Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.05.2010 15:11 - Aфганците вярват, че САЩ спонсорира талибаните "САЩ имат интерес в удължаването на конфликта"
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2062 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2010 15:14


Aфганците вярват, че САЩ спонсорира талибаните
"САЩ имат интерес в удължаването на конфликта"

Даниела Пелед   

Global Research, 26 май, 2010
Guardian - 2010-05-25

Интелектуалци и уважавани професионалисти от Афганистанса убедени, че Западът разтяга конфликта, за да поддържа влиянието си в региона

Почти е невъзможно да откриете човек в Афганистан, който да не вярва, че САЩ спонсорират талибаните: при това става въпрос за високообразовани афгански професионалисти, работещи за ISAFUSAID, международни медийни организации – и дори съветници на щатски дипломати – те изглеждат най-убедени.

Един приятел афганец, който говори на безупречен английски и обича да цитира Дикенс, Бертолд Брехт и Чехов, казва че причината е ясна. „САЩ имат интерес в удължаването на конфликта, така че да останат в Афганистан задълго.”

Продължаващото кърваво противостоене между коалиционните сили и талибаните е само по себе си просто доказателство.

„Тук казват, че ти трябват две ръце, за да плеснеш,” казва той, плясвайки с ръце, за да демонстрира това. „Само едната страна не може да го направи."

Аргументите му са обосновани, макар че той леко разваля ефекта, обяснявайки че в кулите-близнаци не е загинал нито един евреин. Не само природните дадености на Афганистан, но и стратегическото му местоположение са от значение, по пътя на логиката. Командването над страната би дало на САЩ власт над Индия, Русия, Пакистан и Китай, да не споменаваме всички централноазиатски страни.

„САЩ използват Израел, за да сплашват арабските страни и искат да превърнат Афганистан в такъв инструмент,” казва той. „Който контролира Азия в бъдеще, той ще контролира света.”

„Дори петгодишно дете знае това,” ми казва един радиожурналист от Кабул, държейки ръката си на няколко фута от земята, за да илюстрира думите си. погледнете Хелманд, казва той; как може 15 хил. международни и афгански войници да са неспособни да се съкрушат няколко хиляди лошо въоръжени талибани?

И касаейки се британците, очевидно те искат да останат в Афганистан дори повече от американците. Причинта, заради която те искат да преговарят с талибаните, е да ги вкарат в правителството, по такъв начин консолидирайки британското влияние.

Това не са някакви объркани предразсъдъци или широко разпространените конспиративни теории, които са така разпространени в Средния Изток. Зад твърдението стои структуриран и доста сложен анализ. Ако САЩ искаха наистина да преборят талибаните, питат ме хората, защо да не се захванат с тях в Пакистан? Причината е проста, твърди един приятел. „Докато не се премахне гнездото, проблемът си продължава. Ако те елиминират талибаните, САЩ няма да имат повод да стоят тук.”                  

Доказателствата са разнородни, казват те (макар че те са склонни да съдържат фразата, която смайва всеки журналист: „всички знаят за това...”).

Сред нещата, за които всички знаят, е това, че афганската национална армия докладват, превземайки базите на талибаните, че откриват еднакви хранителни припаси и оръжия с тези, които им доставят американците. САЩ спонсорират медресетата в Афганистан и Пакистан, произвеждащи младите талибани. Американските армейски хеликоптери редовно доставят припаси зад линиите на талибаните. Хуманитарните организации не са нищо повече от агенции за събиране на разузнавателни данни, проникващи в регионите, в които армията не може лесно да достигне и събере факти на място. Дори най-скромните акушерски курсове представляват шпионско прикритие.

Един политически учен, който работи като съветник към щатските агенции в северната част на страната, разказва как хората се страхуват от нарастващото влияние на бандитските водачи, илюстрирайки гледната си точка с описания на насилието и корупцията, които достигат банковото дело, правителството и търговията.

Афганците мразят тези бандитски водачи, казва той, но САЩ иска те да остават на местата си. „Ако ги премахнат и на тяхно място дойдат компетентни и чисти хора, ние сами ще си осигуряваме доходи. Ние можехме да си имаме наша собствена икономика и да настояваме за прозрачни външни инвестиции. Ние щяхме да имаме истинска армия, която да ни пази и служи на Афганистан.”

Тогава защо тези образовани афгански професионалисти работят за правителства, за които са убедени, че искат да заграбят страната им?

Няма нищо нагласено в патриотизма им – с техните умения те лесно биха учели или работели зад граница, но предпочитат да останат тук и да градят по-добро бъдеще за страната си. Афганците имат историческо заложено недоверие спрямо чуждестранните сили, които се намесват в страната им, е може би с помощта на гъвкавостта на нация, която е виждала отстъплението на един окупатор подир друг, те са готови пак да чакат, уверени че волята на САЩ ще се пречупи преди тяхната.  

Така или иначе те не искат да чакат 15 или 20 години, за да си тръгне НАТО. До тогава афганските институции ще трябва да чакат, за да могат да се погрижат за оцеляването си самостоятелно. Междувременно, - както казва моят обичащ литературата приятел, който работи за редица американски агенции – оцеляването не е невъзможно. „Харесва ми да нося Бенджамин Франклин в джоба си,” усмихва се той. Толкова по въпроса със сърцата и умовете. 




Гласувай:
0



1. tomcat - РјРЅРѕРіРѕ СЏСЃРЅРѕ!РџСЂРѕРґ...
28.05.2010 15:26
много ясно!Продължавай да крашваш глобалистката дезинформация и лъжи.
цитирай
2. tomcat - ee da go eba nachi pak pochnaha tiya ...
28.05.2010 15:30
ee da go eba nachi pak pochnaha tiya yeroglifi.Kakto I da e ‚ istina e statiyata.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235229
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930