да доставят нефт от Черно до Средиземно море.

"Нереално е да се обединят два проекта, които ще се конкурират взаимно, това беше странна идея. България разбира, че за „Бургас-Александруполис” идва края и трябва да се излезе от проекта с гордо вдигната глава”, – така обяснява Симонов заявленията на българския премиер. „Мисля, че на Русия скоро щеше да и се наложи да се отказва от проекта официално, а сега се оказваме в печеливша позиция, защото не се явяваме инициатори на това”, – добавя той.

Междувременно, руската страна продължава да не получава от България официална позиция по „Бургас-Александруполис”. Информацията за излизане от проекта не е постъпвала, заяви в петък пред РИА Новости вице-президентът на „Транснефт” Михаил Барков. [4]

 
---

 

Бележки:

[1]http://www.focus-news.net/?id=n1406200

[2]http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4_%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81

[3]http://www.rusenews.eu:9595/news,1,29660.htm

[4]http://www.rian.ru/economy/20100611/245241906.html

 

 




Гласувай:
2




1. denijane - Почти със сигурност
12.06.2010 15:05
ще паднем. Особено ме притесни как ББ еднолично каза, че спира двата проекта, просто така. Защото имало голямо обществено неодобрение. Сравнява разлива в Мекс. залив с евентуален разлив от нефтопровод (??? някой трябва да му каже, че нефтът в последните може да бъде спиран, за разлика от този, който го копаят). И то преди да излезе екологичната оценка. Е добре, като излезе тази оценка, кой точно ще повярва, че е обективна? Кой ще иска да прави бизнес със страната ни, след като проекти се спират, заради кофти настроение на премиера? Много много глупаво...
цитирай
2. bowman - ---
12.06.2010 15:13
... България би загубила от строежа , колкото и да е странно освен проруска, прозападна и протурска политика има и елементарен инстинкт за съхранение ,ако и да не е пробългарска политика . Въпроса който си задавате и то по времето на екокатастрофата от големия петролен разлив в момента , ме кара да мисля , че не смятате да живеете в България .
цитирай
3. semtomovi - Магарешкия мост на Балканите
12.06.2010 15:57
Българското МАГАРЕ НА МОСТ забрави че е МИЗЕРНО, гладно и изоставено, и че вече преносва само боклуци. Военни и ядрени.цитирай
цитирай
4. solinvictus - Не е направена екологическа екс...
12.06.2010 19:04
Не е направена екологическа експертиза!
Пък руските интереси не са български ,тъй че да си прекарат трабата през турция или през ромъния!
Руснаците са доказали че не се интересуват от БГ екология ,след "второто освобждение "направиха във всеки български град химически завод на дружбата!
Сега да предложат екологичен проект и Бат Бойко кза нема проблем!
Да си развият технологиите нали са Велики!
цитирай
5. анонимен - Бау Бау
12.06.2010 21:18
просто е - защото не са го планирали в комисионната

сега като си коригират поведението, мазно мазно ще тръгне проекта

от надувания в политиката и от плоски полицейски трикове може да му писне на човек

Освен политическото играене може сериозно да накърни геополитическите интереси на страната, тъй като този нефтопровод може да минава и през Турция, от което стратегическите загуби са огромни. Господин Борисов е нетърпелив да печели след десет години, но спокойно може да си договори нови параметри на договора.
Никой държавник не е бил в час за екологията, тъй като тя винаги е била продажна монета. Надявам се да е истинска позицията със съобразяването с населението от Бургаско, иначе е форма на цинизъм и голословие. Ако това е вярно, колко би било да се надяваме на гражданско общество.
цитирай
6. apollon - просто е - защото не са го планирали в ...
12.06.2010 21:19
просто е - защото не са го планирали в комисионната

сега като си коригират поведението, мазно мазно ще тръгне проекта

от надувания в политиката и от плоски полицейски трикове може да му писне на човек

