Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.05.2010 01:50 - Кока-Кола Предизвиква Сериозно Изтощаване на Водните Ресурси в Индия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2803 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2010 01:59


Кока-Кола Предизвиква Сериозно Изтощаване на Водните Ресурси в Индия

Искът за нанесени щети срещу нея е на стойност 48 милиона долара


image
снимка: wikipedia.org



Global Research
  24 март 2010
India Resource Center - 2010-03-22

Ню Делхи: Във връзка с развилите се обстоятелства, Комитетът с Широки Пълномощия (КШП), учреден от правителството на щата Керала в Индия, настоя днес Кока-Кола да понесе отговорност в размер на 48 млн. долара за щети, причинени от бутилиращата дейност на компанията в Плачимада.  

Завода за бутилиране на Кока-Кола в Плачимада е затворен от март 2004 в резултат на кампанията поведена от общността на Плачимада, която протестира срещу начина, по който  Кока-Кола разхищава водните ресурси.

Докладът и препоръките бяха приветствани от активисти, които протестираха срещу дейността на Кока-Кола в Плачимада. Исканията за компенсации от страна на Кока-Кола за щетите, които компанията нанася бива главното настояване на кампанията от самото и образуване.

“Приветстваме препоръките на Комитета и сега властите на щата трябва да изнамерят политическата воля да наложат тези препоръки,” каза Р. Аджаян, член на Комитета за Солидарност на Плачимада, организация на щатско равнище, при чието дейно участие се задейства процесът за налагане на компенсации.

Организацията Adivasi Samrakshana Sangham и Комитета за Солидарност на Плачимада представиха детайлно предложение пред КШП по проблема с компенсациите и действията след това.

“Така Комитетът има неопровержими доказателства, за да заключи, че HCBPL предизвика сериозно изтощаване на водните ресурси в Плачимада и сериозно замърси водата и почвата,” се казва в доклада. HCBPL или Hindustan Coca-Cola Beverages Private Limited е клон на разположената в Атланта Кока-Кола Къмпани.

“Комитетът заключи, че Компанията е отговорна за нанесените щети и е задължена да плати компенсациите на засегнатите граждани и селскостопански загуби, здравни проблеми, загуби на заплати, възможности за получаване на образование и замърсяването на водните ресурси,” допълва докладът.

Докладът подчертава, че цифрите, чрез които са изчислени компенсациите в размер $48 млн., са „показателни за в бъдеще” и „не трябва да се смятат за краен предел на компенсациите”.

Важно е да се отбележи, че докладът ясно пояснява, че предложените компенсации не включват щетите, резултат от намаляването на водните запаси, причинено от дейността на Кока-Кола, и че тези щети трябва да се изчислят.   

Докладът също изразява съгласие, че Кока-Кола трябва да понесе криминална отговорност за безразсъдните си действия в Плачимада – ключово настояване в кампанията, която държи Кока-Кола да понесе последствия. „Компенсацията не трябва да се разглежда като замяна на исканото подвеждане под криминална отговорност,” се заявява в доклада.

Комитетът препоръчва и властите да създадат „специална съдебна агенция”, като например Исковия Трибунал, за да може да се придвижи компенсаторния процес. Като алтернатива докладът предлага да се направи обръщение към централното правителство, за да се създаде институционален механизъм, за да се придвижи компенсаторният иск по закона за защита на природата.  

Някои активисти оспорват цифрата на компенсациите, предложена от Комитета, смятайки я за прекалено ниска.  

“Един прозрачен и институционализиран процес може да ревизира предложените стойности на компенсацията, за да бъде сигурно, че Кока-Кола ще плати за всички щети, които е причинила,” казва Р. Аджаян.

Узаконявайки дългата кампания срещу Кока-Кола, КШП потвърждава, че компанията Кока-Кола е нарушила ред закони, провеждайки безнаказаните си дейности, включително: Закон за Водата (Предпазване и Контрол на Замърсяването) от 1974; Закона за екологията (опазването й), 1986; Закона за фабриките, 1948; Наредбите за опасни отпадъци (управление и съхранение), 1989; Индийския наказателен кодекс; Закона за ползване на земята, 1967; Закона на Керала за водите (контрол и регулиране), 2002; Индийското сервитурно право, 1882.

По ирония, докладът, потвърждаващ нанасящото вреди използване на водните ресурси от страна на Кока-Кола и подвеждащ компанията под отговорност за нанесени щети в размер на 48 млн. долара, бе обнародван в Световния ден на водата.

“Посетихме всяко събрание на акционерите на Кока-Кола в САЩ от 2004 година насам, за да им напомним, че мениджмънта на компанията се отнася безстопанствено към задълженията си като не огласява истинските финансови задължения на компанията в Индия,” казва Амит Сриваствава от India Resource Center, международна организация провеждаща различни кампании.

“Акционерите на Кока-Кола трябва да внимават, тъй като компанията продължава да оставя отвратителен отпечатък в Индия и обществото и властите няма просто да стоят и да търпят злоупотребите на Кока-Кола. Това трябва да послужи като знак за пробуждане,” продължава той, визирайки други кампании в Индия, най-вече в Мехдигандж и Кала Дера, където компанията разрушава водните ресурси чрез свръхдобив на вода и замърсяване.

--

The recommendations of the High Power Committee are
here.

A list of the members of the High Power Committee is here.

For more information, visit www.IndiaResource.org


Тагове:   вода,


Гласувай:
0



1. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
19.05.2010 03:16
По ирония, докладът, потвърждаващ нанасящото вреди използване на водните ресурси от страна на Кока-Кола и подвеждащ компанията под отговорност за нанесени щети в размер на 48 млн. долара, бе обнародван в Световния ден на водата.

Абе колкото и да съм глупав, ще се сетя, че няма никаква ирония в този факт, а е съзнателно търсена показност.
цитирай
2. worldissue - Не мисля, че трябва да обвиняваме ...
19.05.2010 12:28
Не мисля, че трябва да обвиняваме индийската организацията, даже и да е се е стремила към показност.
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
19.05.2010 14:10
Е аз не я обвинявам изобщо. Симпатизирам и, нищо, че обичам да пия кола. Нямам нищо против и показността с която се опитват да постгнат по- широк отзвук. Ама ме дразни, когато някой се опитва да го изкара едва ли не случайно съвпадение. Инак прави са си хората. Де да имаше повече такива организации, които да съдят големите концерни за замърсяванията им...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3240848
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930