Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.05.2010 21:35 - Ядрените заплахи на Обама срещу Иран
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2396 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2010 16:49


Обама заплашва Иран с ядрен удар
Проф. Родриг Трембле

Obama"s Threat to Launch a Nuclear Attack on Iran by Prof. Rodrigue Tremblay

Global Research, 3 май, 2010

The New American Empire

 

“Tази конфронтация [между силите на Апокалипсиса и Израел] е по волята на Господ, който иска да използва този конфликт, за да заличи враговете на народа му преди да започне Новата епоха”.
Президента на САЩ Джордж У. Буш (2003г., в разговор с френския президент Жак Ширак)

 “Превантивната война е изобретение на [Адолф] Хитлер. Честно казано, не бих даже приел насериозно човек, който би дошъл и заговорил за подобно нещо.”
Dwight D. Eisenhower

 “Ние нe желаем никакво ядрено разпространение в нашия регион и становището ни е добре познато, независимо коя държава има такива програми. За нас няма значение дали това е Израел или Иран. Аз ще призова международната общност, която е толкова чувствителна спрямо Иран, да обръща внимание и на Израел.”
Реджеп Тайип Ердоган, премиер-министър на Турция 

“Нищо в този договор не трябва да се интерпретира като посегателство върху безспорното право на всички страни по този договор да развива изследването, производството и ползването на ядрена енергия за мирни цели, без ограничение.”
Договора за Неразпространение на Ядрено Оръжие (NPT)

--------


image
снимка: wikipedia.org

----------

Днес, почти всеки знае, че иракската война (2003-) разиграна от Буш и Чейни се основава на измислица [
http://news.antiwar.com/2009/08/10/elbaradei-regrets-not-doing-more-to-stop-iraq-war/] и заблуда [http://www.buzzflash.com/contributors/03/07/22_lies.html]. Няма никакви „оръжия за масово унищожаване” в Ирак, които бяха използвани за обосновка на незаконното нахлуване в страната. И Буш-младши и поддръжниците му знаеха това.

Колкото и да е невероятно, както администрацията на Буш и Чейни (грешно) обвиняваше Ирак през 2003, че притежава оръжие за масово унищожаване, администрацията на Обама и Байдън, през 2010, настоява за едностранни санкции срещу Иран и дори призовава за война срещу страната, обвинявайки я, че чрез програмата си за обогатяване на уран и ядрените си централи иранците представляват съществена заплаха за Израел, Европа и САЩ.

Освен, че е очевидно преувеличаване, това е и много опасно. Наистина, подобна възможна военна инвазия – която, между другото е незаконна според международното право – също би имала и ужасни икономически последствия, тъй като е почти сигурно, че ще доведе до затварянето на Пролива Хормуз. Трябва ли да напомним, че през този пролив преминават близо 40% от световните нефтени доставки от Персийския Залив през Арабско море. Затварянето му би изстреляло международните цени на нефт до нечувано равнище.

Затова, ако произраелското лоби и провоенната неоконсерваторска преса [http://news.antiwar.com/2010/04/29/neocon-press-slams-obama-as-trying-to-soften-iran-sanctions/] успеят през 2010-11 да предизвикат война срещу Ирак, както направиха през 2002-3 срещу Ирак, това лесно би довело сегашната влошаваща се финансова криза до истинска световна икономическа депресия. Повярвайте ми, последното нещо, което е нужно на световната икономика е нефтен шок, който би ликвидирал настоящите наченки на икономическо възстановяване.

Но най-смущаващо от всичко е без съмнение ясната заплаха, която президента Обама направи във вторник, 6 април 2010, заплашвайки с ядрена атака [http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=18620] Иран и Сев. Корея, ако тези страни откажат да следват линията на Вашингтон. Подобен свободен език е твърде опасен, тъй като това придава тривиалност на използването на ядрено оръжие, катастрофа, която света трябва да избегне. Върволицата от изявления демонизиращи Иран и непрестанните призиви за санкции  [http://www.nationalinterest.org/Article.aspx?id=23134] срещу суверенна държава от други щатски политици също са твърде непродуктивни, дори и това да дава дивиденти във вътрешната политика.