Освен политическото играене може сериозно да накърни геополитическите интереси на страната, тъй като този нефтопровод може да минава и през Турция, от което стратегическите загуби са огромни. Господин Борисов е нетърпелив да печели след десет години, но спокойно може да си договори нови параметри на договора.
Никой държавник не е бил в час за екологията, тъй като тя винаги е била продажна монета. Надявам се да е истинска позицията със съобразяването с населението от Бургаско, иначе е форма на цинизъм и голословие. Ако това е вярно, колко би било да се надяваме на гражданско общество.
цитирай
7. raders - Вай, вай, вай! Пък някои твърдят, че ...
12.06.2010 22:14
Вай, вай, вай! Пък някои твърдят, че ако приеме този проект, националните интереси ще бъдат продадени на Русия. Да се чуди човек какво да прави; няма угодия и туй то; аз защо не искам да ставам премиер... :)
цитирай
8. анонимен - петролопровод
12.06.2010 22:50
Прави впечатление, че авторът не привежда никакави доводи в полза на този тръбопровод освен това че той е много необходим на Русия. Навярно е такъв щом толкова се натискат. Самоче не е никак необходим на България. Този петролопровод заплашва да унищожи флората и фауната в бургаския залив, да съсипе изцяло туризма в общините Поморие, Бургас и Созопол и да окаже негативно влияние на туризма в Несебър, Приморско и Царево, трябва да премине през територии от Натура 2000 и при това е с отрицателна икономическа ефективност за България. Да защитават такъе проект могат само руснаците, донякъде гръцките корабопритежатели и хора готови да продадат родината си за някоя и друга рубла.
цитирай
9. lambo - Интересно е и друго
12.06.2010 23:31
Как турското население в Самсун, не направи референдум, желае ли там да се стоварва руски нефт ?

Защо вместо през България, този нефтопровод да не мине през Турция ?
цитирай
10. solinvictus - Турското, руското население и в...
13.06.2010 01:03
Турското ,руското население и всяко друго има право да прави каквото си иска!

Бургаското население си е казало мнението(Против) и Бат Бойко каза ,че за него българите са важни!
русняци,турци,грци,гагузи, киргизи и т.н.- по назад!
цитирай
11. denijane - Хм
13.06.2010 10:20
Бургаското население е трябвало да си каже мнението преди започването на проекта и обвързването на България с някакви договорни клаузи. Честно казано не изпитвам някаква болезнена любов към този нефтопровод, но пък и не смятам, че поведението на ББ е адекватно на поста му. И в крайна сметка, човек понякога трябва да взима и непопулярни решения. Не може винаги да се водиш само от общественото мнение. Ок, преразгледай проекта, направи го по-изгоден за България, ако е опасен го спри, но само след като си доказал обективно, че е опасен. Не може цялата държава да се ръководи от детска учителка!

@bowman Не знам дали ви е известно, че нефтът, който се сондира от земята не излиза от нея заедно с тръби и кранчета. И когато нещо се спука, той не може да бъде спрян лесно. А може би и изобщо, докато не свърши.
Докато нефтопроводът бива пускан и спиран. Както стана през зимата с газта. В случай на проблем, веднага се забелязва липсата на налягане от другата страна, сигнализира се и подаването се спира. Т.е. евентуален разлив би бил много по-малък ако изпълнението е качествено. Но това изпъление се следи от подходящи обективни комисии. И то не зависи от нечие настроение или от страните изпълнителки.
А бизнесът си е бизнес. Като искаш да пазиш природата, правиш качествена оценка, следиш дали технологията отговаря на нужното за безопасността на страната и дали изпълнението отговаря на замисъла. А иначе, никой не може да ти гарантира, че някой танкер няма да потъне. Случвало се е. И тогава какво?
И всеки нефто- и газо-провод ще трябва да мине от някъде и хората ще са недоволни.

