Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2022 17:36 - Банкси
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2590 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 28.06.2022 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Банкси (на английски: Banksy) е прочут художник на графити, който обаче никой досега не е виждал и затова не се знае как изглежда. Не се знаят нито името му, нито рожденото му място и дата, защото той сам иска да е анонимен. Смята се, че произхожда от Бристол, Англия. Става известен с графитите си в Лондон, но негови графити има навсякъде по света. Някои предполагат, че това може да е швейцарския художник Метр дьо Касон (Maitre de Casson), но самият той отрича това на уебсайта си.

Повечето от графитите му са със социална насоченост или представляват модификация на известни картини и личности. Негови творби са били показвани в музеи в Лондон и Ню Йорк и дори в Лувъра, Париж.
Търг в аукционната къща Сотбис в Лондон потвърдил, че Банкси е вероятно най-популярния съвременен артист в света.

Мрачният хумор на графитите му са го превърнали в най-известната публична личност, която продължава да работи инкогнито. Неговите творения са сред най-търсените произведения на изкуството в света. На търгове цените на картините му достигат милиони долари, като рекордът е 23 милиона долара на търг в Кристис за картина с маслени бои, показваща дете, което си играе с кукла медицинска сестра.

Всичко започнало в 2004, когато Банкси пуска принтове на свои работи в тираж 150 подписани и 600 без подпис, а началната им цена била 150 паунда. Цените на неговите творби особено нараснали след 2018, когато на търг на Сотбис картината му
Момиче с балон била наполовина нарязана с шредер. Днес никому неизвестният Банкси е най-скъпо продавания жив художник в света в момента.

image

image

image




Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100197
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961