Това, разбира се, допълва употребата на безпилотни апарати за бомбардиране на цивилни в Пакистан и други смъртоносни действия на американците [http://www.informationclearinghouse.info/article25346.htm] в Афганистан, които администрацията на Обама усилва след встъпването си в длъжност. Тук като че ли се натрапва някаква последователност: никакъв закон или морал като че ли не се взима предвид, когато се приемат такива решения, обикновено незаконни, без значение кой е начело във Вашингтон [http://www.informationclearinghouse.info/article25344.htm]

Вярно е, че вътрешната политика на Иран търпи критики. Това е страна управлявана както по демократични, така и по теократични закони. Обаче, сравнен с фундаменталистката Саудитска Арабия, Иран е някак по-демократичен и по-малко потискащ жените, макар и да не отговаря на всички западни критерии за истинска демократична държава. Но не се обявява война срещу държава само защото на някой не му харесва вътрешната й политика. Това го няма в хартата на ООН [http://www.un.org/en/documents/charter/] или Нюрнбергската харта [http://home.earthlink.net/~platter/nuremberg/charter.html].

Би било логично ако всички ядрени държави в този регион на света (Израел, Пакистан, Индия) подпишат Договора за неразпространение на ядрено оръжие (NPT), [http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=124679§ionid=351020502] така както това направи Иран, тъй като случайно, или по-лошо, преднамерено или провокирано използване на ядрено оръжие е най-голямата заплаха за региона и света. В дългосрочен план обьче светът се нуждае от нов и разширен договор за неразпространение, с който да се избегне ядрена война, но в същото време да гарантира на всяка страна има достъп до ядрена енергия, която да осигури икономическото й развитие. Всяка страна в света има право да обогатява уран и да има ядрени централи.

Родриг Трембле http://www.thenewamericanempire.com/author.htm е заслужен професор по икономика в Университета в Монреал
Той е автор на книгата "The Code for Global Ethics"
http://www.TheCodeForGlobalEthics.com/

Книгата “The Code for Global Ethics, Ten Humanist Principles”, от Др. Родриг Трембле, с предговор от Др. Пол Курц, тъкмо излезе от печат, издадена е от Prometheus Books. Можете да видите книгата на адрес: http://www.TheCodeForGlobalEthics.com/

Френската версия на книгата също е в продажба. Вижте:     http://www.lecodepouruneethiqueglobale.com/ или: http://www.amazon.ca/Code-pour-une-йthique-globale/dp/2895781737/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1232631477&sr=11-1

 



 








Тагове:   атака,   война,   иран,   АЕЦ,   ядрен,   Арабско море,


Гласувай:
0



1. анонимен - от ДК
04.05.2010 22:29
Статията ти е разумна и аргументирана. Според мен ти разсъждаваш от позицията на нормалната човешка логика. Мислещи ми приятелю, тази логика не важи в държави като Иран, Афганистан, Катар, Либия, Индонезия, и доста други. Тия са абсолютно непредвидими и разбират само езика на силата (sad but true...)

Според д-р Трембле "...it is not necessary to be religious to act morally, and that on the contrary, when people are religious to the point of fanaticism, they become immoral."
Подписвам се под това.
цитирай
2. worldissue - За непредвидимостта
05.05.2010 02:07
Специално за езика на силата, мисля че той е основния език, на който говорят големите играчи в световната политика. Така че изказването ти, поне според мен, е валидно не само за държавите, които изброяваш. Освен това посочените страни в голяма степен са повлияни (в миналото и в настоящето) от политиката на САЩ. Тази страна аз бих предпочел да нарека непредвидима.

P.S. - Статията е изцяло написана от Трембле, вътре няма добавени мои коментари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214216
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031