Аз съм достатъчно българка. Но такова поведение не мога да одобря и не мисля, че е добро за България. Ако искаш инвеститори, то трябва да имаш стабилна политика към тях. А не днес - едно, утре - друго, в други ден, кой знае. Ми аз ако искам да направя нещо голямо в България ще изискам чудовищни неустойки, просто за всеки случай. Защото всеки проект струва пари на всички страни, а не само на нашата.
цитирай
12. solinvictus - България никой не я питал, а от нейно ...
13.06.2010 10:30
България никой не я питал,а от нейно име е сключен договор в нейна вреда и в полза на някои властимеющи по това време!Договори се развалят!Да си припомним загубите на българското население от договорите сключени по начин ,че русняците не трябва да изплатят неустойки по НЕдоставянето на газ!
А при 100% монопол на пазара за доставка ,за какво говорим!
Подлоги и далавераджии и пълна незаинтересованост от населението наречено -електорат!
Това поведение е кофти за мене и трябва да се промени!
И то ще ...
цитирай
13. анонимен - драги ми бойко
13.06.2010 11:51
истината за проекта бургас александруполис на istinatazaproekta.bg
цитирай
14. solinvictus - Да разбирам това са само теории и то ...
13.06.2010 12:18
Да разбирам това са само теории, картинки,флашове и то русняшки сигурно!Щом Бритиш Петролериум се издъни и то в Мексиканския залив ,кво да говорим за русняците!
Да се рискува туризма по крайбрежието за некакви си 30-40 милиона евро си е голяма глупост!
По добре е да си го прекарат през Ромъния или през Тюркиш!
Аз го одобрявам Бат Бойко в това начинание!
Туризма е бил спиран от русняците умишлено през 60-70 г.на миналия век по един "братски"начин!
Така че трябва да спазваме екологичната политика на ЕС.
мдаа
...като членове ,хехе
цитирай
15. анонимен - Георги
13.06.2010 14:28
Работя като сондьор и искам да отговоря на този цитат на denijane:@bowman Не знам дали ви е известно, че нефтът, който се сондира от земята не излиза от нея заедно с тръби и кранчета. И когато нещо се спука, той не може да бъде спрян лесно. А може би и изобщо, докато не свърши.
Точно при сондиране за нефт и газ преди достигане на дълбочината на която се очакват на самия сондаж се поставят предостатъчно здрави кранове и устройства чрез които той може да бъде затворен.И е въпрос повече на човешка грешка да се получи разлив отколкото на техническа.
цитирай
16. denijane - @анонимен: не става въпрос за това. ...
13.06.2010 15:02
@анонимен: не става въпрос за това. Много ясно, че се слагат кранове, но е факт, че в случая с Мексиканския залив нещо не е сработило ама изобщо.
Но въпросът беше очевидната разлика - ако спреш нефта от едната страна на нефтопровода, то той доста вероятно ще спре да се излива някъде по трасето в случай на авария. Докато няма как да помолиш земните дълбини да спрат да бълват нефт. Независимо чия грешка е. Можеш само да се пробваш да го спреш някак.
цитирай
17. анонимен - Георги
13.06.2010 15:33
denijane написа:
@анонимен: не става въпрос за това. Много ясно, че се слагат кранове, но е факт, че в случая с Мексиканския залив нещо не е сработило ама изобщо.
Но въпросът беше очевидната разлика - ако спреш нефта от едната страна на нефтопровода, то той доста вероятно ще спре да се излива някъде по трасето в случай на авария. Докато няма как да помолиш земните дълбини да спрат да бълват нефт. Независимо чия грешка е. Можеш само да се пробваш да го спреш някак.

Вярно,че при тръбопроводите ликвидирането на аварията става много по-лесно.Но също така вярно е,че може да се спре притока на нефт и газ от замните недра.Дълго е за обясняване но има технологии за това и са прилагани в България.При платформите е много по-сложно и наистина там щетите са по-големи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237555
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930