Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.06.2010 21:58 - Толкова страшни ли са турските сериали?
Автор: worldissue Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2880 Коментари: 2 Гласове:
0



Полемиката, която се разгърна около турските сериали (че и новините на турски също), малко ме озадачи. Всъщност, май основното недоволството се раздухва, както обикновено, в предаванията на СКАТ, (за които всяка националистическа и ксенофобска тема е направо златна мина) и безбройните форуми. Но все пак, какво толкова страшно има в тези сериали?

По откъсите, които съм гледал, мога да кажа, че това е най-обикновена сапунка. Сериал като всеки друг - мексикански, бразилски, пуерторикански и така нататък. Същата схема, сюжет, стил... всичко е  еднакво, с изключение на това, че е турско производство. И тук именно се развихря същинска буря от недоволство. Но от кого произлиза тя? Все пак сериалите постигнаха голям успех и родната ни публика ги прие добре. Тогава, кой се почувства застрашен от тях?

Основната идея, ако правилно разбирам противниците на "Перла" и сродните й сериали, е че те насаждат турска култура. Е, нека поразсъждаваме на това. 

Насаждане на култура? Как? Чрез сапунена опера? Тоест защитниците на тази идея смятат, че след като зрителят изгледа няколко серии, веднага ще поиска да се прекръсти на Инджи, да копира жизнения стил в сериала, да задраска името върху табелата  на населеното си място и да напише върху нея Истанбул? Абсурд.

Тази теория има СЛАБО място. Щом като с телевизионна продукция може да се постигне такова влияние, значи вече трябваше да се американизираме напълно (засега май сме в начален стадий) - сметнете колко щатски филми и сериали се въртят по всички родни телевизии всеки ден. И въпреки това никой не се оплаква от американизация и не иска да се спрат американските сапунки. Сигурно хората няма и да забележат ако по БНТ пуснат новини на английски - нали сега Щатите са нашите "братушки", кво толкова...

По същата логика, ако ни пуснат сериали от Заир, значи след известно време ще се превърнем в заирци. (Интересно ми е по СКАТ какво биха коментирали в подобен случай? "Заирците на сапун" ли?)

Но, естествено, като се има предвид ролята на турската държава в съдбата ни през последните няколко сторетия, не е учудващо защо се появяват такива брожения и заявления в обществото.

Така или иначе, нека не забъркваме в една каша историята, някакъв тв сериал и популизма на националистите.

Да се насади чужда култура може на човек, който няма своя собствена. Невъзможно е да се промени съзнанието на някого чрез един сериал. Ако нямате собствен гръбнак тогава може да се страхувате, че ще ви променят или заличат, но ако сте изковали  свои ценности и знаете накъде вървите, никакво внушение няма да ви повлияе. И отново се натрапва извода - това дали имате свой дух и култура зависи от вас, а не от телевизора и националната принадлежност на това, което гледате.    




Гласувай:
0



1. denijane - Не е така
18.06.2010 22:17
има съществена разлика в отношението към жените в южно-американските сериали и в турските. Да, никоя не са я набили още, но доста шамари изгледах, да не говорим за по-дребните неща, като кой минава пръв през вратата, кой говори и кой мълчи и т.н.
Аз гледам такъв сериал, не го смятам са опасен, но не мога да кажа и че е същият като останалите.
цитирай
2. raders - Сапунката си е сапунка. Не е важно ...
19.06.2010 08:59
Сапунката си е сапунка. Не е важно дали е турска, българска или латино. Обикновена помия - съобразена с предпочитанията на тълпата. И разбира се, на най-посредствено равнище. По принцип, не ги гледам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237144
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930